“Δυσανεξία – Ευαισθησία στη λακτόζη και αυτοάνοσο νόσημα”, από την Ανθή Αντωνίου και το hashimoto.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η λακτόζη είναι ένας υδατάνθρακας που αποτελείται από δυο απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες), τη γλυκόζη και την γαλακτόζη. Όταν καταναλώνουμε τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη το ένζυμο λακτάζη, που βρίσκεται στο λεπτό έντερο, διασπά τη λακτόζη, ώστε να μπορεί να την αφομοιώσει  ο οργανισμός ως θρεπτικό συστατικό.

Στην περίπτωση που ένα άτομο έχει δυσανεξία – ευαισθησία στην λακτόζη, συχνά έχει έλλειψη λακτάζης. Έτσι δεν λειτουργεί σωστά έως καθόλου ο μεταβολισμός της λακτόζης. Η λακτόζη μέσου του πεπτικού συστήματος καταλήγει στο παχύ έντερο όπου εκεί διασπάται από τα βακτήρια του εντερικού συστήματος με επακόλουθα συμπτώματα μιας δυσανεξίας.

 

Συμπτώματα

Ένα άτομο που παρουσιάζει ευαισθησία στη λακτόζη συχνά φέρει συμπτώματα όπως:

  • διάρροια
  • κοιλιακούς πόνους ή και κράμπες
  • φούσκωμα
  • αέρια
  • ναυτία, τάση για εμετό
  • εμετό
  • κεφαλαλγία

Τα συμπτώματα συχνά παρουσιάζονται άμεσα. Μέσα σε 15 – 30 λεπτά και μπορεί να κρατήσουν μέχρι και 2 ώρες.

 

Πρώτες ενδείξεις και διάγνωση

Μια ευαισθησία στη λακτόζη συχνά αργεί να ανακαλυφθεί. Οι πάσχοντες συχνά αναφέρουν ότι ξαφνικά δεν νιώθουν καλά μετά το πρωινό γεύμα. Αναφέρουν συχνά κοιλιακούς πόνους, τάσεις για εμετό, ναυτία και αέρια. Όταν ο γιατρός κάνει περαιτέρω διερευνητικές ερωτήσεις,  συχνά βγαίνει το συμπέρασμα ότι το πρωινό γεύμα τους περιλάμβανε γαλακτοκομικά προϊόντα π.χ. γάλα στο καφέ, γιαούρτι, τυροκομικά, αλλαντικά.

Τα προϊόντα που περιέχουν λακτόζη είναι πολυποίκιλα και συχνά οι πάσχοντες επηρεάζονται και από την ποσότητα της λακτόζης που περιέχει το κάθε προϊόν.

Κάποιες από τις τροφές που περιέχουν λακτόζη είναι

  • όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, τυροκομικά, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος
  • ζαχαρώδη και γλυκά: ιδιαίτερα τα προϊόντα που περιέχουν γάλα ή κρέμα γάλακτος π.χ. σοκολάτα γάλακτος, καραμέλες βουτύρου, πάστες
  • κάποια φάρμακα: συχνά κάποια φάρμακα (και σκευάσματα θυροξίνης) περιέχουν λακτόζη
  • αλλαντικά
  • αναψυκτικά
  • προκατασκευασμένα προϊόντα π.χ. έτοιμα γεύματα

 

lactose1Ενδιαφέρον είναι να τονιστεί, πως η περιεκτικότητα σε λακτόζη παίζει σημαντικό ρόλο στην ευεξία του ατόμου.

Μπορεί παραδείγματος χάριν ένα τυροκομικό προϊόν, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, να είναι πιο εύπεπτο, χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα δυσανεξίας, ενώ κάποιο άλλο τυροκομικό προϊόν με μεγάλη περιεκτικότητα λακτόζης να προκαλέσει έντονα συμπτώματα.

lactose test

 

Η διάγνωση συχνά έγκειται αρχικά στην αναλυτική περιγραφή του πάσχοντα. Έπειτα μπορεί ο γιατρός να προχωρήσει σε περεταίρω εξετάσεις όπως π.χ. τεστ αναπνοής, αιματολογικές εξετάσεις.

Η ευαισθησία – δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι αλλεργία, ωστόσο μπορεί να συνυπάρχει με κάποια τροφική αλλεργία. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή αλλεργιολόγου.

Ακόμα, δεν θεωρείται ασθένεια, ωστόσο μπορεί να προκληθεί ή και να συνυπάρχει με αυτοάνοσα νοσήματα.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Δυσανεξία στη λακτόζη και αυτοάνοσα νοσήματα

Η ευαισθησία στη λακτόζη μπορεί να είναι επακόλουθο κάποιον αυτοάνοσων νοσημάτων.  Μάλιστα αυτού του τύπου η δυσανεξία μπορεί είναι πολύ φέρει ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα που συχνά συνοδεύονται από ευαισθησία στη λακτόζη είναι μεταξύ άλλων ηΚοιλιοκάκη, η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, η νόσο Graves, ο Σακχαρώδης διαβήτης, η Λεύκη, η νόσος Crohn και κάποιες ρευματοειδή παθήσεις.

 

Πως εξηγείται;

Κάποια αυτοάνοσα νοσήματα ιδιαίτερα αυτά του εντέρου (π.χ. νόσος Crohn, κοιλιοκάκη) επηρεάζουν τόσο έντονα την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ώστε αυτό αδυνατεί να παράγει επαρκή ποσότητα λακτάζης για την πέψη της λακτόζης.

Ωστόσο και τα υπόλοιπα αυτοάνοσα νοσήματα επηρεάζουν άμεσα την λειτουργία του εντέρου. Το έντερο, καθώς εκεί στεγάζεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ουσιαστικά νοσεί.

Έτσι μπορεί να προκληθεί κάποια ευαισθησία σε τροφές που περιέχουν λακτόζη.

Πολλά άτομα με αυτοάνοσο νόσημα υποφέρουν από κάποια διατροφική ευαισθησία π.χ. ευαισθησία στηγλουτένη, στη ισταμίνη, στη φρουκτόζη ή στη λακτόζη.

 

Θεραπεία

Η «θεραπεία» σε μια ευαισθησία στη λακτόζη, έγκειται ιδιαίτερα στην κατάλληλη διατροφή. Οι γιατροί προτείνουν μια 3-φασική διατροφή, όπου το πρώτο χρονικό διάστημα (2 – 4 εβδομάδες) το άτομο απέχει ολοκληρωτικά από λακτόζη.

Στο επόμενο στάδιο της διατροφής το άτομο σε συνεργασία με τον γιατρό δοκιμάζει κάποια προϊόντα (π.χ. γαλακτοκομικά) για να lactose freeελεγχθεί η ποσότητα που το κάθε άτομο προσωπικά μπορεί να καταναλώσει σε περιεκτικότητα λακτόζης.

Κατά το τρίτο στάδιο το άτομο αυτό μαθαίνει να τηρεί μια χρόνια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, μη στερώντας τον οργανώσιμο του από βασικά θρεπτικά συστατικά.

 

Α.Α.

κάποιες πληροφορίες: schilddruese-augsburg.de, laktoseintoleranz-wissen

 

 

http://hashimoto.gr/disanexia-evesthisia-sti-laktozi-ke-aftoanoso-nosima/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *