Τάρτα με σταφύλια, από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ΜΕΡΙΔΕΣ  6-8
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ   10Λ
ΑΝΑΜΟΝΗ  3Ω
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  40Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ   1/5

 

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση:

180 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο

115 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους

55 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

40 γρ. βρώμη

1 πρέζα αλάτι

1 αυγό, large

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Για τη γέμιση:

500 ml γάλα, πλήρες

100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

40 γρ. κορν φλάουερ

3 κρόκους αυγού

1 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα

 

Σταφύλια λευκά & κόκκινα, για το σερβίρισμα

ΒΑΖΑΘερμίδες   383   19%
ΒΑΖΑΛίπος   20.9g   30%
ΒΑΖΑKορεσμένα   12.3g   62%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες   7g   14%
ΒΑΖΑYδατάνθ.    43.4g   17%
ΒΑΖΑΣάκχαρα   3.4g   4%
ΒΑΖΑΑλάτι  0.2g   3.33%
ΒΑΖΑΙνες   1.1g  5%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Για τη βάση: Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βρώμη, το αλάτι και φορώντας γάντια μιας χρήσης τρίβουμε το βούτυρο και το αλεύρι με τα χέρια, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
2Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι.
3Κατόπιν, πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με μία διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
4Αφού περάσει η μία ώρα, αλευροβουτυρώνουμε δύο λαδόκολλες και ανοίγουμε ανάμεσα σε αυτές τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 27 εκ. χρησιμοποιώντας έναν πλάστη. Αν κολλάει το ζυμάρι, προσθέτουμε ακόμα λίγο αλεύρι.
5Ύστερα, αλευροβουτυρώνουμε μια στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε τη ζύμη πιέζοντας την καλά, ώστε να κολλήσει στο σκεύος. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι.
6Ψήνουμε τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20-25 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει και μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
7Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ αδειάζουμε τα αυγά, τη μισή ποσότητα ζάχαρης (50 γρ.), τη βανίλια, το κορν φλάουρ και χτυπάμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
8Παράλληλα, προσθέτουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης (50 γρ.), την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις βράσει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα σιγά-σιγά το μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με μία κουτάλα.
9Αφού πάρουν θερμοκρασία τα αυγά, αδειάζουμε το μείγμα ζάχαρης-βανίλιας μέσα στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει.
10Όταν πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε εκ νέου και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ. Έπειτα, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, η οποία εφάπτεται με την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει.
11Σύνθεση: Αφού κρυώσει, απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα σε όλη την επιφάνεια της βάσης και μεταφέρουμε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
12Τέλος, μόλις είναι έτοιμη η τάρτα τοποθετούμε από πάνω τα σταφύλια πιέζοντας τα ελαφρώς στην κρέμα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
#tsoulotip: Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ψυγείο, ώστε να σφίξει καλά προτού την ψήσουμε.
https://www.giorgostsoulis.com/syntages/pites-tartes/tarta-me-stafulia
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *