Μαρμελάδα δαμάσκηνο, από τον Γιώργο Τσούλη!

Μαρμελάδα δαμάσκηνο για το πρωινό μας, καθώς και για γλυκές αλλά και αλμυρές δημιουργίες!
ΒΑΖΑ: 2
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15Λ
ΑΝΑΜΟΝΗ: 30Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 1Ω
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1/5

 

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό δαμάσκηνα

10 κουκούτσια από δαμάσκηνα

600 γρ. καστανή ζάχαρη

100 ml νερό

Χυμό από ½ λεμόνι

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες 116 6%
ΒΑΖΑΛίπος 0g 0%
ΒΑΖΑKορεσμένα 0g 0%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνε ς0g 0%
ΒΑΖΑYδατάνθ. 29.8g 11%
ΒΑΖΑΣάκχαρα 29.5g 33%
ΒΑΖΑΑλάτι  0g  0.00%
ΒΑΖΑΙνες  0.1g  0%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα, τα ανοίγουμε στην μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κρατάμε στην άκρη 10 από αυτά.
2Έπειτα, μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι τα κουκούτσια μαζί με το νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, αφαιρούμε τα κουκούτσια με μία τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το νερό στην άκρη.
3Αμέσως μετά, σε ένα μπολ προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε τα δαμάσκηνα να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
4Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, μεταφέρουμε το περιεχόμενο του μπολ μαζί με το νερό από τα κουκούτσια που αφήσαμε στην άκρη σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να πάρει μία βράση.
5Αφού πάρει βράση, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα δαμάσκηνα ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα.
6Κατόπιν, αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει κι έπειτα, πολτοποιούμε το περιεχόμενο της στο multi ή με ένα ραβδομπλέντερ.
7Τέλος, σερβίρουμε ή αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

 

#tsoulotip: Βράζουμε τα κουκούτσια με το νερό, καθώς η φυσική πηκτίνη των κουκουτσιών θα θα μας βοηθήσει να πήξει και η μαρμελάδα.

 

 

https://www.giorgostsoulis.com/syntages/proino/marmelada-damaskino



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *