Τσουρέκια νηστίσιμα από τον Λευτέρη και την Δήμητρα του foodstastes.gr!
Υπέροχα! Αφράτα! Μυρωδάτα! Πολλοί δεν θα καταλάβουν καν ότι είναι νηστίσιμα!
Η γεύση τους, η μυρωδιά τους και η υφή της είναι (αν όχι ακριβώς) σχεδόν ίδια με τα αρτήσιμα τσουρέκια! Μαλακά, με ίνες στο εσωτερικό και με την χαρακτηριστική γεύση από τα μυρωδικά.
Η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια με τα κανονικά τσουρέκια. Γενικά, δεν υπάρχει δυσκολία στο να φτιάξει κανείς τσουρέκια! Είναι μια απλή και εύκολη συνταγή! Θέλει απλά υπομονή για να φουσκώσει η ζύμη.
Κάντε τα μικρά τσουρεκάκια για να έχετε έτοιμο ένα σνακ! Και πολύ ωραία ιδέα για τα παιδιά που νηστεύουν!
Συνοδεύστε τον καφέ σας! Για πρωινό, απογευματινό, για κέρασμα, για όλες τις ώρες.
Ιδανικά, συνοδεύονται όσο είναι ακόμη λίγο ζεστά με μερέντα ή μαρμελάδα!
Μμμμ… για να ξεκινήσουμε λοιπόν!
Υλικά ( για 2-3 τσουρέκια μεγάλα):
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
- 90 γρ. νωπή μαγιά
- 1/2 φλ. νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 φλ. λάδι (1/2 φλ. σπορέλαιο και 1/2 φλ. λιωμένη μαργαρίνη)
· 1 ¼ φλ. ζάχαρη - 1 1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι
- Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- 1 κ.γλ. μαχλέπι
- 1 κ.γλ. κακουλέ
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- Λίγη μαργαρίνη για το άλειμμα
- Σουσάμι (προαιρετικά)
Για την γέμιση: (για την διαδικασία της γέμισης πατήστε εδώ- Τσουρέκια γεμιστά!)
- 1 κουβερτούρα
- 2 κ.γλ. μαργαρίνη
- Ή νιφάδες σοκολάτας
Εκτέλεση:
- Στο χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά με τις 2 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 20 λεπτά, ώσπου να αρχίσουν οι φυσαλίδες.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω αλεύρι. Ρίχνουμε όμως λίγο λίγο κάθε φορά για να σιγουρευτούμε ότι έχει απορροφήσει το υπόλοιπο που βάλαμε. Η ζύμη να είναι μαλακιά και απαλή.
- Όταν η ζύμη ξεκολλά από τα τοιχώματα είναι έτοιμη και δεν χρειάζεται άλλο αλεύρι. Την ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. «Τραβάμε» και αφήνουμε την ζύμη ή την διπλώνουμε από κάτω προς τα πάνω (δεν την ζυμώνουμε με γροθιές).
- Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 1-2 ώρες περίπου σε ζεστό μέρος. Την βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος γιατί φουσκώνει πάρα πολύ και μπορεί να ξεχειλίσει.
- Πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Άμα θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα εδώ ( τσουρέκια γεμιστά!).
- Τα βάζουμε σε ταψί και αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα. Βουτυρώνουμε με την λιωμένη μαργαρίνη και άμα θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι (ή αμύγδαλο φιλέ). Τα αφήνουμε να ηρεμήσουν για 10 λεπτά περίπου.
- Τα ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά (ανάλογα με το πόσο μεγάλα τα κάναμε).
- Μόλις τα βγάλουμε τα αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη να γυαλίσουν.
- Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν φρέσκα. Ιδανικά, τα απολαμβάνουμε όσο είναι ακόμη ελαφρώς ζεστά με μερέντα ή μαρμελάδα!
Δείτε κι εδώ: Όλες οι συμβουλές για πετυχημένα τσουρέκια
Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όσους νηστεύουν!
http://www.foodstates.gr/2014/04/blog-post_9635.html
Αφήστε μια απάντηση