Εκμέκ πολίτικο με κρέμα μαστίχας και σιρόπι βύσσινο από την Roula Psittakis και τις “Μαγειρικές Διαδρομές”!

Σερβίρει
12 μερίδες
Συστατικά
  • 5-6 φετες τσουρεκι πολιτικο , αρωματισμενο με μαχλεπι και μαστιχα, κομμενο σε παχος 2 εκατοστα.

Σιρόπι

  • 1 φλυτζανι ζαχαρη
  • 1 φλυτζανι νερο
  • χυμο μισου λεμονιου και φλουδα λεμονιου
  • 2-3 κοκκοι μαστιχα κοπανισμενη με λιγη ζαχαρη στο multi να γινει σκονη

Παρφαί

  • 800 γρ, φρεσκο γαλα
  • 200 γρ, κρεμα γαλακτος με 35% λιπαρα
  • 6 κροκοι αυγων
  • 2 καψουλες βανιλιας η ενα κλωναρι φυσικης βανιλιας απο την οποια παιρνομε τα σπορακια και την βραζομε μαζι με το κλωναρι μαζι με το γαλα.
  • 4 ασπραδια αυγων μεσαιου μεγεθους
  • 5-6 κοκκοι μαστιχας κοπανισμενοι με λιγη ζαχαρη να γινουν σκονη
  • 4 κουταλιες της σουπας κορν φλαουρ
  • 4 κουταλιες της σουπας ζαχαρη
  • μερικες σταγονες χυμο λεμονιου

Γαρνίρισμα

  • 500 γρ. κρεμα γαλακτος χτυπημενη με λιγη ζαχαρη αχνη και
  • 200 γρ. τυρι filadelfia η μασκαρπονε

Σάλτσα βύσσινο

  • 1 μικρη κομποστα γκριοτινες, δηλ. βυσσινα σε ζουμι, και
  • 1 κουταλια της σουπας ζαχαρη και
  • 1 κουταλια σουπας κορν φλαουρ.

 

Οδηγίες
  1. Σιρόπι: Βραζομε το σιροπι περιπου 15 λεπτα, αφηνομε να κρυωσει.
  2. Βάση: Απλωνομε τις φετες του τσουρεκιου σε ενα ταψι και τις φρυγανιζομε ελαφρα στους 150c μεχρι να ροδισουν ελαφρα και απο τις δυο μεριες. Βγαζομε απο τον φουρνο, τις τοποθετουμε σε σειρα χωρις κενα σε ενα τσερκι η ενα ταψακι, και τις περιχυνομε με το σιροπι, μην σας φαινεται πολυ το σιροπι, θα το πιουν ολο. Αφηνετε στην ακρη να απορροφηθεί τελειως το σιροπι. Γυριζετε τις φετες και απο τις δυο μεριες μεχρι να τραβηξουν ολο το σιροπι.
  3. Παρφαί: Σε μια κατσαρολα ριχνω τα 700 γρ. γαλα + κρεμα γαλακτος +την φυσικη βανιλια, σπορακια και κλωναρακι, αφηνω να ζεσταθουν μεχρι το σημειο του βρασμου.
  4. Εν τω μεταξυ σε μια αλλη μεγαλυτερη κατσαρολα, ριχνω το κορν φλαουρ, τη ζαχαρη, την μαστιχα και τα ανακατευω καλα με αυγοδαρτη. Ριχνω μεσα και τα 100 γρ, γαλα που ειχα αφησει στην ακρη. Ανακατευω καλα να γινει ομοιογενες μειγμα. Μολις παρει να βρασει το γαλα με την κρεμα γαλακτος, τα ριχνω ανακατευοντας ζωηρα στο μιγμα με τους κροκους και βαζω παλι σε μετρια φωτια, ανακατευοντας συνεχως για να μην σβωλιαση, μεχρι να δεσει. Κατεβαζω απο την φωτια και αδειαζω την κρεμα σε ενα αλλο ρηχο σκευος για να κρυωσει πιο γρηγορα. Σκεπαζω με μεμβρανη η οποια να ακουμπα πανω στην κρεμα, αφηνω να κρυωσει.
  5. Αφου κρυωσει η κρεμα, ετοιμαζω μπαιν μαρι, βαζω σε ενα μπωλ τα ασπραδια με λιγες σταγονες χυμο λεμονιου και 2 κουταλιες ζαχαρη και τα χτυπω με το μιξερ χειρος πανω απο το μπαιν μαρι. Με αυτο τον τροπο παστεριωνω τα ασπραδια. θα δειτε οτι το μειγμα θα γινει σαν σιροπι. Κατεβαζετε απο το μπαιν μαρι και συνεχιζετε να χτυπατε με το μιξερ μεχρι να εχετε μια γυαλιστερη μαρεγκα.
  6. Την ενσωματωνετε στην κρυα πια κρεμα ,αφου την αφρατεψετε με το μιξερ. Προσθετετε την μαρεγκα απαλα με σπατουλα σιλικονης και στρωνετε πανω απο το σιροπιασμενο τσουρεκι και βαζετε καταψυξη.
  7. Κρέμα γαρνιρίσματος: Χτυπατε την κρεμα γαλακτος + ζαχαρη αχνη + τυρι κρεμα να γινουν αφρος . Βαζετε ψυγειο μεχρι να την χρησιμοποιησετε.
  8. Σάλτσα βύσσινο: Παιρνετε μια κονσερβα βυσσινο, στραγγιζετε το υγρο απο τα βυσσινα, πρεπει να εχετε 1,5 κουπα υγρο, προσθετετε 2 κ.σ. ζαχαρη + 1κ.σ. κορν φλαουρ, τα ανα κατευετε καλα να διαλυθει το κορν φλαουρ και τη βαζετε σε σιγανη φωτια ανακατευοντας συνεχως μεχρι να δεση και να διαυγαση η σαλτσα. Ριχνετε μεσα και τα βυσσινα που ειχατε στραγγισει και ανακατευετε να ενσωματωθουν. Κατεβαζετε απο την φωτια. Συναρμολογηση: Αφου εχει στερεοποιηθει το γλυκο στην καταψυξη, στρωνετε απο πανω με ενα κορνε την κρεμα γαρνιρισματος. Πασπαλιζετε αν θελετε με ψιλοκομενο φυστικι Αιγινης.
  9. Τη σαλτσα βυσσινο θα την βαλετε μονο οταν ειναι να σερβιρετε, διοτι θα εισχωρησει στο γλυκο αν μεινει .
  10. Καλη επιτυχια!

http://mageirikesdiadromes.gr/recipes/ekmek-politiko-me-krema-mastixas-kai-siropi-byssino.html

 

 

 

 

 

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *