Μπακλαβαδάκια με σιρόπι χωρίς ζάχαρη, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!

Πολλοί από εσάς έχετε καταλάβει πόσο γλυκατζού είμαι αλλά και την προσπάθεια που κάνω να φτιάχνω γλυκά με ελάχιστη έως και καθόλου ζάχαρη!

Το πείραμα αυτή τη φορά ήταν από τα σημαντικότερα και πιο ριψοκίνδυνα που έχω κάνει καθώς αποφάσισα να μετατρέψω τα αγαπημένα μου σιροπιαστά μπακλαβαδάκια από βόμβα ζάχαρης και γλυκόζης σε υγιεινή εκδοχή  100%  χωρίς ζάχαρη! Είχα αγωνία στην αρχή καθώς τα “σιροπιαστά γλυκά” είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που χρειάζεται αρκετή μελέτη και εμπειρία πάνω στην τεχνική τους.

Η χαρά μου όταν τελικά διαπίστωσα ότι τα μπακλαβαδάκια πέτυχαν με το σιρόπι μελιού που επινόησα δεν περιγράφεται! Όχι μόνο επειδή  έπιασα το στόχο μου αλλά και γιατί ανοίγει ο δρόμος για μετατροπή κι άλλων αγαπημένων σιροπιαστών γλυκών τα οποία θα μπορεί κάποιος να απολαύσει χωρίς ενοχές.

Να τονίσω τώρα που είναι αρχή ότι λόγω έλλειψης ζάχαρης από το σιρόπι τα γλυκά δεν καραμελώνουν και δεν κολλάνε. Κάνουν όμως κάτι καλύτερο: Μελώνουν! Η σύσταση τους είναι κατά τη γνώμη -και τα γούστα μου- σωστή. Τα φύλλα δεν πανιάζουν, μένουν τραγανά χωρίς να βαρύνουν ενώ μπορούν καλυφθούν με σοκολάτα όπως θα δείτε παρακάτω.

Όποιοι από εσάς αποφασίσουν να φτιάξουν τα μπακλαβαδάκια χωρίς ζάχαρη, καλό θα είναι να τηρήσουν κατά γράμμα τις οδηγίες μου λόγω τις ιδιαιτερότητάς τους αυτής.

Οι δοσολογίες των υλικών αφορούν 1/2 δόση σχεδόν 24 κομματιών!

Αυτά που χρειαζόμαστε είναι τα εξής:

  • 1/2 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά

  • 120 γρ.αμύγδαλα ασπρισμένα τριμμένα στο μουλτι, ανάλατα

  • 1 κουτ.σ. γαλέτα φρυγανιάς

  • 1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη

  • 1/2 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη

  • 125 γρ. μαργαρίνη με 20%+/- περιεκτικότητα σε βούτυρο γάλακτος

  • 1/2 φλιτζ.τσ ηλιέλαιο

Για το σιρόπι μελιού χωρίς ζάχαρη:

  • 1 φλιτζάνι τσ. μέλι +1 κουταλιά της σούπας

  • 50 ml χυμός πορτοκαλιού σουρωμένος

  • 1 κουτ.γλ. χυμός λεμονιού

  • φλούδα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

  • 1/2 κάψουλα εσάνς βανίλιας

  • 1 ξύλο κανέλας

  • 2 καρφάκια γαρίφαλο

  • λίγο επιπλέον μέλι για γαρνίρισμα

  • τριμμένο αμύγδαλο/φυστίκι/ινδοκάρυδο για το πασπάλισμα

  • 400 γρ. κουβερτούρα σκούρα (η ποσότητα καλύπτει τουλαχιστον 15 μπακλαβαδάκια)

Η επικάλυψη σοκολάτας δεν είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση χρήσης της κουβερτούρας έχουμε υπόψιν ότι προστίθεται αυτομάτως μια ποσότητα ζάχαρης. Στο εμπόριο κυκλοφορούν κουβερτούρες με γλυκαντικά, δεν μπορώ όμως να εγγυηθώ για την ποιότητα της γεύσης τους και του τελικού αποτελέσματος.

Εκτέλεση:

  • Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά της γέμισης. Σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να κάψει, μεταφέρουμε σε μπολ και το ανακατεύουμε με το σπορέλαιο. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι 25×30εκ.

  • Παίρνουμε ένα ένα φύλλο και αλείφουμε με πινέλο σκόρπια μια μικρή ποσότητα από το μείγμα βουτύρου. Διπλώνουμε μια φορά την πάνω και την κάτω  άκρη του. Σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια 2 κουταλιές γέμισης και με τη βοήθεια μια λεπτής βέργας ρολλάρουμε το φύλλο όσο πιο σφιχτά μπορούμε. Έπειτα σουρώνουμε τις δύο άκρες του ρόλου προς το κέντρο και προσεχτικά αφαιρούμε τη βέργα. Μεταφέρουμε στο ταψί μας. Εργαζόμαστε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και τα υλικά της γέμισης βάζοντας κάθε μπακλαβαδάκι το ένα δίπλα στο άλλο κολλητά. Χαράσσουμε μέχρι κάτω με μαχαίρι σχηματίζοντας έτσι τα μπακλαβαδάκια μας.

  • Όσο βούτυρο-σπορέλαιο έχει απομείνει το  ρίχνουμε πάνω στο γλυκό μας και απαλά το αλείφουμε με πινέλο.

  • Με τα δάχτυλα μας ραντίζουμε όλο το γλυκό με λίγο νεράκι το οποίο θα βοηθήσει το φύλλο να γίνει τραγανό.

  • Βάζουμε το ταψάκι στη δεύτερη θέση του φούρνου και ψήνουμε στους 180 βαθμούς των αντιστάσεων με προθέρμανση για 30’λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα το γλυκό .

  • Στο μεταξύ βάζουμε σ’ένα κατσαρόλι τα υλικά του σιροπιού εκτός από το λεμόνι και τα αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία να λιώσουν καλά το ένα μέσα στο άλλο και να γίνουν ρευστά για 4-5 λεπτά (το μέλι όταν θερμαίνεται ρευστοποιείται).  Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε στην άκρη διατηρώντας το ζεστό.  Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τη φλούδα.

  • Αφού τα μπακλαβαδάκια ψηθούν αφήνουμε 10 λεπτά να καταλαγιάσουν και σιγά σιγά τα ραντίζουμε με το ζεστό σιρόπι.

  • Μετά από μισή ώρα μεταφέρουμε τα γλυκά πάνω σε σχάρα να στραγγίξουν ή αν τα θέλουμε περισσότερο μελωμένα τα αφήνουμε μέσα στο ταψί τους με όσο από το σιρόπι απέμεινε.

Προτάσεις σερβιρίσματος:

  1. Εάν επιλέξουμε τα μπακλαβαδάκια μας να μείνουν απλά και 100% χωρίς ζάχαρη τότε με πιρούνι παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από μέλι και αφήνουμε να στάξει πάνω από τα γλυκά μας. Σ’αυτό το σημείο μπορούμε να τα στολίσουμε με τον ξηρό καρπό της αρεσκείας μας καθώς θα κολλήσει καλύτερα πάνω στο μέλι.

  2. Εάν αποφασίσουμε να τα βουτήξουμε σε σοκολάτα τότε αφήνουμε τα γλυκά να στραγγίξουν και να κρυώσουν επαρκώς (παραλείπουμε το επιπλέον μέλωμα). Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και βουτάμε ένα ένα τα μπακλαβαδάκια. Τα στραγγίζουμε καλά με τη βοήθεια πιρουνιού και τα μεταφέρουμε είτε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί είτε πάνω σε λεπτή σχάρα. Επίσης εάν θέλουμε μπορούμε να βουτήξουμε μόνο τη μισή πλευρά τους. Όσο  είναι ρευστή η σοκολάτα διακοσμούμε με τον ξηρό καρπό της αρεσκείας μας.

  3. Τέλος μπορούμε να αφήσουμε τα μπακλαβαδάκια χωρίς επικάλυψη, να τα ραντίσουμε με το μέλι και με καθαρό πιρούνι να κάνουμε μερικές γραμμές σοκολάτας.

Τα γλυκά αυτά διατηρούνται τόσο εκτός ψυγείου όσο και εντός. Η επιλογή θα πρέπει να γίνεται βάση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος και η κατανάλωση τους να γίνεται έως και 3 μέρες μετά την παρασκευή τους.

Ελπίζω να σας λύσει τα χέρια η συνταγή μου αυτή!!!

Καλή σας απόλαυση

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2019/11/blog-post_15.html


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *