Μελομακάρονα υπέροχα από την υπέροχη Μπέττυ και το “Taste of life by Betty”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η συνταγή που χρησιμοποιώ κάθε χρόνο είναι παλιά , κλασική και παραδοσιακή . Έτσι κι αλλιώς το μελομακάρονο  είναι ένα με την παράδοση! Αν δε μυρίσει το σπίτι μπαχαρικά κι αν δεν κολλήσουν τα χέρια μας από το μελωμένο σιρόπι , αν δε γεμίσει το στόμα από το καταπληκτικό και μοναδικό ψιλοτριμμένο καρύδι…Χριστούγεννα δεν είναι…Όμως επειδή είμαι ανήσυχο πνεύμα ήθελα να δοκιμάσω και κάποια συνταγή διαφορετική , κάτι πέρα απ’ αυτό που φτιάχνω χρόνια τώρα…Απευθύνθηκα λοιπόν στον κατάλληλο (πολυαγαπημένο) άνθρωπο … Η πρόταση ήταν λίγο “extrem” , ομολογώ , καθώς περιέχει λίγο λιωμένο βούτυρο μέσα , αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε…Τα μελομακάρονα έγιναν υπέροχα και φυσικά  καθιερώθηκαν….

melomakarona aretis1

Υλικά για το σιρόπι :

500  γρ. νερό

700 γρ. ζάχαρη

2 ξυλάκια κανέλας

1 πορτοκάλι κομμένο σε χοντρές ροδέλες

100 γρ. μέλι

Υλικά για τη ζύμη:

400 γρ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

530 γρ. ηλιέλαιο

1200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.  ΑΛΛΑΤΙΝΗ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3Χ1kg, 2+1 τεμάχια δώρο! Ισχύει για αγορές έως 13/12/2020.

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

30 γρ. ζάχαρη άχνη

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

50 γρ. βούτυρο λιωμένο

1/2 κ.γλ. σόδα

1 κ.γλ. κανέλα

1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

Για πασπάλισμα: καρύδια ψιλοτριμμένα και λίγο από το σιρόπι (αν περισσέψει μετά το μέλωμα)

 

Αν  επιλέγετε τα AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ για τις αγορές σας και θέλετε να στηρίξετε το sokolatomania.gr μπορείτε να κάνετε εδώ τις παραγγελίες σας  ! Παράδοση 7.ΟΟ με 20.30 

 

melomakarona aretis2
melomakarona aretis3
melomakarona aretis4
melomakarona aretis5
melomakarona aretis6
melomakarona aretis7
melomakarona aretis8
melomakarona aretis9
melomakarona aretis10

Εκτελεση:

-Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να έχει κρυώσει μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε : Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό , την ζάχαρη , την κανέλα και το πορτοκάλι . Αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά . Προσθέτουμε τότε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη .

-Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού , το ηλιέλαιο , το ξύσμα , την άχνη , το βούτυρο , την σόδα και τα κανελογαρύφαλλα . Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά  με το σύρμα . Όπως είναι στην λεκάνη το υγρό αυτό μίγμα , ρίχνουμε  όλο το αλεύρι και με απαλές κινήσεις (με το χέρι μας) το ενσωματώνουμε . Δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ ώρα γιατί η ζύμη θα σφίξει και τα μελομακάρονα θα βγουν σκληρά . Πλάθουμε μακρόστενα , μετρίου μεγέθους μελομακάρονα , τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα τρυπάμε κοντά-κοντά με πιρούνι . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην τρίτη σχάρα από το τέλος , για 25 λεπτά περίπου . Μόλις τα βγάλουμε κατά  από το φούρνο τα βουτάμε αμέσως στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα περίπου , καθώς “πίνουν” αμέσως το σιρόπι . Τα τοποθετούμε (τα σιροπιασμένα μελομακάρονα) σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν και από εκεί  στην πιατέλα  πασπαλίζοντας  με καρύδι και λίγο επιπλέον σιρόπι , το οποίο περίσσεψε στην κατσαρόλα .

Τη συνταγή μου έδωσε η φίλη Αρετή Βαρδάκα , την οποία ευχαριστώ για πολλοστή φορά . Απ’ ό,τι μου είπε πρόκειται για συνταγή του Στ. Παρλιάρου.

Καλή επιτυχία και ΚαΛά ΧριστούΓεννα…!

http://tasteoflife.com.gr/index.php/paradosiaka-glyka/1329-melomakarona-yperoxa


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *