“Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ύποπτες για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου II και καρδιαγγειακά νοσήματα”, από τον Νίκο Κατσαρό Π.Πρόεδρο ΕΦΕΤ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός

Ενας σημαντικός αριθμός ερευνών των τελευταίων ετών δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες ,ασπαρτάμη,ζαχαρίνη ,ακετασουλφάμη και σουκραλόζη ,αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας,διαβήτη τύπου ΙΙ ,καρδιαγγειακών νοσημάτων και πιθανόν, σε παρόμοιο ποσοστό με αυτό της ζάχαρης,εφόσον καταναλώνονται συστηματικά.
Διαπιστώθηκε ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συσσωρεύονται στο αίμα προκαλώντας βλάβες στις φλέβες και συγχρόνως εξαπατούν τον οργανισμό που αντί να διασπά την γλυκόζη και τά λίπη για ενέργεια,διασπά το υλικό των μυών τις πρωτεΐνες δημιουργώντας τις ίδιες βλάβες που προκαλεί η ζάχαρη όταν αυτή προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες και σε συστηματική χρήση .

Κύριες πηγές κατανάλωσης τεχνητών αυτών γλυκαντικών ουσιών είναι τα αναψυκτικά ,τα παγωτά ,τα διάφορα ροφήματα( καφές, τσάϊ ),οι σοκολάτες,τα γλυκά,κ.α.

Πολλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι καταναλώνοντας τρόφιμα χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, είναι μια υγειϊνή επιλογή επειδή μειώνουν τις θερμίδες που παίρνουν,θα απογοητευθούν όμως διότι ακριβώς συμβαίνει το αντίθετο.

Η διεθνής τάση των ανεπτυγμένων χωρών να αυξάνουν την φορολογία αναψυκτικών ,παγωτών, σοκολάτας, γλυκών ,κλπ.που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης για να περιορίσουν την κατανάλωση τους,είναι χωρίς αποτέλεσμα αφού προκαλούν στην υγεία τα ίδια προβλήματα,αν όχι χειρότερα από αυτά που περιέχουν περίσσεια ζάχαρης. Απο πληθώρα μελετών σε πειραματόζωα προκύπτει ότι η ζάχαρη και οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να ακολουθούν διαφορετικούς βιοχημικούς δρόμους .όμως προκαλούν παρόμοιες βλάβες στον οργανισμό.

Έρευνες των τελευταίων τριάντα ετών δείχνουν ότι η γλυκιά γεύση διεγείρει τα αίσθημα της πείνας το οποίο ικανοποιείται με την κατανάλωση θερμίδων,αν όμως η γλυκιά γεύση δεν ακολουθείται από την κατανάλωση θερμίδων τότε το αίσθημα της πείνας παραμένει και επιπλέον προκαλείται κατανάλωση θερμίδων από τις πρωτεΐνες των μυών με σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Συμπερασματικά η συστηματική υπερκατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών προκαλεί, παχυσαρκία,διαβήτη τύπου ΙΙ,μεταβολικό σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση,υψηλό ζάχαρο και υψηλή χοληστερίνη, καρδιαγγειακά νοσήματα και βλάβες στην εντερική χλωρίδα.Τέλος σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Bologna σε πειραματόζωα υψηλές δόσεις της τεχνητής γλυκαντικής ουσίας ασπαρτάμης προκαλεί καρκινογενέσεις.

Νίκος Κατσαρός Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας NEW YORK COLLEGE

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *