Καρυδόπιτα με πλούσια επικάλυψη σοκολάτα, από την Μπέττυ μας και το “Taste of life by Betty”!
Εδώ νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με το αξεπέραστο , το μοναδικό , το απολαυστικό , το απόλυτο γλυκό: την παραδοσιακή καρυδόπιτα λουσμένη με ένα πλούσιο γλάσο σοκολάτας που την απογειώνει και τη μετατρέπει σε γλυκό πειρασμό. Ούτως ή άλλως γλυκό σαν την καρυδόπιτα δεν υπάρχει…Δεν είναι τυχαίο που όταν τη γευόμαστε ο νους γυρίζει πίσω στα παιδικά τα χρόνια μας , μας οδηγεί σε εικόνες παραδοσιακών γιορτών , μας θυμίζει γάμους και χαρές , μας φέρνει την εικόνα της “σάλας” εκεί όπου δέσποζε πάνω στη σερβάντα καλοσερβιρισμένη και καλοκομμένη η καρυδόπιτα…Κι ο τόπος να μοσχοβολά γαρύφαλλο και κανέλα…Εδώ λοιπόν , σήμερα θα την εμπλουτίσουμε με μπόλικη σοκολάτα , αν θέλουμε θα τη συνοδεύσουμε με λίγο παγωτό βανίλια…κι όποιος αντέξει…
Υλικά:
Για την καρυδόπιτα:
6 αυγά
180 γρ. ζάχαρη
150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
180 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
1 κ.σ. μπέικιν
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. γαρύφαλο
3 κ.σ. κονιάκ
Για το σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό
1-2 λεπτές φέτες λεμονιού
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Χυμό από μισό λεμόνι
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
200 γρ. κουβερτούρα
160 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γλ. μέλι
Επιπλέον: λίγα καρύδια για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα την καρυδόπιτα: Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα γαι 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια παχιά και αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε τότε τα μπαχαρικά και το μπέικιν και χτυπάμε για πολύ λίγο. Συνεχίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και μετά με τα τριμμένα καρύδια (λίγο χτύπημα). Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα το αδειάζουμε σε στρογγυλό ταψί Νο 32 και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα , για 35 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τότε το σιρόπι: Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι μετρώντας πέντε λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Σιροπιάζουμε με προσοχή την καρυδόπιτα φροντίζοντας να μοιράσουμε ομοιόμορφα το σιρόπι σε όλη την έκταση του γλυκού.
Το αφήνουμε στην άκρη για λίγο μέχρι να κρυώσει ελαφρά κι ετοιμάζουμε την επικάλυψη σοκολάτας:
Ρίχνουμε σε ένα μπωλ την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε στα μικροκύματα για 2 λεπτά. (εναλλακτικά λιώνουμε σε μπαιν μαρί) . Ανακατεύουμε τότε επίμονα με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα δυο υλικά και να ομογενοποιηθούν εντελώς. Έτσι όπως είναι ζεστό το μίγμα προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι κι ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηούν κι αυτά. Αδειάζουμε τότε το σοκολατένιο μίγμα πάνω στο σιροπιασμένο γλυκό και απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Γαρνίρουμε με λίγα καρύδια , περιμένουμε να κρυώσει το γλυκό , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.
Αφήστε μια απάντηση