Παραδοσιακά μελομακάρονα από την αγαπημένη μας Μπέττυ και το “Taste of Life by Betty!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αναλυτικά η συνταγή με φωτογραφίες στο :
http://tasteoflife.com.gr/index.php/paradosiaka-glyka/1127-melomakarona-paradosiaka

Παραδοσιακά μελομακάρονα

Υλικά :
2 ποτήρια του νερού λάδι
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1 ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκάλι + λεμόνι
4 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. καρύδια χοντροτριμμένα (60 γρ.)
1 κ.γλ. σόδα
Ξύσμα από δύο πορτοκάλια κι ένα λεμόνι
1/2 κ.γλ. γαρύφαλο και λίγη κανέλα
1 κ. αλέυρι (περίπου) γ.ο.χ.
1 κ.γλ. μπέικιν

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Για το σιρόπι :
2 ποτήρια μέλι
1 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
Χυμό από ένα λεμόνι
Μπόλικο τριμμένο καρύδι για το τελικό σερβίρισμα

Εκτέλεση :
-Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι με το κονιάκ και τη ζάχαρη και ανακατευόυμε πολύ καλά με το σύρμα. Όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε το ξύσμα και το κανελογαρύφαλο . Ανακατέυουμε συνεχώς και τότε προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό πορτοκαλιού -λεμονιού (προσοχή γιατί αφρίζει πολύ) και συνεχίζουμε με το μέλι και τα καρύδια. Τέλος ρίχνουμε το αλέυρι κοσκινισμένο με το μπέικιν σε δυο δόσεις γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει όλη την ποσότητα και ζυμώνουμε πλέον με το χέρι. Από τα 800 γρ. αλέυρι και μετά προσέχουμε πάρα πολύ να μη σφίξει η ζύμη μας. Τη θέλουμε αφράτη , μαλακή και εύπλαστη . Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά του φούρνου κι αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονα : `παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης όσο ένα καρύδι και το πλάθουμε μπαλάκι , μετά το κάνουμε οβάλ και τέλος το πατάμε με τις χούφτες μας ώστε να πάρει την τελική μορφή του. Αφού τα αραδιάσουμε όλα στο ταψί , τρυπάμε κατά μήκος τους με ένα μικρό πιρουνάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα για 20΄περίπου μέχρι να ροδίσουν. Όταν τελειώσουμε με το ψήσιμο και έχουν κρυώσει , ξεκινάμε το σιρόπιασμα.
-Σε μεγάλη , απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ξαφρίζουμε μέχρι να καθαρίσει το σιρόπι και τότε χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βουτάμε λίγα-λίγα τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι . Τα γυρίζουμε κι από τις δύο πλευρές , τα αφήνουμε να”ποτίσουν” για λίγα λεπτά και τα αφαιρούμε με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας . Το σιρόπι πρέπει να σιγοβράζει όλη την ώρα του μελώματος . Αν λοιπόν δούμε στο τέλος ότι έχει πήξει πολύ προσθέτουμε λίγο νεράκι . Τότε τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί και όταν κρυώσουν τα στιβάζουμε στην πιατέλα μας και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι .
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές..
Χρόνια πολλά και υγεία σε όλο τον κόσμο!

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *