Κέικ Μανταρίνι, από το Γλυκοπλαστείο Νεανικόν και το neanikon.gr!







Μετά από μία απλή αχλαδόπιτα, έρχεται ένα 4όροφο κέικ. Ξέρω, φαίνεται υπερπαραγωγή.
Αλλά αλήθεια δεν είναι, γιατί, όπως πάντα, προσπαθώ να μην μπλέκω άπειρα υλικά στο ίδιο γλυκό και να κρατώ την σύνθεση απλή. Για πολλούς λόγους.
Πρώτον, θέλω οι τροφές μου να μην είναι δυσκολοχώνευτες. Και αυτό συνήθως προϋποθέτει και τον περιορισμό των υλικών που ταυτόχρονα καταναλώνουμε.
Επιπλέον, είναι σημαντικό τα περισσότερα υλικά να είναι προσιτά και προσβάσιμα στην εποχή που προτείνεται η συνταγή.
Και τέλος επιθυμώ οι γεύσεις να είναι απλές και οικείες ώστε ο καθένας να μπορεί να τις αντιληφθεί πριν καν προχωρήσει στην παρασκευή.
Θα μου πείτε βέβαια καλά, όλα αυτά αντιπροσωπεύουν το σημερινό γλυκό; Ίσως να μην είναι και το καλύτερο παράδειγμα, αλλά πιστεύω πως σε σχέση με κλασσικές συνταγές για πολυεπίπεδα γλυκά, το σημερινό κάνει λίγο τη διαφορά και ως την λιτότητα των υλικών του. Ή τουλάχιστον προσπαθεί
Για το κέικ:
200 ml πετιμέζι (αν είναι πολύ πυκνό και βαρύ στη γεύση το αραιώνουμε με νερό)
40 ml ελαιόλαδο
100 ml χυμό μανταρινιού
ξύσμα από ένα αρωματικό μανταρίνι
150 γρ. αλεύρι ολικής Ζέας
1,5 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλαΓια την κρέμα:
300 γρ κάσιους μουλιασμένα σε νερό για 2-3 ώρες
3 κουταλιές μέλι
χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
2-3 κουταλιές νερόΣτολισμός
μικροσκοπικά μανταρινάκια ή κουμ κουάτEνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
2 τσέρκια διαμέτρου 12 εκ
(προκύπτουν περίπου 5 μερίδες)Ξεκινάμε με το κέικ. Χτυπάμε καλά το πετιμέζι, το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ενώνουμε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και σιγά σιγά τα ενσωματώνουμε στο υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε και μοιράζουμε τον χυλό ισοδύναμα στα 2 τσέρκια, στα οποία έχουμε καλύψει εσωτερικά τα τοιχώματα με μικρές λωρίδες λαδόκολλας. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά.
Μόλις κρυώσουν, με ένα μαχαίρι ή με το ειδικό πριονάκι κόβουμε κάθε κέικ σε δύο κομμάτια και προχωράμε με την κρέμα.
Σε δυνατό επεξεργαστή τροφών αλέθουμε στην μέγιστη ταχύτητα όλα τα υλικά. Περιμένουμε μέχρι να σχηματιστεί μία λεία κρέμα.
Συναρμολόγηση:
Τοποθετούμε εναλλάξ στρώσεις κέικ και κρέμας. Με μία σπάτουλα (ιδανικά offset) απλώνουμε καλά την κρέμα εσωτερικά σε κάθε επιφάνεια αλλά και περιμετρικά ώστε ελαφρώς το κέικ να χάνεται. Συντηρούμε στο ψυγείο. Προσφέρει γεύσεις και αρώματα από εσπεριδοειδή με ισορροπία, χωρίς δηλαδή υπερβολικά όξινο χαρακτήρα











Αφήστε μια απάντηση