Μελομακάρονα με πετιμέζι, από τον Άρη και το neanikon.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Πλέον δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω φτιάξει τα μελομακάρονα εδώ στο blog 🙂 Και φέτος έλεγα ας φτιάξω κάτι άλλο ως τελευταίο γιορτινό post αλλά μετά λέω: αφού μελομακάρονα θέλω να φάω 🙂 να μοσχοβολήσει και το σπίτι!

 

Οπότε το σημερινό post είναι λίγο πολύ μία πολλαπλή επανάληψη ως προς την συνταγή. Αλλά και τι πειράζει; To σημαντικό είναι να τα χαρούμε ξανά, να τα ξανά φωτογραφίσω και να τα μοιραστώ μαζί σας.

Πάμε να φουρνίσουμε μελομακάρονα;;

Θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:
100 ml ελαιόλαδο
150 πετιμέζι (χρησιμοποίησα άθερμο που έχει ήπια γεύση)
75 χυμό πορτοκαλιού
30 ml νερό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο (ή και λιγότερο αν σας ενοχλεί η έντονη γεύση του)
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
340 γρ αλεύρι Ζέας ολικής

Για το σιρόπι:
140 ml (χρησιμοποίησα άθερμο) πετιμέζι
140 ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 ολόκληρα γαρύφαλλα
2-3 φλούδες από πορτοκάλι και λεμόνι
2 κουταλιές μέλι

Τριμμένα καρύδια για το πασπάλισμα

 

Διαδικασία : 

Ξεκινάμε πρώτα με το σιρόπι. Σε μία μικρή κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά, αφήνουμε να πάρει βράσει και περιμένουμε λίγο το σιρόπι μας να δέσει. Προς το τέλους ρίχνουμε δυο κουταλιές μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στη συνέχεια, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Μπορούμε να το φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα και να το φυλάξουμε στο ψυγείο.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Προχωράμε με τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα υγρά μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμιγνύουμε τα στερεά και τα προσθέτουμε λίγα – λίγα στο μείγμα μας. Πλάθουμε απαλά (όχι υπερβολικά και μας “βγει” το λάδι 😉 ) μέχρι η ζύμη μας να μη κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα 1-2 ώρες να “ξεκουραστεί”.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και απλώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί. Παίρνουμε 20 γρ από την ζύμη και σχηματίζουμε με τις παλάμες μας το πρώτο μελομακάρονο. Εφαρμόζουμε την πάνω του πλευρά λίγο πάνω στον μεταλλικό τρίφτη (αν θέλουμε) για να δημιουργηθεί μία επίπεδη και λίγο άγρια επιφάνεια που να βοηθάει μετά το ψήσιμο τα καρύδια να στέκονται καλύτερα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μας.

Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Μόλις ψηθούν, όπως είναι καυτά τα βουτάμε ένα – ένα για 10 δευτερόλεπτα (περίπου) στο κρύο σιρόπι. Αμέσως μετά τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με μπόλικα καρύδια.

Αυτό ήταν έτοιμα για απόλαυση! Φέτος μου πέτυχαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πιθανότατα να έπαιξε ρόλο το όταν πριν ψηθούν έμεινε η ζύμη αρκετή ώρα κάτι που βοήθησε τις γεύσεις να αναμειχθούν και να δέσουν 😉 ή απλά μπορεί να έτυχε 🙂

 

Να σας ευχηθώ υπέροχες γιορτές γεμάτες, ακόμα και αν φέτος είναι πιο μοναχικές και ήρεμες. Δεν πειράζει, ευκαιρία όσοι μπορούμε να ξεκουραστούμε!

 

http://www.neanikon.gr/melomakarona2020/?fb

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *