Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” !


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μια τούρτα που πραγματικά έλειπε από το συνταγολόγιο μου. Τούρτα προφιτερόλ. Αυτό το υπέροχο γλύκισμα που όλοι λατρεύουμε, τώρα και σε τούρτα. Με μοναδικό γλάσο σοκολάτας, αρωματισμένο με ουίσκι. Τούρτες προφιτερόλ θα βρείτε πολλές, σαν αυτή, μόνο μια!! Δοκιμάστε αυτή την υπέροχη καταστροφή!!

Υλικά για τσέρκι 24 εκ.:

Για το παντεσπάνι:
100 γρμ. ζάχαρη
30 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 γρμ. κόρν φλάουρ
25 γρμ. κακάο σκόνη
2/3 κουτ. γλ. πέικιν πάουντερ
2 μεγάλα αυγά
1 βανίλια

Για την ζύμη προφιτερόλ:
110 γρμ. βούτυρο
120 γρμ. γάλα
120 γρμ. νερό
180 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αυγά
1 πρέζα αλάτι

Για τη κρέμα βανίλιας, (γέμιση προφιτερόλ, και πρώτη στρώση):
860 γρμ. γάλα
60 γρμ. αλεύρι
60 γρμ. κορν φλάουρ
90 ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 1 φυσική βανίλια, φασολάκι

Για το γλάσο σοκολάτας:
300 γρμ. κουβερτούρα 55% κακάο
480 γρμ. γάλα
60 γρμ. ζάχαρη
30 γρμ. κακάο
8 γρμ. κορν φλάουρ
8 γρμ. αλεύρι
1 κουτ. γλ. βούτυρο
1 κουτ. σ. ουίσκι

Για την κρέμα βανίλιας, (*πρώτη στρώση):
170 γρμ. κρέμα βανίλιας, (από αυτήν που φτιάξαμε)
80 γρμ. σφιχτή σαντιγί

Για το σιρόπι:
100 γρμ. νερό
50 γρ. ζάχαρη
1 κου. σ. κονιάκ, ή ρούμι

Για το γαρνίρισμα:
λίγο ξύσμα, ή τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Ανακατεύουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το κακάο, και το πέικιν πάουντερ, και τα κοσκινίζουμε όλα μαζί, δύο φορές.
2. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου, να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
3. Το αδειάζουμε σε λεκανάκι, και προσθέτουμε το μίγμα αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα να ενσωματωθούν.
4. Αδειάζουμε το μίγμα σε τσέρκι 24 εκ. στρωμένο με λαδόκολλα, και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 – 170 C. βαθμούς, για 25′ λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να δούμε αν έχει ψηθεί. Πρέπει να βγει στεγνή. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, και το ξεφορμάρουμε.
5. Το κόβουμε σε δυο οριζόντιες φέτες 1 έως 1,5 εκ. πάχος το πολύ.

Προφιτερόλ, (σουδάκια):
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, νερό, βούτυρο, αλάτι, και ανακατεύουμε απαλά σε μέτρια φωτιά να λιώσει το βούτυρο. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, αδειάζουμε το αλεύρι, και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα να βράσει και να σφίξει, έως ότου ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
2. Ρίχνουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ, και την χτυπάμε στην γρήγορη ταχύτητα, ρίχνοντας ένα-ένα τα αυγά. Όταν ομογενοποιηθούν, η ζύμη είναι έτοιμη. Θα πρέπει να είναι μια λεία και γυαλιστερή απαλή ζύμη, όχι σφιχτή ζύμη.
3. Αφήνουμε να κρυώσει η ζύμη, και την βάζουμε σε σακούλα του κορνέ με φαρδιά ίσια μύτη, και πάνω σε λαμαρίνα την οποία έχουμε στρώσει με χαρτί ψησίματος, φτιάχνουμε “μπαλίτσες” σαν μεγάλο καρύδι,(όπως στη φώτο), αφήνοντας 3-4 εκ. κενό μεταξύ τους, διότι θα φουσκώσουν.

4. Με λαδωμένο το δάχτυλό μας πατάμε λίγο την κορυφή που αφήνει το κορνέ στη ζύμη, να κάτσει. 5.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στην μεσαία θέση, στους 180 C για 15-20 λεπτά περίπου, ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
6. Αφού κρυώσουν, τα γεμίζουμε καλά με την κρέμα βανίλιας, τρυπώντας τα με την μύτη του κορνέ, στο πλάι, ή στο κάτω μέρος.

Κρέμα βανίλιας:
1. Κρατάμε από το γάλα ένα ποτηράκι του κρασιού.
2. Βάζουμε το υπόλοιπο το γάλα σε μία κατσαρόλα. Χαράζουμε κάθετα με κοφτερό μαχαιράκι το φασόλι βανίλια, παίρνουμε τα σποράκια, και τα ρίχνουμε στο γάλα μαζί και το φασόλι.
3. Το τοποθετούμε στη φωτιά να βράσει, και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε το φασολάκι βανίλιας.
4. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με την ζάχαρη. Προσθέτουμε το κρύο γάλα που κρατήσαμε, ανακατεύουμε λίγο, και κατόπιν το κορν φλάουρ.
5. Ανακατεύουμε καλά, και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο βρασμένο γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα.
6. Το τοποθετούμε ξανά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να μην μας πιάσει η κρέμα, να πάρει μία βράση και να δέση η κρέμα, περίπου ένα λεπτό.
7. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη, να εφάπτει επάνω στην κρέμα, και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς στο ψυγείο. Κατόπιν την χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός, ή δυνατά με το σύρμα, για 1 λεπτό να αφρατέψει. Κρατάμε στην άκρη 170 γρμ.
8. Γεμίζουμε με την υπόλοιπη, τη σακούλα του κορνέ.

Γλάσο σοκολάτας:
1. Ψιλοκόβουμε την σοκολάτα, και την βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το βούτυρο.
2. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός το ουίσκι, στη φωτιά να κάψουν καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε το ουίσκι.
3. Αδειάζουμε το μίγμα στο μπολ με την σοκολάτα-βούτυρο, και ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά να λιώσει η σοκολάτα, και να έχουμε ένα λείο απαλό, και γυαλιστερό μίγμα.
Το αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία, χλιαρό.

Σιρόπι:
1. Βράζουμε για ένα λεπτό το νερό με τη ζάχαρη, και το αφήνουμε να κρυώσει.
2. Προσθέτουμε το κονιάκ.

Συναρμολόγηση:
1. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά την σαντιγί, με τα 170 γρμ. κρέμας βανίλιας που κρατήσαμε.
2. Βάζουμε την μια φέτα παντεσπάνι στο τσέρκι, και το σιροπιάζουμε ελαφρώς.
3. Απλώνουμε την κρέμα βανίλιας, και με ένα κουτάλι ραντίζουμε επάνω λίγο κρύο γλάσο σοκολάτας. Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι. Το πατάμε ελαφρώς να κάτσει, και το σιροπιάζουμε ελαφρώς. Αφαιρούμε το τσέρκι.
4. Ρίχνουμε λίγο γλάσο επάνω στο παντεσπάνι, και το απλώνουμε με την σπάτουλα. (ίσα να το καλύψουμε).
5. Τοποθετούμε κυκλικά σε όλη την επιφάνεια, τα γεμισμένα προφιτερόλ, (σουδάκια) το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να καλύψουμε όλο το παντεσπάνι. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να παγώσει, ή για πιο γρήγορα, 1 ώρα στην κατάψυξη.
6. Τοποθετούμε προσεχτικά το γλυκό σε σχάρα, και αδειάζουμε επάνω σιγά, σιγά το χλιαρό γλάσο, να καλύψει παντού όλο το γλυκό. Το αφήνουμε να τρέξει, και να στραγγίξει η σοκολάτα.
7. Το βάζουμε προσεχτικά σε πιατέλα, ή δίσκο, και το τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο ώσπου να σφίξει το γλάσο.
8. Παίρνουμε με την χούφτα μας, (αφού φορέσουμε υποχρεωτικά ένα γάντι για να μην λιώνει η σοκολάτα με την θερμοκρασία μας), το ξύσμα σοκολάτας, και το κολλάμε πιέζοντας ελαφρώς, γύρω-γύρω στο πλαϊνό του γλυκού.
9. Καθαρίζουμε τον δίσκο μας από τα υπολείμματα σοκολάτας, και σερβίρουμε.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


9 απαντήσεις στο “Τούρτα προφιτερόλ από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” !”

  1. Ο/Η μαρια λέει:

    Φαίνεται φανταστική!!!!!!! Θα την κάνω σύντομα!!!!

  2. Ο/Η Stucas λέει:

    Φαίνεται αρκετά ελκυστική η τούρτα. Οι δοσολογίες της συνταγής είνα λάθος. 480γρ γάλα στο γλάσσο θα δώσει ένα σοκολατούχο αιώρημα και όχι γλάσσο….. Τα υγρά στη ζύμη του προφιτερόλ είναι επίσης πολλά…. Ελπίζω να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις συντομα

    • Ο/Η papanos λέει:

      Αγαπητέ/τη μου η αναλογία του γλάσου είναι σωστή, διότι με την προσθήκη του κορν φλάουρ και του αλευριού, θα μας δώσει την επιθυμητή ρευστότητα για να απλωθεί το γλάσο, και κρυώνοντας, θα σφίξει όσο ακριβώς χρειάζεται. Άλλωστε μην ξεχνάμε δεν είναι ακριβώς γλάσο επικάλυψης τούρτας, είναι για προφιτερόλ. Όσο για την ζύμη των σου, ίσως χρειαστεί λίγα λεπτά παραπάνω βράσιμο για να σφίξει, αλλά θα έχουμε την ζύμη που χρειαζόμαστε, και δεν θα μυρίζει αλευρίλας… Θα σφίξει μην ανησυχείς. Αν όμως ακόμα αμφιβάλεις, πρόσθεσε 20-25 γρμ. επιπλέον αλεύρι. Καλή επιτυχία, και περιμένω εντυπώσεις, και νέα σου όταν την φτιάξεις.

  3. Ο/Η Αθηνά λέει:

    Είναι φανταστική ιδέα αυτή η τούρτα, όταν όμως δοκίμασα να την φτιάξω,αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες. Η ζύμη των σου δεν ήταν ζύμη αλλά κάτι ρευστό.Για να δέσει το έβρασα πάλι και όταν έψησα τα σου δεν φούσκωσαν(έκανα 2 προσπάθειες με το ίδιο αποτέλεσμα). Το γλάσο επίσης ήταν πολύ ρευστό. Παρόλα αυτά κατάφερα να στήσω την τούρτα(το παντεσπάνι ήταν τέλειο,να λέμε και τα θετικά) το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν αντάξιο του χρόνου που σπατάλισα για να το φτιάξω. Ίσως αν ξαναβλέπατε τις αναλογίες των υλικών;

    • Ο/Η sokolata λέει:

      Καλησπέρα Αθηνά. Ευχαριστώ για την επικοινωνία. Απ΄όσο γνωρίζω οι συνταγές του κ Θεοδωρίτση είναι άριστες τόσο στα υλικά όσο και στην εκτέλεση με πάντα υπεραναλυτικές οδηγίες. Ωστόσο θα του αναφέρω τα σχόλιά σου και θα σου απαντήσει το συντομότερο. 🙂

  4. Ο/Η Panos λέει:

    Καλησπέρα Αθηνά. Παραπάνω έχει γίνει το ίδιο σχόλιο για τα ίδια θέματα, και έχω απαντήσει. Εγώ πιστεύω ότι δεν βράζετε ‘όσο πρέπει την ζύμη για να σφίξει… Επίσης το γλάσο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν σας σφίγγει όσο θα έπρεπε. Ξαναλέω ότι δεν θέλω σφιχτό σταθερό γλάσο, αλλά ρευστό.Παρόλα αυτά θα διορθώσω την συνταγή στα μέτρα σας, για να μην έχετε κανένα πρόβλημα πλέον. Σας ευχαριστώ που με ενημερώνετε, και για τις παρατηρήσεις σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *