Φανουρόπιτα αφράτη με 9 υλικά, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!

 

Φανουρόπιτα μυρωδάτη, πανεύκολη με εγγύηση επιτυχίας! Διαμόρφωσα αυτή τη συνταγή με μεγάλη αγάπη, ώστε να την ετοιμάσετε ακολουθώντας το εθιμοτυπικό της Εκκλησίας για τον εορτασμό στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου.Αποτελεί βεβαίως κι ένα εξαιρετικά υγιεινό και πεντανόστιμο νηστίσιμο κέικ το οποίο μπορεί κανείς να το απολαύσει όποια εποχή του χρόνου επιθυμεί. Προσωπικά μου αρέσει ως πρωινό μαζί με ένα ποτήρι φρεσκοτριμμένο χυμό πορτοκαλιού, συνδυασμός που γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό.

Καλό είναι να τηρηθούν κατά γράμμα οι οδηγίες και τα υλικά προκειμένου να πετύχετε το ίδιο εξαιρετικό αποτέλεσμα με μένα.

Η συνταγή μου τώρα:

Τα υλικά για ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28εκ.

  • 500γρ. φάριν απ με γεύση πορτοκάλι (πορτοκαλί συσκευασία, σε όλα τα σούπερ μάρκετ), κοσκινισμένο.
  • 330ml πορτοκαλάδα με ανθρακικό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κούπα του νες σταφίδες μαύρες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 2 κουτ.γλ. κοφτά γαρίφαλο σε σκόνη

Εκτέλεση:

  • Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε 2 κούπες νερό να μαλακώσουν. Μετά από 2-3 ώρες τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να στεγνώσουν. Έπειτα τις κυλάμε σε λίγο αλεύρι να καλυφθούν καλά. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Θερμαίνουμε σε μπρίκι το μέλι να ρευστοποιηθεί και το ρίχνουμε κι αυτό στο μπολ. Με σύρμα τα ανακατεύουμε πολύ καλά να λιώσει η ζάχαρη μέσα στα υλικά.
  • Ρίχνουμε μονομιάς την ανθρακούχα πορτοκαλάδα, το ξύσμα, την κανέλα και το γαρίφαλο να ενωθούν και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε με έντονο ανακάτεμα ως ότου αποκτήσουμε ένα ομοιογενές και σχετικά πυκνό μείγμα .
  • Διαχωρίζουμε τις σταφίδες και τις ρίχνουμε μέσα στο μείγμα να σκορπιστούν καλά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Λαδώνουμε το ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Βρέχουμε ένα κουτάλι και με την ανάποδη πλευρά στρώνουμε την επιφάνεια του μείγματος ώστε να ισιώσει προκειμένου να φουσκώσει ομοιόμορφα στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 1 ώρα (ανάλογα με το φούρνο) στις αντιστάσεις ελέγχοντας στα 50 λεπτά το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί καλά εσωτερικά. Τότε κρίνουμε εάν θα πρέπει να συνεχίσουμε το ψήσιμο ή να βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο. Η επιφάνεια θα πρέπει να έχει πάρει ομοιόμορφα ρόδινο χρώμα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψί του πάνω σε σχάρα κι έπειτα την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Στολίζουμε με τον τρόπο που επιθυμούμε ( εγώ εδώ πασπάλισα την επιφάνεια με μπόλικη άχνη ζάχαρη και σχημάτισα ένα σταυρό με κανέλα)

Σημ. Η πίτα είναι αρκετά γλυκιά καθώς περιέχει 3 υλικά που προσθέτουν πολλή γλύκα, δηλαδή το μέλι, τη ζάχαρη και την πορτοκαλάδα. Σε περίπτωση που θέλετε λιγότερο γλυκιά γεύση,ελαττώστε τη ζάχαρη και όχι το μέλι (το οποίο είναι σημαντικό υλικό για την υφή της πίτας). Να πω επίσης εδώ ότι χρησιμοποίησα ανθρακούχα πορτοκαλάδα με γλυκαντικά για λιγότερα θερμιδογόνο αποτέλεσμα αλλά με την ίδια ολογλυκη γεύση στο κέικ. Τέλος, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των σταφίδων εάν σας αρέσουν.

Καλή  επιτυχία 💓

Και του χρόνου!

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/08/9.html?m=1&fb

 

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *