Γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι, από τον Γιώργο Τσούλη!

ΥΛΙΚΑ

300 γρ. κανταΐφι

150 γρ. βούτυρο, λιωμένο

 

Για την κρέμα:

800 ml γάλα

200 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

140 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

40 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια

αυγά, medium

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

 

Για το σιρόπι:

250 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

200 ml νερό

1 ξυλάκι κανέλας

Χυμό από μισό λεμόνι

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες59530%
ΒΑΖΑΛίπος23.7g34%
ΒΑΖΑKορεσμένα15.8g79%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες9.2g18%
ΒΑΖΑYδατάνθ.89.2g34%
ΒΑΖΑΣάκχαρα61.2g68%
ΒΑΖΑΑλάτι0.3g5.00%
ΒΑΖΑΙνες0.7g3%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Για το σιρόπι: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι της κανέλας. Μόλις δούμε ότι το σιρόπι αρχίζει να βράζει, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
2Για το κανταΐφι: Ξάνουμε το κανταΐφι, το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, ώστε να πάει το τελευταίο παντού.
3Έπειτα, παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκ., τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάτο και άλλα 2 φύλλα πάχους 7εκ. σε σχήμα σταυρού, έτσι ώστε να προεξέχουν (τα φύλλα αυτά θα μας βοηθήσουν στο ξεφορμάρισμα του γλυκού).
4Ύστερα, απλώνουμε ομοιόμορφα το κανταΐφι στον πάτο και στα τοιχώματα του ταψιού, κρατάμε λίγο κανταΐφι στην άκρη για να σκεπάσουμε το γαλακτομπούρεκο στη συνέχεια και μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο για 1 ώρα.
5Για την κρέμα: Τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα, τα 100γρ. ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν.
6Παράλληλα, αδειάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
7Αφού πάρει θερμοκρασία το μείγμα με το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε δόσεις στο μπολ με τα αυγά με τη βοήθεια μίας κουτάλας ανακατεύοντας με το σύρμα χειρός. Μόλις δούμε ότι το μπολ έχει ζεσταθεί, αδειάζουμε όλο το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.
8Κατόπιν, μεταφέρουμε το παραπάνω μείγμα στην κατσαρόλα, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε μέσα τα 50 γρ. βούτυρο και ανακατεύουμε εκ νέου μέχρι να λιώσει πλήρως.
9Σύνθεση γλυκού: Αφαιρούμε το ταψί από το ψυγείο, αδειάζουμε από πάνω ομοιόμορφα την κρέμα, καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι, πατάμε καλά τις άκρες ώστε να κλείσει καλά το γαλακτομπούρεκο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 1 ώρα και 10 λεπτά.
10Μόλις ψηθεί, περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε με τα δύο φύλλα λαδόκολλας που προεξέχουν, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
#tsoulotip: 1. Δεν ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γάλα, διότι η ζάχαρη θα κάτσει στον πάτο της κατσαρόλας και θα δημιουργήσει μία καραμέλα, η οποία θα βοηθήσει στο να μην καεί το γάλα. 2. Μπορούμε αν θέλουμε να αρωματίσουμε το σιρόπι με πορτοκάλι κάνοντας ακριβώς την ίδια διαδικασία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *