Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα, από τον chef Στέλιο Μάνδαλο και το steliosmandalos.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Συστατικά:

  • 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • 8 γραμμάρια baking powder,
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους,
  • 80 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος,
  • 75 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη,
  • 25  γραμμάρια άχνη ζάχαρη,
  • 60 γραμμάρια θρυμματισμένα μελομακάρονα ή μπισκότα,
  • 40 γραμμάρια θρυμματισμένα αμύγδαλα,
  • 50 γραμμάρια σταφίδες,
  • 50 γραμμάρια ρόδι,
  • 50 γραμμάρια χουρμάδες αποξηραμένους,
  • 90 γραμμάρια μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους,
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού,
  • 40 γραμμάρια κονιάκ,
  • 2 γραμμάρια κανέλα,
  • 2 γραμμάρια γαρύφαλλο σκόνη.

Τρόπος Παρασκευής:

  1. Τοποθετήστε για μια ώρα τουλάχιστον το κομμένο μήλο, το ρόδι, τις σταφίδες, τους χουρμάδες σε ένα μπολ μαζί με το κονιάκ και σκεπάστε με μεμβράνη για να μαριναριστούν.
  2. Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο την κρυσταλλική και την άχνη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και αφράτο μείγμα για περίπου 5 με 6 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και στο ενδιάμεσο από μια κουταλιά της σούπας από το ζυγισμένο μας αλεύρι. Ανακατεύουμε για ακόμα περίπου 4 με 5 λεπτά.
  3. Στην συνέχεια βγάζουμε τον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το baking powder, τα μπαχαρικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα πλήρως ομογενοποιημένο μείγμα.
  4. Βουτυρώνουμε τις φόρμες πουτίγκας και με ένα κουτάλι γεμίζουμε μέχρι επάνω πιέζοντας με δύναμη το μείγμα και να πετύχουμε σωστή δομή. Κόβουμε μικρά στρογγυλά κομμάτια λαδόκολλας στο μέγεθος της φόρμας και καλύπτουμε το μείγμα έτσι ώστε στην διάρκεια του ψησίματος να μην κάνει κρούστα.
  5. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C τοποθετούμε ένα ταψί έχοντας βάλει νερό ώστε να καλύπτει τα ¾ του ύψους του με χλιαρό νερό. Τοποθετούμε εκεί μέσα τα σκεύη που έχουμε βάλει τις πουτίγκες καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο όλο το ταψί σκεπάζοντας τα σκεύη θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα κουβούκλιο στο οποίο θα εγκλωβίσουμε τους ατμούς που θα δημιουργηθούν και ψήνουμε για 2,5 ώρες.
  6. Για να δούμε αν είναι έτοιμες κάνουμε το τεστ του κέικ. Αν βυθίσουμε την άκρη ενός μαχαιριού στο κέντρο της πουτίγκας και βγαίνει στεγνό είναι έτοιμες.
  7. Ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι και έως 4 ημέρες.

Tip:

  • Το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στις πουτίγκες μας είναι ημισφαιρικό, αν δεν έχουμε τις ειδικές φόρμες για πουτίγκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κούπες του τσαγιού ή ακόμα και φόρμες για muffin.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προσθετικά σε σύνολο έως και 100 γραμμάρια οποιοδήποτε ξηρό καρπό ή και αποξηραμένο φρούτο της αρεσκείας μας.

 

1_christmas_pudding_4web

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

http://steliosmandalos.gr/christougenniatiki-poutigka-2/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *