Χριστουγεννιάτικο Κέικ με πορτοκάλι και μπαχαρικά, από την Μπέττυ μας και το “Taste of life by Betty”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Είναι αλήθεια πως όλα τα συστατικά που συνθέτουν το Χριστουγεννιάτικο τοπίο είναι μαγικά…δώρα (μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία) , φώτα και λαμπιόνια , γλυκά , ζεστασιά και αγάπη (κυρίως αυτά) , οικογενειακή θαλπωρή και αρώματα…δεκάδες αρώματα που μας γοητεύουν και μας κάνουν να ταξιδέψουμε λιγάκι , να ονειρευτούμε , να ξεφύγουμε από τα καθημερινά…Το “μαγικό” αυτό κέικ  με τα κομμάτια του πορτοκαλιού σε συνδυασμό με το μίγμα μπαχαρικών μπορεί να μη μας βοηθήσει να …φτάσουμε μέχρι το χωριό του …Αη – Βασίλη , σίγουρα όμως θα μας προσφέρει ένα πολύ ζεστό απόγευμα με τσάι και αγαπημένα πρόσωπα….

Δείτε το :

xrist keik1
Υλικά :

70 γρ. ηλιέλαιο
70 γρ. μαργαρίνη
210 γρ. καστανή ζάχαρη
3 αυγά
300 γρ. φαρίνα κοκ.
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
4 κ.σ. ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκάλι (καλύτερα αυτό με την ψίχα)
Μίγμα μπαχαρικών (1 κ.γλ. κανέλα , 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο , 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο , 1 κ.γλ. γλυκάνισο , 1 αστεροειδή γλυκάνισο , 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο , 2-3 κόκκους κάρδαμο και δυο βανίλιες)
Λίγη άχνη για το πασπάλισμα

xrist keik2
xrist keik3
xrist keik4
xrist keik5
xrist keik6
xrist keik7
xrist keik8
xrist keik9
xrist keik10
xrist keik11
xrist keik12
xrist keik13


Εκτέλεση :
-Πρώτα ετοιμάζουμε το μίγμα μπαχαρικών , χτυπώντας όλα τα μπαχαρικά μαζί στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη .
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν .
-Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το κέικ : Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη για δύο λεπτά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά . Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μίγμα μπαχαρικών . Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και το γιαούρτι λίγο-λίγο και εναλλάξ . Δε χρειάζεται πολύ χτύπημα , μόνο να ενωθούν καλά τα υλικά . Τέλος σταματάμε το μίξερ , προσθέτουμε τα κομμάτια από το γλυκό πορτοκάλι και ενσωματώνουμε στο μίγμα με σπάτουλα . Αδειάζουμε το μίγμα  σε καλά λαδωμένη φόρμα του κέικ , μέτριου μεγέθους  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα , για 45-50 λεπτά (εξαρτάται από το σχήμα της φόρμας , αν είναι στενή και βαθιά θέλει πιο πολύ ψήσιμο , αν είναι απλωτή και ρηχή εννοείται πως θέλει λιγότερο ψήσιμο) . Δοκιμάζουμε με τη λάμα του μαχαιριού για να είμαστε σίγουροι . Όταν ψηθεί περιμένουμε 5 λεπτά , ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ πάνω σε σχάρα για να στεγνώσει . Μεταφέρουμε στην πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη . 
Την επόμενη μέρα το κέικ έχει “ωριμάσει” και είναι ακόμα καλύτερο.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

Σημείωση : Συνταγή για γλυκό πορτοκάλι στο :http://sokolatomania.gr/froutenies-iperoxes/gliko-portokali-taste-of-lie-by-betty/

Αν βιάζεστε ή δεν έχετε έτοιμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόντιτα πορτοκαλιού που υπάρχει σε σούπερ-μάρκετ ή σε μαγαζιά με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς . Η αγαπημένη μου ωστόσο πρόταση είναι να ψιλοκόψετε το πορτοκάλι που χρησιμοποιήσαμε στο σιρόπι για την παρασκευή των μελομακάρονων (Δείτε την συνταγή στο http://sokolatomania.gr/gia-ola-ta-gousta/kala-xristougenna/melomakarona-taste-of-life-by-betty/ )

. Γίνεται θεϊκό , γιατί είναι τόσο αφράτο , τόσο  γλασερό , τόσο γλυκό και ζωντανό , όσο ακριβώς πρέπει…

 

http://tasteoflife.com.gr/index.php/keik/1331-xristoygenniatiko-keik-me-portokali-mpaxarika


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *