Μελομακάρονα από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος”!

Μια καταπληκτική και πολύ πετυχημένη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου!

 

Υλικά

Για τα μελομακάρονα

400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
530 γρ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. άχνη
1/4 κουτ. του γλυκού σόδα
1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα ή και περισσότερο
1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
50 γρ. βούτυρο λιωμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι

Για το γαρνίρισμα
καρύδια χοντροκομμένα
μέλι για το μέλωμα

Εκτέλεση

Σιρόπι
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε.
Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μελομακάρονα
Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο.
Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί.
Ανακατεύουμε με το χέρι, και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθουμε απαλά τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σίτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη.
Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο καυτά όπως είναι, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για ένα λεπτό το πολύ.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν.

Γαρνίρισμα
Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα, και ξαναρίχνουμε επάνω λίγο μέλι, και πασπαλίζουμε καρύδια.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία όσες φορές χρειαστεί, ώστε να γεμίσουμε την πιατέλα μας.

Απαιτούμενος χρόνος: 1 ½ – 2 ώρες

Προσοχή:
Τα υλικά τα ανακατεύουμε για πολύ λίγο και πολύ απαλά. Επίσης το πλάσιμο να είναι γρήγορο, και όχι πολύ δούλεμα στα χέρι μας, διαφορετικά θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγούν από το φούρνο, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι!

http://my-sweet-place-patisserie.blogspot.gr/2014/12/blog-post_8.html#more



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *