Τούρτα γενεθλίων βανίλια με σοκολατένια γέμιση, επικάλυψη βουτυρόκρεμας, γλάσο σοκολάτας και μαρεγκάκια από το “The Green mixer”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν γεμάτο γλυκά και εορτασμούς. Στον απόηχο της γιορτής των Γιώργηδων, με μεθεόρτια, γιατί πόσους να γιορτάσεις σε μια μέρα, και με νέους εορτασμούς και επετείους.



Το πιο σημαντικό ήταν μάλλον τα γενέθλια της μαμάς μου, της γιαγιάς όπως την αποκαλούμε πλέον όλοι μας, για να μην μπερδεύεται η μικρή όταν με ακούει να την αποκαλώ μαμά. Αν και ουσιαστικά περνάει το μεγαλύτερο μέρος της μέρας της μαζί της, οπότε κατά κάποιο τρόπο είναι η “μαμά της ημέρας” (κατά το tagesmutter που λένε και οι φίλοι μας οι γερμανοί – η άχρηστη πληροφορία της ημέρας), όπως κάνουν πολλές γιαγιάδες παραδοσιακά στη χώρα μας. Επίσης είχαμε και επέτειο γάμου.

vanilla chocolate birthday cake 6_mini

Όσο υπερπαραγωγή γλυκό και να φτιάξω, λίγο θα είναι για αυτά που κάνει για εμάς, ωστόσο προσπάθησα να κάνω κάτι όμορφο στο μάτι και νόστιμο στο στόμα, με απλές γεύσεις.vanilla chocolate birthday cake 5_mini

Βανίλια και σοκολάτα, όσο κλισέ και αν ακούγεται ή αν είναι, δεν θα πέσεις ποτέ έξω.

Το τεράστιο κερί το έβαλα επίτηδες γιατί φέτος ξεκινάει νέα δεκαετία, οπότε πήρα αναλόγου μεγέθους κερί.

vanilla chocolate birthday cake 7_mini
Τα δύο κέικ δεν είναι τα ανάλαφρα παντεσπάνια που έχουμε συνηθίσει να τρώμε στις τούρτες, είναι λίγο πιο ψωμένια και βουτυρένια και τα νιώθεις πλούσια σε κάθε μπουκιά, που συμπληρώνεται από τη γέμιση κρέμας μασκαρπόνε που είναι ανάλαφρη, δροσιστική, βελούδινη, με έντονη γεύση κακάο. Η βουτυρόκρεμα είναι λίγη και δεν λιγώνει σε αυτή την ποσότητα και εξισορροπείται αρκετά από το γλασο σοκολάτας. Οι μαρεγκίτσες πέρα από το ντεκόρ κριτσανίζουν στο στόμα.

vanilla chocolate birthday cake 8_mini
Λίγα λόγια για τη συνταγή:

  • Κατά τύχη και τελευταία στιγμή, και ενώ είχα αποφασίσει τη γέμιση της τούρτας, είδα αυτή την ανάρτηση της Μάγδας και αποφάσισα να τη δοκιμάσω και δεν το μετάνιωσα. Η μόνη αλλαγή που θα κάνω την επόμενη φορά, θα είναι να χωρίσω κάθε στρώση κέικ στα 2 και να βγει 4-πατη η τούρτα και να μοιραστεί καλύτερα η γέμιση γιατί βρήκα αυτή τη ποσότητα αρκετή για μια στρώση (όχι ότι παραπονέθηκε κανείς – μάλιστα περίσσεψε και λίγη την οποία φάγαμε σα μους). Επίσης της έχω «κλέψει» εδώ και καιρό το tip με τη λαδόκολλα στη συναρμολόγηση, για να μην λερώνεται το πιάτο/βάση που συναρμολογούμε το κέικ και αργότερα το σερβίρουμε (όχι ότι καταφέρνω πάντα να το κρατήσω καθαρό – αυτό από ατσαλοσύνη μου).
  • Η ποσότητα της βουτυρόκρεμας είναι ίσα να καλυφθεί το κέικ με μια λεπτή στρώση. Αν σας αρέσει και θέλετε να κάνετε σχέδια με κορνέ θα πρέπει να διπλασιάσετε (τουλάχιστον) τη δόση.
  • Γράφοντας τη συνταγή παρατήρησα ότι η ποσότητα του baking powder είναι 1 κουταλιά της σούπας, ενώ εγώ έβαλα 1 κουταλιά του γλυκού και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που δεν είναι τόσο αερινα τα κεικ (γι’αυτο ειναι σημαντικό να διαβάζουμε πολύ καλά τη συνταγή πριν ξεκινήσουμε την εκτέλεση)
  •  Μπορεί να ακουστεί αστείο, αλλά πιστεύω ότι παίζει ρόλο πως θα φάει κάποιος το γλυκό που του σερβίρεται. Άλλοι τρώνε στρώση-στρώση, άλλοι κόβουν από πάνω προς τα κάτω και πιάνουν όλες τις στρώσεις μάζι (που χωρίζονται σε υποκατηγορίες μέσα –έξω και έξω-μέσα). Κατά την ταπεινή μου άποψη, για να καταλάβεις στο καλύτερα το γλυκό πρέπει να τρώς όλες τις στρώσεις μαζί σε κάθε μπουκιά, για να έχεις άποψη του συνόλου, βέβαια, περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα λέει ο λαός, δεν ξέρω τι άποψη έχετε εσείς επί του θέματος.

Τούρτα γενεθλίων κέικ βανίλιας με σοκολατένια γέμιση με μασκαρπόνε, επικάλυψη βουτυρόκρεμας, γλάσο σοκολάτας και μαρεργκάκια

Για το κέικ
(συνταγή Basic Golden Cake Layers από το The Cake Book by Tish Boyle)

Υλικά
3 ¼ κούπες (325 g) κοσκινισμένο μαλακό αλεύρι
1 κ. Σ. baking powder (της σούπας)
¾ κ.γ. αλάτι
1 κούπα (227 γρ) ανάλατο βούτυρο, μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 ½ κούπα (300 γρ) ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
2 μεγάλους κρόκους αυγών
2 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 1/3 κούπες (320 ml) γάλα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 στρογγυλές φόρμες 23 εκατ. (χρησιμοποίησα 2 φόρμες των 18 εκατ για να βγουν πιο ψηλά ).

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ, τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεσαίο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, χρησιμοποιώντας το φτερό, χτυπάμε το βούτυρο σε μεσαία-δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει, για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σταδιακά προσθέτουμε και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 2 λεπτά.

Μειώνουμε τη ταχύτητα σε χαμηλή και προσθέτουμε τα αυγά και τους κρόκους, ένα τη φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη και καθαρίζοντας με τη σπάτουλα τα πλαϊνά του μπολ αν χρειαστεί. Προσθέτουμε και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σε χαμηλή ταχύτητα σε 3 προσθήκες, εναλλάσσοντας με το γάλα και ανακατεύοντας ίσα μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι.

Ρίχνουμε το μείγμα στις φόρμες (το ζυγίζω για να σιγουρευτώ ότι έχει μπει ίση ποσότητα) και ισιώνοντας με ένα κουτάλι την επιφάνεια αν χρειαστεί.

Τα ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου, για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό-καφέ χρώμα στις άκρες. Βγάζουμε τα ταψιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα για 15 λεπτά και κατόπιν ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Αν έχουν φουσκώσει, με ένα μαχαίρι ψωμιού (οδοντωτό) ισιώνουμε την επιφάνεια για να είναι επίπεδα.

για την επικάλυψη κρέμας μασκαρπόνε
(συνταγή από το My little expat kitchen)

Υλικά
250 γρ. μασκαρπόνε
55 γρ. άχνη ζάχαρη
35 γρ. κακάο (τύπου Ολλανδίας)
240 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)

Εκτέλεση:
Στο μπωλ του μίξερ, ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ, κοσκινίζουμε την ζάχαρη άχνη και το κακάο και προσθέτουμε το μασκαρπόνε. Χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα απαλό μείγμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα πολύ σφιχτό μείγμα (θέλει λίγο προσοχή γιατί αν το παραχτυπήσουμε μπορεί να κόψει).

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Για τη βουτυρόκρεμα
(συνταγη προσαρμοσμένη από το Savory sweet life)

Υλικά
½ κούπα (55γρ) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ -2 (190-250 γρ) κούπες ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
1/8 κ.γ. αλάτι
1 κ. γ εκχύλισμα βανίλιας
2 κ. Σ γάλα ή κρέμα γάλακτος
χρώμα ζαχαροπλαστικής σε τζελ/πάστα

Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα, με το φτερό. Προσθέτουμε την 1,5 κούπα ζάχαρη άχνη και βάζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα (για να μην πεταχτεί παντού η άχνη) και χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μεσαία και προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και 1 κουταλιά γάλα/κρέμα γάλακτος και χτυπάμε για 3 λεπτά. Αν θέλουμε η επικάλυψη να είναι πιο σφικτή προσθέτουμε τη ζάχαρη που μας έμεινε ή αν το θέλουμε πιο χαλαρό/να απλώνεται πιο εύκολα προσθέτουμε τη 1 κ. Σ γάλα για να το αραιώσουμε. Προσθέτουμε και το χρώμα και ανακατεύουμε.

Για το γλάσο σοκολάτας
(συνταγή από το Coco cakeland)

Υλικά
100γρ σοκολάτα με κακάο 63%
55γρ. βούτυρο ανάλατο

Εκτέλεση
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τεμαχίζουμε το βούτυρο και τα βάζουμε να λιώσουν σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία, ή σε μπεν μαρί. Όταν λιώσουν και ανακατευτούν καλά τα υλικά, τα αφήνουμε να κρυώσουν. Το μείγμα θα σφίξει αλλά θα απλώνεται και θα ρέει εύκολα.

(Η ιδέα είναι να μην είναι ζεστό και λιώσει την επικάλυψη της τούρτας όταν το ρίξουμε, αλλά να παγώσει από το κρύο κέικ/επικάλυψη καθώς το απλώνουμε και γίνει και το ωραίο σχέδιο).

Συναρμολόγηση

Κόβουμε τέσσερις λωρίδες λαδόκολλας και σχηματίζουμε ένα τετράγωνο περίγραμμα πάνω στην πιατέλα που θα βάλουμε και θα συναρμολογήσουμε το κείκ. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δε θα λερωθεί από την επικάλυψη του κέικ.

Τοποθετούμε το ένα κέικ, το κομμένο μέρος του να κοιτάει προς τα πάνω πάνω στα κομμάτια λαδόκολλας που έχουμε στρώσει και προσθέτουμε από πάνω την γέμιση σοκολατένιας κρέμας μασκαρπόνε. Την απλώνουμε ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού (ή μιας μικρής σπαστής σπάτουλας αν έχουμε).Δεν την απλώνουμε μέχρι τις άκρες, αφήνουμε ένα περιθώριο 3-4 εκατοστών. Βάζουμε προσεκτικά το άλλο κέικ (το κομμένο μέρος να κοιτάει προς τα κάτω)πάνω στη γέμιση και πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω για να «καθίσει». Το βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 10-20 λεπτά.

Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο και ρίχνουμε από πάνω μια ποσότητα (τη μισή περίπου) βουτυρόκρεμας και με τη βοήθεια μιας μικρής σπαστής σπάτουλας (ή και με μια μακριά ίσια) απλώνουμε μια λεπτή στρώση πάνω και γύρω από το κέικ, κλείνοντας τα κενά αν υπάρχουν μεταξύ της γέμισης και του κέικ, και αφαιρώντας έξτρα βουτυρόκρεμα. Η ιδέα είναι να κάνουμε μια λεπτή στρώση (το crumb coat όπως λέγεται) που θα καλύψει το κέικ από τυχόν ψίχουλα, ώστε η επόμενη στρώση να «κάτσει» καλύτερα. Το βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 10-20 λεπτά για να σφίξει η επικάλυψη. Τη βγάζουμε από το ψυγείο και επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 1 -2 ώρες τουλάχιστον πριν βάλουμε το γλάσο.

Τη βγάζουμε από το ψυγείο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του γλάσου σοκολάτας στη μέση του κέικ. Με μια σπαστή σπάτουλα (ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού) σπρώχνουμε απαλά το γλάσο προς τις άκρες αφήνοντας τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά της (αν χρειαστεί το βοηθάμε με απαλές κινήσεις).

vanilla chocolate birthday cake_mini

vanilla chocolate birthday cake 2_mini

vanilla chocolate birthday cake 3_mini

Βάζουμε τη τούρτα στο ψυγείο για 20 λεπτά για να σφίξει το γλάσο.

Πριν το σερβίρουμε καλό είναι να το αφήσουμε λίγη ώρα έξω (γύρω στη μισή τουλάχιστον) για να κοπεί πιο εύκολα.

 

 

http://thegreenmixer.com/2015/04/28/vanilla-chocolate-merginue-birthday-cake/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *