Clafoutis (κλαφουτί) με κεράσια, από την Μπέττυ μας και το “Taste of life by Betty”!







Από τη μια είναι τα κεράσια , αυτά τα ζουμερά , υπέροχα , κατακόκκινα φρουτάκια που περιμένουμε πώς και πώς να κάνουν την εμφάνισή τους και να τα απολαύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε μιας και η εποχή που ευδοκιμούν είναι σχετικά περιορισμένη κι από την άλλη είναι αυτή η υπέροχη , παραδοσιακή , γαλλική συνταγή που θυμίζει κάτι από γαλατόπιτα με φρούτα . Πρόκειται για μια παραδοσιακή κατασκευή , κάτι σαν ψητή κρέμα η οποία παίρνει χρώμα και άρωμα , γλύκα και χυμούς από τα ζουμερά , φρέσκα κεράσια που ξεφυτρώνουν ομοιόμορφα και φανταχτερά από μέσα της…Κατά τ’ άλλα , είναι τόσο απλή που γίνεται λατρεία…Φυσικά μπορούμε να τη φτιάξουμε και με άλλα φρούτα (φράουλες , βερύκοκα , βατόμουρα , δαμάσκηνα κλπ.) αλλά η αυθεντική πρόταση είναι αυτή με τα λατρεμένα μας κεράσια…
Υλικά :
4 αυγά
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ μπέικιν
1 κούπα ζάχαρη
300 ml φρέσκο γάλα
400 ml κρέμα γάλακτος (όχι απαραίτητα ολόπαχη)
500 γρ. κεράσια
3 βανίλιες
Για το σκεύος:
Μπόλικο βούτυρο για το σκεύος
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Μπόλικη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κεράσια , τα στεγνώνουμε και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τους (πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε τα κουκούτσια αφού κι αυτά κατά το ψήσιμο δίνουν υπέροχους , μοναδικούς χυμούς ). Τα αφήνουμε σε τρυπητό κι ετοιμάζουμε την κρέμα: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά με τις βανίλιες και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα . Στη συνέχεια προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη , το γάλα , την κρέμα γάλακτος , το μπέικιν και τέλος το αλεύρι. Τα ενώνουμε όλα με το σύρμα μέχρι να πετύχουμε ένα υγρό , ομοιογενές μίγμα .
Βουτυρώνουμε με το βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος 26εκ. (να μην είναι πολύ ρηχό), πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και αραδιάζουμε σε όλη την επιφάνειά του τα κεράσια . Αδειάζουμε με προσοχή από πάνω το μίγμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , για 45-50 λεπτά μέχρι να “ σφίξει” το γλυκό και να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Περιμένουμε να κρυώσει αρκετά (αν το πειράξουμε όσο είναι ζεστό θα μας διαλυθεί) , το πασπαλίζουμε με άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.











Ίσως σας ενδιαφέρουν :
Κέικ αμυγδάλου με κεράσια (χωρίς γλουτένη), από την Μπέττυ μας και το "Taste of life by Betty"!
Κέικ με κράνμπερις , σταφίδες και μαύρη ζάχαρη (με μελάσα), από την Μπέττυ μας και το "Taste of life...
Cheesecake με κεράσια, μπισκοτένια βάση και ζελέ με φρέσκα κεράσια, από το sintayes.gr!
Ζελέ με γιαούρτι και κεράσια, από την αγαπημένη Ελευθερία Μπούτζα και το "Μαγειρεύοντας με την L"!
Φανταστική Γαλατόπιτα, από την καταπληκτική Έλενα Χονδρογιάννη και το elenacooks.gr!
Μαμαδίστικη μπουγάτσα, από την αγαπημένη Νάντια Μαρκοπούλου και το workingmoms.gr!
Αφήστε μια απάντηση