Linzer Torte, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!
Αυτή η παραδοσιακή αυστριακή τάρτα έχει πάρει το όνομά της από την πόλη Linz και λέγεται πως είναι μια από τις αρχαιότερες συνταγές που έχουν καταγραφεί σε βιβλίο – η πρώτη αναφορά έγινε σε ένα του 1696. Στην όψη θυμίζει πάστα φλώρα αλλά η ζύμη της είναι διαφορετική. Η συγκεκριμένη φτιαχνόταν από βούτυρο, τριμμένους ξηρούς καρπούς, ζάχαρη, αλεύρι και μπαχαρικά και γεμιζόταν με μαρμελάδα βατόμουρου ή άλλων φρούτων πριν σκεπαστεί με λωρίδες ή κορδόνια ζύμης. Έτσι φτιάχνεται έως και σήμερα…
Υλικά για μια ταρτιέρα διαμ. 23 εκ.
- 250 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 300γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 100γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη επιπλέον για σερβίρισμα
- 150γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ή φουντούκια και τριμμένα
- 1 κρόκο αβγού
- 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
- 1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού + ξύσμα από 1 λεμόνι
- 450γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή βατόμουρο ή άλλη της επιλογής σας
- Λίγο φιλέ αμυγδάλου για το τελείωμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα και ανακατεύουμε μέσα το τριμμένο αμύγδαλο, την άχνη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
- Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο σαν πηγάδι και ρίχνουμε εκεί το βούτυρο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ξεκινάμε να τρίβουμε με τα δάχτυλά μας το βούτυρο με το αλεύρι και πριν ομογενοποιηθεί πλήρως προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία με ένα σύντομο ζύμωμα μέχρι να γίνει ομοιογενής και εύπλαστη η ζύμη μας.
- Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη πλαστική και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.
- Κόβουμε το 1/3 της ζύμης περίπου και το αφήνουμε στην άκρη. Το υπόλοιπο το κάνουμε ξανά μπάλα, το τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο κομμάτια χαρτιού ψησίματος και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο.
- Αφαιρούμε το πάνω χαρτί κι απλώνουμε τη ζύμη σε μια ταρτιέρα καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά της. Αφαιρούμε και το δεύτερο χαρτί, τρυπάμε τη ζύμη παντού με ένα πιρούνι και την αφήνουμε στην κατάψυξη.
- Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC, χωρίζουμε τη ζύμη που αφήσαμε στην άκρη σε μπουκίτσες που αρχικά πλάθουμε σε μπαλίτσες και μετά σε κορδόνια.
- Βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη, τη γεμίζουμε με τη μαρμελάδα και τη στολίζουμε με κορδόνια ζύμης που τοποθετούμε περιμετρικά της τάρτας, οριζόντια και κάθετα. Αν θέλουμε, την αλείφουμε περιμετρικά με χτυπημένο ασπράδι αβγού και την πασπαλίζουμε με τριμμένο αμύγδαλο.
- Ψήνουμε την linzer torte στον προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη της.
- Αφού την ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη και τη σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.
https://sweetly.gr/2024/12/linzer-torte/?fbclid
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Ζακυνθινή Χριστουγεννιάτικη κουλούρα, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις sintagespanos!
Μελομακάρονα με κομματάκια κουβερτούρας ΙΟΝ, από τον Μιχάλη Σαράβα και το ionsweets.gr!
Χριστουγεννιάτικα κουκουνάρια με βάση από τρουφάκια, από το "Ολα νηστίσιμα"!
Mendiants- Σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς, από την Μαίρη Τρακάδα και το katinostimo.blogspot.com!
Cheesecake με βάση μελομακάρονο και επικάλυψη σοκολάτας, από την Ιωάννα Σταμούλου και το Sweetly!
Πάστα φλόρα νηστίσιμη από την Αργυρώ μας!
Αφήστε μια απάντηση