“Διαβήτης και Κορονοϊός”, από τον Χάρη Δημοσθενόπουλο, Κλινικό Διαιτολόγο & Βιολόγο, M.Med.Sci. S.R.D. και το mednutrition!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

«Tα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους επιπλοκών, όταν αντιμετωπίζουν ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και αυτό είναι πιθανόν να ισχύει και με το COVID-19», ανέφερε η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) σε δήλωσή της στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ αν ο διαβήτης είναι καλά ρυθμισμένος, ο κίνδυνος να αρρωστήσει σοβαρά από το COVID-19 είναι περίπου ο ίδιος με τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία τα άτομα με διαβήτη είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις και έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό, ανεξάρτητα από το αν συνυπάρχουν ή όχι άλλα προβλήματα υγείας

Ο διαβήτης είναι λοιπόν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νόσηση και για αυτό τόσο η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη – IDF όσο και το Αμερικανικό CDC και το Ευρωπαϊκό ECDC εντάσσoυν τα άτομα με διαβήτη στον πληθυσμό που κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά από COVID-19, ανεξαρτήτως επιπέδου γλυκαιμικής ρύθμισης.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης;

Τα άτομα με ΣΔ λόγω της χρόνιας υπεργλυκαιμίας τους (του αυξημένου δηλαδή σακχάρου τους) παρουσιάζουν μειονεκτική ανοσιακή λειτουργία, μειωμένη αντίσταση στους ιούς και τα μικρόβια. Φαίνεται δηλαδή ότι ο διαβήτης αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, και περιορίζει την επάρκειά του για αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού. Για αυτό και σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του IDF, «τα άτομα με Διαβήτη, όταν αναπτύσσουν ιογενή λοίμωξη, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων γλυκόζης».

Ειδικότερα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που αποτελούν και την πλειοψηφία, είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή παχύσαρκα άτομα με συχνές συνοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακή/χρόνια νεφρική νόσος και νευροπάθεια (πράγμα όχι σπάνιο) στοιχείο που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο σοβαρής έκβασης σε ενδεχόμενη λοίμωξη.

Ενώ δεν υπάρχει αποδεδειγμένη άμεση σχέση μεταξύ του διαβήτη και του θανάτου από το COVID-19, το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης (JAMA) αναφέρει υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ εκείνων με προϋπάρχουσες συνθήκες:

  • 10,5 τοις εκατό για καρδιαγγειακές παθήσεις

  • 7,3% για τον διαβήτη

  • 6,3% για χρόνια αναπνευστική νόσο

  • 6,0% για την υπέρταση

  • 5,6% για τον καρκίνο

Προφυλάξεις από τον κορονοϊό για άτομα με Διαβήτη

Οι προτεινόμενες προφυλάξεις ασφαλείας είναι οι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για την κοινή γρίπη, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη με τον αγκώνα. Eίναι γεγονός είναι ότι τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όταν πρόκειται για νόσους όπως η γρίπη, η πνευμονία και τώρα το COVID-19, δεδομένου ότι όταν τα επίπεδα γλυκόζης κυμαίνονται ή αυξάνονται σταθερά, έχουμε χαμηλότερη ανοσοαπόκριση, επομένως κινδυνεύουμε να χειροτερεύσει η κατάσταση της υγείας μας. Μπορεί επίσης να υπάρχει ένας υποκείμενος κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου λόγω της ύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη, ακόμη και αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι στο φυσιολογικό εύρος.

Οι γενικές συστάσεις για την προστασία από το COVID-19 περιλαμβάνουν τον περιορισμό της έκθεσης σε άρρωστα άτομα, το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και την παραμονή στο σπίτι. Είναι επίσης σημαντικό να κρατήσουμε τα χέρια μακριά από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας – επειδή αυτό επιτρέπει στα μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος να εισέλθουν στο σώμα.

Τι να προσέχει ένα άτομο με διαβήτη όταν νοσεί;

  • Φροντίζουμε να παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι

  • Κάνουμε τακτικές μετρήσεις σακχάρου

  • Κάνουμε τακτική μέτρηση θερμοκρασίας

  • Τρεφόμαστε σωστά

  • Όταν οι ασθενείς με διαβήτη αρρωσταίνουν, μπορεί να χρειαστούν υψηλότερη δόση ινσουλίνης καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν παρά την μειωμένη πρόσληψη τροφής και υγρών.

  • Ακολουθούμε τις οδηγίες του γιατρού μας

Συστάσεις Διατροφής και Άσκησης

Δεδομένου ότι θα μείνουμε σπίτι, χωρίς τις καθημερινές μας δραστηριότητες φροντίζουμε τη διατροφή μας αλλά και τη σωματική μας δραστηριότητα. Προσπαθούμε να έχουμε πρόγραμμα στη διατροφή μας με συγκεκριμένα γεύματα και αποφεύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα. Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά και ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας, όλη την ημέρα. Επίσης συνεχίζουμε να ζυγιζόμαστε ώστε να παρακολουθούμε την πορεία του βάρους μας.

Για την κίνηση και τη σωματική δραστηριότητα, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πολλή κίνηση εκτός σπιτιού συστήνονται ασκήσεις με βαράκια ή αντικείμενα που θα βρούμε στο σπίτι (μπουκαλάκια με νερό, σκουπόξυλο και άλλα), χρησιμοποιούμε όργανα που έχουμε ήδη όπως στατικό ποδήλατο ή διάδρομο και κάνουμε μικρούς και ελεγχόμενους περιπάτους γύρω από το σπίτι σας, με προσοχή και ασφάλεια. Επίσης, αν δε θέλουμε να βγούμε από το σπίτι οργανώνουμε ένα πρόγραμμα 30’-45’ ημερησίως με επιτόπιες αναπηδήσεις, ασκήσεις κάμψης και έκτασης και ασκήσεις διάτασης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Photo source: www.bigstockphoto.com
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *