Clafoutis (κλαφουτί) με κεράσια, από την Μπέττυ μας και το “Taste of life by Betty”!

Από τη μια είναι τα κεράσια , αυτά τα ζουμερά , υπέροχα , κατακόκκινα φρουτάκια που περιμένουμε πώς και πώς να κάνουν την εμφάνισή τους και να τα απολαύσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε μιας και η εποχή που ευδοκιμούν  είναι σχετικά περιορισμένη κι από την άλλη είναι αυτή η υπέροχη , παραδοσιακή , γαλλική συνταγή που θυμίζει κάτι από γαλατόπιτα με φρούτα . Πρόκειται για μια παραδοσιακή κατασκευή , κάτι σαν ψητή κρέμα η οποία παίρνει χρώμα και άρωμα , γλύκα και χυμούς από τα ζουμερά , φρέσκα κεράσια που ξεφυτρώνουν ομοιόμορφα και φανταχτερά από μέσα της…Κατά τ’ άλλα , είναι τόσο απλή που γίνεται λατρεία…Φυσικά μπορούμε να τη φτιάξουμε και με άλλα φρούτα (φράουλες , βερύκοκα , βατόμουρα , δαμάσκηνα κλπ.) αλλά η αυθεντική πρόταση είναι αυτή με τα λατρεμένα μας κεράσια…

clafoutis26

Υλικά :
4 αυγά
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.σ μπέικιν
1 κούπα ζάχαρη
300 ml φρέσκο γάλα
400 ml κρέμα γάλακτος (όχι απαραίτητα ολόπαχη)
500 γρ. κεράσια
3 βανίλιες

Για το σκεύος:
Μπόλικο βούτυρο για το σκεύος

2 κ.σ.  καστανή ζάχαρη
Μπόλικη άχνη για το σερβίρισμα

clafoutis2clafoutis12clafoutis13clafoutis14clafoutis15clafoutis16clafoutis17clafoutis18clafoutis19clafoutis20clafoutis21clafoutis22clafoutis23clafoutis24clafoutis25clafoutis27clafoutis28clafoutis29

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα κεράσια , τα στεγνώνουμε και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια τους (πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε τα κουκούτσια αφού κι αυτά κατά το ψήσιμο δίνουν υπέροχους , μοναδικούς χυμούς ). Τα αφήνουμε σε τρυπητό κι ετοιμάζουμε την κρέμα:  Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά με τις βανίλιες και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα . Στη συνέχεια προσθέτουμε διαδοχικά τη ζάχαρη , το γάλα , την κρέμα γάλακτος , το μπέικιν και τέλος το αλεύρι. Τα ενώνουμε όλα με το σύρμα μέχρι να πετύχουμε ένα υγρό , ομοιογενές μίγμα .
Βουτυρώνουμε με το βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος 26εκ. (να μην είναι πολύ ρηχό), πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και αραδιάζουμε σε όλη την επιφάνειά του τα κεράσια . Αδειάζουμε με προσοχή από πάνω το μίγμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , για 45-50 λεπτά μέχρι να “ σφίξει” το γλυκό και να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Περιμένουμε να κρυώσει αρκετά (αν το πειράξουμε όσο είναι ζεστό θα μας διαλυθεί) , το πασπαλίζουμε με άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

http://tasteoflife.com.gr/index.php/en/synrages-me-zaxari/paradosiaka-glyka/1423-klafouti-me-kerasia-clafoutis?fb

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *