Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα στον ατμό, από την Luise και το Radicio!
Αρωματική, νόστιμη, αφράτη, ιδανική όχι μόνο για τις γιορτινές μέρες, αλλά για κάθε περίσταση, η ψημένη στον ατμό πουτίγκα με φρούτα, είναι πλουσιότατη σε γεύση.
Προετοιμασία: 15 λεπτά και 60 λεπτά αναμονή | Μαγείρεμα: 4 ώρες | Σύνολο: 4 ώρες και 15 λεπτά και 60 λεπτά αναμονή
Συνταγή για: 8 μερίδες
Διατροφικά στοιχεία για 1 μερίδα
Θερμίδες: 790 θερμίδες | Λιπαρά: 19 γρ.
Υλικά συνταγής:
Ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ ή ξερά: 300 γρ. (π.χ. φλούδα πορτοκάλι, κίτρο, χουρμάδες, δαμάσκηνα κτλ)
Κομμένα στη μέση κεράσια γλασέ: 100 γρ.
Σταφίδες: 150 γρ.
Ζάχαρη καστανή: 1/2 κούπα
Βούτυρο: 125 γρ.
Σόδα: 1 κουταλάκι τσαγιού
Ξύσμα πορτοκαλιού: 2 κουταλάκια τσαγιού (ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα πορτοκαλιού)
Αυγά: 2 μεγάλα
Αλεύρι: 2 κούπες
Μπέικιν πάουντερ: 1 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Τριμμένη κανέλα: 1 κουταλάκι τσαγιού
Τριμμένο γαρύφαλλο: 1 πρέζα
Τριμμένο μοσχοκάρυδο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Μπράντι ή κονιάκ: 1/4 κούπας
Οδηγίες:
1. Βάζετε 1 κούπα νερό, το βούτυρο, τα φρούτα, τα κεράσια, τις σταφίδες και την ζάχαρη σε κατσαρόλα και τα βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο και σιγοβράζετε για 2 – 3 λεπτά. Κατεβάζετε από την φωτιά, προσθέτετε την σόδα, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει (τα φρούτα θα απορροφήσουν σχεδόν το νερό).
2. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο). Τα κρατάτε στην άκρη.
3. Προσθέτετε στο μείγμα με τα φρούτα το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, το μπράντι και τέλος το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύετε ίσα ίσα να υγρανθεί το αλεύρι.
4. Βουτυρώνετε μια στρόγγυλη φόρμα κεραμική ή πυρέξ και ρίχνετε μέσα το μείγμα. Το ισιώνετε από πάνω.
5. Κόβετε ένα κομμάτι λαδόχαρτο, κάνετε μια πιέτα και σκεπάζετε την φόρμα. Δένετε ολόγυρα με βαμβακερό σπάγκο.
6. Τυλίγετε ολόγυρα καλά με αλουμινόχαρτο.
7. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζετε την βάση για ψήσιμο στον ατμό, προσθέτετε νερό και τοποθετείτε μέσα την φόρμα με την πουτίγκα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και την βάζετε στη φωτιά.
8. Μαγειρεύετε την πουτίγκα σε χαμηλή φωτιά, ίσα που να βράζει το νερό για 4 ώρες. Σε όλη τη διάρκεια το ελέγχετε αν χρειαστεί επιπλέον νερό. Όταν περάσει ο χρόνος, βγάζετε την φόρμα με προσοχή από την κατσαρόλα, την αφήνετε 10 λεπτά να ηρεμήσει και βγάζετε το αλουμινόχαρτο και το λαδόχαρτο.
8. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα, αν θέλετε την διακοσμείτε με άσπρο γλάσο και σερβίρετε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Μαγειρεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 από την
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Αφήστε μια απάντηση