Εύκολο ανάποδο κέικ φράουλας χωρίς γλουτένη, από την Βίκη Βογιατζή και το vivoglutenfree.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Άνοιξη χωρίς να τιμήσουμε το φρούτο της, την φράουλα, δε γίνεται! Μόνο έτσι μπορείς να καταλάβεις ότι ήρθε η άνοιξη!!!

 

 

Εννοείται ότι οι περισσότεροι έχουμε κάνει μαρμελάδα φράουλα, αν όχι, μπρος-μαρς γρήγορα σούπερ μάρκετ να αγοράσετε φράουλες και μετά  δείτε τις οδηγίες για τη «Μαρμελάδα φράουλα χωρίς γλουτένη με λιγότερη ζάχαρη».Ένα μυστικό μου, είναι ότι μέχρι πριν περίπου 3-4 χρόνια, δεν τις πολυσυμπαθούσα τις φράουλες.

Μου άρεσε και μου αρέσει βέβαια με ζάχαρη και κονιάκ αλλά τίποτα παραπάνω. Τώρα έχω φτάσει σε σημείο, κάθε χρόνο να κάνω όλα τα γλυκά που ξέρω με φράουλες και ακόμα να τις προσθέτω και στην πράσινη σαλάτα μου. Η αλήθεια είναι ότι δε μπορώ να θυμηθώ τι ήταν αυτό που με έκανε να αλλάξω και να λατρέψω τις φράουλες ξαφνικά. Νομίζω έγινε τότε που η μητέρα μου, μου έδωσε σπιτική μαρμελάδα που είχε κάνει. Θυμάμαι ότι εκείνο το βάζο κράτησε μόνο μερικές μέρες, ούτε καν ολόκληρη βδομάδα. Έτρωγα κάθε πρωί με το ψωμάκι μου, κάθε μεσημέρι την πρόσθετα σε παγωτό ή σε τσιζ κέικ. Αλλά και σκέτη, με το κουτάλι της σούπας την έτρωγα.

Τώρα κάθε χρόνο περιμένω πως και πως να βγούνε οι φράουλες!
Να μοσχομυρίσει ο τόπος άνοιξη!!!

Υλικά:(όλα σε θερμοκρασία δωματίου)

Για το topping

300 γρ. καθαρισμένες φράουλες, κομμένες στα 4 ή περισσότερα κομμάτια αν είναι πολύ μεγάλες
½ φλ. ζάχαρη
2 κ.σ. νισεστέ

Για το κέικ

250 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για ζαχαροπλαστική ή για όλες τις χρήσεις
15 γρ. (1 κ.σ.) μπέικιν χωρίς γλουτένη
125 γρ. (1/2 φλ.) βούτυρο
200 γρ. (1 φλ.) ζάχαρη (κατά προτίμηση ακατέργαστη)
4 μικρά αυγά
150 γρ. γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
1 κ.γλ. υγρή βανίλια
¼ κ.γλ. αλάτι
25 γρ. βούτυρο για το ταψί

 

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Εκτέλεση:

  1. Ανάβουμε το τον φούρνο μας στους 175ο  C

  2. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τις φράουλες και τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το νισεστέ. Τις ανακατεύουμε ελαφριά ώστε να πάει παντού η ζάχαρη και νισεστέ και το αφήνουμε στην άκρη.

  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και προσθέτουμε το αλάτι.

  4. Χτυπάμε με το μίξερ, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και αφράτο. (βοηθάει αν έχουμε λιώσει λίγο το βούτυρο)

  5. Συνεχίζοντας να δουλεύει το μίξερ προσθέτουμε στο μείγμα, ένα-ένα τα αυγά, έτσι ώστε κάθε αυγό να ενσωματωθεί με το μείγμα πριν ρίξουμε το άλλο.

  6. Προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά και εναλλάξ με το γιαούρτι, χτυπάμε για να γίνει το μείγμα λείο. Έπειτα ρίχνουμε στο μείγμα μας τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη ώστε να γίνει πιο αφράτο.

  7. Βουτυρώνουμε με τα 25 γρ. βούτυρο, ένα ταψάκι με διάμετρο 16cm ή ορθογώνιο 23Χ18cm περίπου και ότι βούτυρο περισσέψει το σκορπίζουμε στη βάση από το ταψάκι μας.

  8. Αδειάζουμε ομοιόμορφα στο ταψάκι μας όλο το μείγμα από με τις φράουλες , που λογικά θα έχει βγάλει και κάποια υγρά και θα ίσως να έχει λιώσει και η ζάχαρη.

  9. Από πάνω αδειάζουμε και τη ζύμη του κέικ.

  10. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν το αναποδογυρίσουμε. Όσο ακόμα είναι ζεστό, το topping φράουλας θα αρχίσει να τρέχει και θα απλωθεί γύρω από το κέικ. Αν όμως θέλετε να αποφύγετε όλο αυτό, αφήστε το να κρυώσει περισσότερο ώστε να σταθεροποιηθεί κάπως το φραουλένιο topping.

Μικρά μυστικά / Tips:

  • Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Αν βάλετε αλεύρι φαρίνα, θα πρέπει να παραλείψετε το μπέικιν. Εγώ όμως, ακόμα και στην φαρίνα προσθέτω μπέικιν. Για κάθε 250γρ φαρίνα, προσθέτω 1 κ. γλ. μπέικιν. Τα θέλω να είναι πολύ αφράτα τα κέικ μου.

  • Προθερμαίνεται το φούρνο από την αρχή της διαδικασίας.

  • Μην ανοίγετε το φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος.

  • Χτυπήστε τα υλικά αρκετή ώρα με το μίξερ γιατί έτσι γίνεται πιο ομογενοποιημένο και αφράτο το κέικ.

  • Για να δοκιμάσουμε αν έχει ψηθεί και από μέσα το κέικ μας, το τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι. Αν σε αυτό κολλήσει λίγη ζύμη, τότε σημαίνει ότι θέλει και άλλο χρόνο ψησίματος.

  • Για τη συντήρηση του κέικ (σε περίπτωση που δε τελειώσει δηλαδή κατευθείαν ???? ) τοποθετήστε το ή σε τουρτιέρα με γυάλινο καπάκι που κλείνει σχετικά αεροστεγώς ή κάποιο τάπερ με καπάκι.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!

 
https://vivoglutenfree.com/2020/05/13/eykolo-anapodo-keik-fraoulas-xoris-glouteni/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *