Baba au rum, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Baba au rum, ένα γλυκό θρύλος…

Μπαμπά με ρούμι που στην προσφιλή μας συνήθεια να τα κάνουμε όλα ελληνικά, έγινε μπαμπάς. Πρόκειται για ένα σπογγώδες γλυκό που σιροπιάζεται γενναιόδωρα με σιρόπι ζάχαρης και άφθονο ρούμι και σερβίρεται με σαντιγί και φρούτα. Άλλες φορές είναι πολλοί οι μπαμπάδες, άλλες φορές ένας και μεγαλειώδης όπως αυτός εδώ.

Μεγάλη η ιστορία του γλυκού, έχει λέει καταγωγή από την Πολωνία όμως έχει πολιτογραφηθεί σαν γαλλικό, αφού ο σπόγγος από τον οποίο φτιάχνεται λέγεται πλέον σαβαρέν κι έχει πάρει το όνομα του  διάσημου Γάλλου, σεφ και συγγραφέα της «Φυσιολογίας της γεύσης» Μπριγιά Σαβαρέν. Στην πολωνική εκδοχή του σιροπιαζόταν με γλυκό κρασί, οι γάλλοι όμως τον πότισαν με ρούμι. Εμείς στην Ελλάδα συνήθως του βάζουμε Metaxa. Τι τα θες όμως; Χάθηκαν οι μπαμπάδες από τα ζαχαροπλαστεία και τους βρίσκουμε σπάνια. Όχι όμως κι απ’ τα σπίτια μας…

Υλικά για μια κανονική φόρμα με τρύπα στη μέση

Για το σαβαρέν

  • 250 γρ. αλεύρι δυνατό ή για τσουρέκι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γρ. γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 3 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 75γρ. βούτυρο λιωμένο (ζεστό όχι καυτό)

 Για το σιρόπι:

  • 400γρ. νερό
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 50γρ. ρούμι

 Για την σαντιγί και τη διακόσμηση

  • 350γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 βανιλίνη
  • κερασάκια γλασέ
  • αποξηραμένοι λωτοί ή άλλα φρέσκα φρούτα της επιλογής σας

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το γάλα να γίνει χλιαρό και ανακατεύουμε μέσα τα αβγά.
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μείγμα των αβγών. Ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι να πάρουμε μια πολύ μαλακή ζύμη.
  3. Προσθέτουμε και το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και το αλάτι εξακολουθώντας το χτύπημα για 3 λεπτά ακόμη. Τη σκεπάζουμε κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της.
  4. Για το σιρόπι. Ανακατεύουμε νερό και ζάχαρη σε ένα μεγάλο τηγάνι (μέχρι να λιώσει η ζάχαρη) και βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρούμι κι σβήνουμε τη φωτιά.
  5. Μόλις διπλασιαστεί η ζύμη, την μεταφέρουμε σε καλά βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση. Σκεπάζουμε με πετσέτα κι αφήνουμε να διπλασιάσει ξανά τον όγκο της.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC και όταν φουσκώσει η ζύμη βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο και ψήνουμε το σαβαρέν για 25 λεπτά περίπου.
  7. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να σφίξει και να φουσκώσει καλά. Τη μεταφέρουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και την αφήνουμε ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
  8. Μόλις ετοιμαστεί το σαβαρέν το ξεφορμάρουμε σε σύρμα και βάζουμε το σιρόπι ξανά στη φωτιά να πάρει βράση. Τρυπάμε το σαβαρέν από κάτω με καλαμάκι και το βάζουμε μέσα στο τηγάνι με το σιρόπι που βράζει. Όσο ο μπαμπάς ρουφάει από κάτω σιρόπι με ένα κουτάλι παίρνουμε σιρόπι και το περιχύνουμε από πάνω και σβήνουμε τη φωτιά. Γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη.
  9. Μεταφέρουμε τον μπαμπά σε πιατέλα σερβιρίσματος και διαλύουμε τη μαρμελάδα με λίγο από το σιρόπι. Με ένα πινέλο αλείφουμε τον μπαμπά παντού να γυαλίσει και αφήνουμε να κρυώσει.
  10. Κόβουμε τον μπαμπά στη μέση και γαρνίρουμε το κάτω κομμάτι με σαντιγί. Σκεπάζουμε με το πάνω κομμάτι και διακοσμούμε τον μπαμπά με ροζέτες από σαντιγί, κερασάκια γλασέ και αποξηραμένους λωτούς ή με φρέσκα φρούτα. Σερβίρουμε αμέσως.

 

https://sweetly.gr/2020/01/baba-au-rum/?fb


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *