Κανταΐφι (Πασχαλινό), από την Ντίνα Νικολάου και το logodiatrofis.gr!

 

Μία καταπληκτική πρόταση της Ντίνας Νικολάου ως επιδόρπιο για το Πασχαλινό (και όχι μόνον) τραπέζι, η οποία προσφέρει αφειδώς εξαιρετικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

  • Προετοιμασία: 45΄
  • Ψήσιμο: 15΄
  • Αναμονή Στο ψυγείο: 1 ώρα τουλάχιστον
  • Μερίδες: 4-6

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

  • 650 ml γάλα
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 150 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak

Για τη σαντιγί

  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος, 36% λιπαρά, Arla
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για τη βάση
  • 100 γρ. κανταΐφι
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • χυμός από ½ λεμόνι

Για το γαρνίρισμα

  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, τριμμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα:

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά.
  2. Παράλληλα, σε ένα μπολ βάζω την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη σκόνη βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά και τα χτυπάω με το μίξερ χειρός, μέχρι να αναμειχθούν καλά και να γίνουν ένα πηκτό μείγμα.
  3. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνω λίγο-λίγο το ζεστό γάλα από την κατσαρόλα και το ρίχνω στο μπολ με τα χτυπημένα υλικά, δουλεύοντας διαρκώς με το μίξερ αλλά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι το καινούριο μείγμα που θα προκύψει να γίνει λείο και σχετικά ρευστό.
  4. Το αδειάζω στην κατσαρόλα και ανακατεύω γρήγορα και έντονα με μια ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κάνει μεγάλες φουσκάλες.
  5. Αποσύρω από τη φωτιά προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω καλά να ομογενοποιηθεί και αφήνω την κρέμα να κρυώσει.

Για τη σαντιγί:

  1. Σε ένα καθαρό μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη και σφικτή σαντιγί.

Για το σιρόπι:

  1. Βάζω όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω για 5 – 6 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν μια βράση.
  2. Αποσύρω και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Για τη βάση:

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180° C.
  2. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μέτριο ταψάκι (ή ένα μέτριο πυρίμαχο οβάλ σκεύος).
  3. Απλώνω εκεί το κανταΐφι και το αραιώνω λιγάκι με τα χέρια μου για να απλωθεί σε όλο τον πυθμένα.
  4. Το περιχύνω με το λιωμένο βούτυρο και βάζω το ταψάκι στο φούρνο.
  5. Ψήνω το κανταΐφι για 15 λεπτά, μέχρι απλώς να ροδίσει απαλά και να στεγνώσει.
  6. Το βγάζω από το φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνω με το κρύο σιρόπι.
  7. Το αφήνω για 5 λεπτά.

Συναρμολόγηση:

  1. Μεταφέρω το σιροπιασμένο κανταΐφι σε ένα μικρό και βαθύ ταψάκι με διάμετρο 20 εκ., με αποσπώμενα τοιχώματα. Εναλλακτικά, στρώνω με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και βάζω στο κέντρο του ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.
  2. Απλώνω στη βάση το σιροπιασμένο κανταΐφι και αδειάζω από πάνω την κρέμα.
  3. Ισιώνω την επιφάνεια και απλώνω εκεί τη σαντιγί, ανασηκώνοντάς την με ένα πιρούνι για να κάνει κορυφές (αν θέλω, τη βάζω σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και σχηματίζω ροζέτες σαντιγί στην επιφάνεια της κρέμας).
  4. Βάζω το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να σφίξει καλά η κρέμα.
  5. Ξεφορμάρω το γλυκό (δηλαδή ανοίγω τα αποσπώμενα τοιχώματα του ταψιού ή απλώς ανασηκώνω το τσέρκι) και πασπαλίζω την επιφάνεια με τα τριμμένα φιστίκια Αιγίνης και την κανέλα. Σερβίρω αμέσως.

Κανταΐφι (Πασχαλινό)

 

Διατροφικό σχόλιο του Δρος Δημήτρη Γρηγοράκη

Το κανταΐφι αναμφισβήτητα είναι ο «βασιλιάς» των σιροπιαστών γλυκών.

Μία καταπληκτική πρόταση της Ντίνας μας ως επιδόρπιο για το Πασχαλινό (και όχι μόνον) τραπέζι, η οποία προσφέρει αφειδώς εξαιρετικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Το λεμόνι που προστίθεται σε αυτή την ιδιαίτερη προσφέρει θαυμάσια αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι η βιταμίνη C και η λεμονίνη.  Η τελευταία, έχει αποδειχτεί ότι ενεργοποιεί τα ένζυμα στο συκώτι που αποτελούν μέρος της Φάσης 1 και της Φάσης 2 της διαδικασίας αποτοξίνωσης. Αυτές οι διαδικασίες παίρνουν συστατικά από το συκώτι τα οποία είναι τοξικά για τα κύτταρα και τα μετατρέπουν σε αδρανή συστατικά.

Ταυτόχρονα, το αγελαδινό βούτυρο παρέχει πλουσιοπάροχα ασβέστιο και βιταμίνη Dθρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και την πλήρη θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Στη διατροφική μας εξίσωση θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την φανταστική γεύση, η οποία θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς.

 

http://logodiatrofis.gr/syntages/kantaifi-pasxalino?utm_source=browser&utm_medium=notification&utm_id=248868



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *