Γαλακτομπούρεκο με γάλα σε σκόνη τραγανό και αφράτο, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!

Από τότε που ανακάλυψα το αφυδατωμένο γάλα έχω ξετρελαθεί!

Μιας και πεθύμησα γαλακτομπούρεκο σκέφτηκα ότι αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία να δοκιμάσω τις δυνατότητες αυτού του γάλακτος και να δω πως συμπεριφέρεται στην κρέμα…Η παρασκευή κρέμας στο γαλακτομπούρεκο είναι και το πιο κρίσιμο σημείο, μπορεί να σβολιάσει αν δεν την προσέξεις και σε άλλες περιπτώσεις βγαίνει πολύ σφιχτή με αποτέλεσμα να μην γίνεται σπυρωτή κι αφράτη στο τέλος μέσα στο γλυκό μας!

Τα καλά νέα είναι ότι το γαλακτομπούρεκο βγήκε απίστευτο, με κρέμα έτσι όπως ακριβώς τη θέλω! Παρεμπιπτόντως αντικατέστησα τη ζάχαρη μέσα σ’ αυτή με κρυσταλλικό γλυκαντικό ώστε να μειώσω κατά το δυνατόν ένα μέρος των θερμίδων που προκύπτουν από αυτήν χωρίς όμως να μειώσω καθόλου την ποιότητα στη γεύση! Τα φύλλα δεν πάνιασαν, αντιθέτως έμειναν τραγανά ενώ το πλούσιο σιρόπι από τη ζάχαρη έδεσε τόσο όμορφα που το τελικό αποτέλεσμα θύμισε επαγγελματικό!

Πριν ξεκινήσω με τη λίστα των υλικών, επισημαίνω ότι οι δοσολογίες αφορούν ένα στρογγυλό ταψί 25 εκ. για να δώσει ύψος και πολλά επίπεδα στα φύλλα!

Τ υλικά μας τώρα:

 

Για την κρέμα:

  • 3 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου

  • 120 γρ. φυσικό κρυσταλλικό γλυκαντικό ειδικό για γλυκά (αναλογία 1:2 με τη ζάχαρη)

  • 250 γρ.  κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

  • 160 γρ. γάλα, το οποίο να προκύπτει από αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και νερό (ακολουθούμε τις οδηγίες του κουτιού που προσδιορίζει την ακριβή αναλογία νερού και γάλακτος)

  • 180 γρ. γάλα εβαπορέ light  (η ποσότητα αντιστοιχεί μετά από την αραίωση με νερό)

  • 100 γρ, βούτυρο αγελάδος

  • 1 κουτ.γλ.μέλι

  • 160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας

  • ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο λεμόνι

  • φλούδα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

  • 320 γρ. νερό

  • 1 κουτ.σ. κοφτή μέλι

  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

  • φλούδα από 1/2 ακέρωτο λεμόνι

  • 1 κουτ.γλ χυμός λεμονιού

Για το τύλιγμα:

  • 300γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά (δηλαδή όχι ολόκληρο το πακέτο)

  • 180 γρ. βούτυρο αγελάδος

Εκτέλεση:

Πρώτα ξεκινάμε με το σιρόπι:

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα να βράσουν για 3 λεπτά, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι να διαλυθεί στο σιρόπι, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι εντελώς.

  • Ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε κατσαρόλα βάζουμε τα γάλατα, την κρέμα γάλακτος, τα 60γρ. γλυκαντικού (δλδ τη μισή ποσότητα από αυτή που αναφέρεται στα υλικά πιο πάνω),  το μέλι,  το φλούδι λεμονιού και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε σε μεσαία θερμοκρασία για να μη “πιάσει” και καεί. Αφαιρούμε τη φλούδα. Αφήνουμε να  πάρει μια βράσει το μείγμα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εμφανιστούν φούσκες στην επιφάνεια και δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αμέσως προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας με το σύρμα να λιώσει στη ζεστή κρέμα. Κολλάμε στην επιφάνεια της κρέμας ένα κομμάτι μεμβράνης και αφήνουμε στην άκρη να χλυάνει.

  • Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τα υπόλοιπα 60γρ. γλυκαντικού μέχρι να φουσκώσουν και γίνουν σαν κιτρινωπός αφρός (θα μοιάζει λίγο με μαρέγκα). Κρατάμε στην άκρη. Αφρατεύουμε τη χλιαρή σιμιγδαλόκρεμα με το μίξερ να “ζωντανέψε锨με το εξάρτημα “φτερό” και λίγο λίγο ρίχνουμε το μείγμα των αυγών (πρώτα να απορροφάται η μία ποσότητα πριν ρίξουμε την επόμενη). Όταν η αποκτήσουμε μια ωραία λεία κρέμα είναι έτοιμη! Στο τέλος με μαρίζ ενώνουμε και το ξύσμα λεμονιού (δεν το βάζουμε πιο πριν για να μην κόψουν τα αυγά).

Στήνουμε το γλυκό:

Λιώνουμε σε σιγανή φωτιά το βούτυρο και το διατηρούμε ρευστό. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και βάζουμε τα μισά φύλλα σταυρωτά και ραντισμένα από ψηλά με βούτυρο  ενδιάμεσα. Διπλώνουμε ένα ολόκληρο φύλλο και το βάζουμε κι αυτό μέσα βουτυρωμένο. Αδειάζουμε την κρέμα και την ισιώνουμε καλά παντού (με βρεγμένο κουταλάκι η κρέμα μπορεί να ισιώσει χωρίς να κολλάει!). Διπλώνουμε τις άκρες που περισσεύουν προσεχτικά σκεπάζοντας την κρέμα ραντίζοντας πάντα με το βούτυρο. Τέλος καλύπτουμε το γλυκό με τα φύλλα που μας απέμειναν σταυρωτά ραντισμένα και με ένα μαχαίρι λάμα χωρίς δοντάκια περνάμε ό,τι περισσεύει από κάτω στα πλαΪνά αγκαλιάζοντας έτσι το γλυκό μας περιμετρικά. Χαράσσουμε σε κομμάτια και όσο βούτυρο απέμεινε το ρίχνουμε από πάνω. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 1′ ώρα!!! Αυτό βοηθάει στο να μείνουν τα φύλλα τραγανά μετά το ψήσιμο!

Διαδικασία ψησίματος:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180′ βαθμούς με αντιστάσεις. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και το ραντίζουμε με ελάχιστο νερό επιφανειακά με τα δάχτυλά μας (άλλο ένα κόλπο που εξασφαλίζει τραγανό αποτέλεσμα!). Ψήνουμε στους ίδιους βαθμούς για 30-40 λεπτά ανάλογα το φούρνο μέχρι να φουσκώσει και ροδίσει το γλυκό μας ομοιόμορφα.

Σιρόπιασμα:

Όσο το γλυκό είναι καυτό ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι με κουτάλα (να πέφτει λεπτή γραμμή) δίνοντας έμφαση πρώτα στα πλαϊνά και τις εγκοπές κι έπειτα στα υπόλοιπα σημεία. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το γαλακτομπούρεκο δεν πρέπει να καλυφθεί ως πάνω από σιρόπι διαφορετικά θα μουσκέψουν τα φύλλα και θα μας πανιάσουν!!! Το σιρόπιασμα θέλει σιγανές κινήσεις και από κοντινή απόσταση για να μην ξεκολλήσουν και σπάσουν τα φύλλα!!! Μπορεί να μας περισσέψει λίγο σιρόπι στο τέλος. Δεν το πετάμε, αλλά το κρατάμε σε βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο για να σιροπιάσουμε παντεσπάνια κλπ. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι του ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΟ! Το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου την πρώτη μέρα με ελαφρύ κάλυμμα (ΑΦΟΥ ΚΡΥΩΣΕΙ) και τις επόμενες 2-3 εντός ψυγείου (εάν προλάβει και μείνει!!!).

ΣΗΜ. Το γλυκό μπορεί να γίνει και σε ρολά!

Σ Υ Γ Κ Λ Ο Ν Ι Σ Τ Ι Κ Ο ! ! ! ! !

 

Καλή επιτυχία!!!

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/05/blog-post_20.html?m=1&fb


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *