Κέικ βανίλια με γλυκό του κουταλιού σταφύλι, από την Μπέττυ μας και το “Taste of life by Betty”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σπιτικό χωρίς γλυκό του κουταλιού στο ντουλάπι φαντάζει άδειο…Κάθε εποχή του χρόνου τη συνδυάζω με τα αντίστοιχα γεννήματα της γης και τα γλυκά ή τις μαρμελάδες που επιβάλλεται να φτιάξουμε για να δώσουμε το άρωμα και την “αίγλη” τους στην κουζίνα μας. Παλαιότερα , βέβαια , στα χρόνια της γιαγιάς μου τουλάχιστον , τα γλυκά του κουταλιού ήταν από τα λιγοστά κεράσματα που διέθεταν τα σπίτια και γι’ αυτό δεν περίσσευαν ποτέ. Στις μέρες μας όμως που η αφθονία των υλικών και η ποικιλία των εδεσμάτων και των γλυκισμάτων είναι γεγονός , τα γλυκά του κουταλιού έχουν μείνει λίγο πίσω…Ψαχουλεύοντας στο ντουλάπι μας όλο και κάποιο μισοτελειωμένο βάζο με σταφύλι γλυκό θα βρούμε ή κυδώνι ή κεράσι…εεε…λοιπόν αυτό το ξεχασμένο γλυκό μετατρέπεται σε δελεαστικό συμπλήρωμα ενός υπέροχου κέικ που δε θα περιφρονήσει κανείς.

keik glyko koytalioy1
Υλικά:
210 γρ. ζάχαρη
300 γρ. φαρίνα
220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
100 ml. λάδι ελαφρύ
3 αυγά
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι ή περιγαμότο
1 φακελάκι βανιλίνη
2 κ.σ. λικέρ ή κονιάκ
1 φλ.τσ. γλυκό του κουταλιού στραγγισμένο
Λίγη ζάχαρη άχνη για την επιφάνεια

keik glyko koytalioy2keik glyko koytalioy3keik glyko koytalioy4keik glyko koytalioy5keik glyko koytalioy6keik glyko koytalioy7keik glyko koytalioy8keik glyko koytalioy9keik glyko koytalioy10keik glyko koytalioy11
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κέικ στον κάδο του μίξερ εκτός από το γλυκό του κουταλιού και την άχνη και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να αφρατέψει το μίγμα. Το αδειάζουμε τότε σε στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι (24 εκ.) στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια το γλυκό του κουταλιού και με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε απαλά  την επιφάνεια σχηματίζοντας “νερά”. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην τελευταία σχάρα ,  για 40-45 λεπτά . Τα τελευταία 10 λεπτά ίσως χρειαστεί να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο για να μην “ξεραθεί” η επιφάνειά του. Μόλις ψηθεί περιμένουμε 10-15 λεπτά να κρυώσει ελαφρά και το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει αφαιρώντας με προσοχή τη λαδόκολλα. Τότε το τοποθετούμε στην πιατέλα , το πασπαλίζουμε μέ άχνη , το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Σημ. : -Εννοείται πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο γλυκό του κουταλιού προτιμάμε ή διαθέτουμε αλλά αν χρησιμοποιήσουμε μεγάλα κομμάτια όπως είναι το νεράντζι ή το περιγαμόντο πρέπει πρώτα να το ψιλοκόψουμε.

-Το ξύσμα από το  περγαμόντο το φυλάω στην κατάψυξη όταν φτιάχνω το αντίστοιχο γλυκό του κουταλιού. Ποτέ δεν πετάω αυτό τον αρωματικό θησαυρό. Το άρωμα που χαρίζει στο κέικ είναι έξοχο!

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

http://tasteoflife.com.gr/index.php/en/keik/1526-keik-vanilia-me-glyko-toy-koytalioy-stafyli

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *