“Σακχαρώδης Διαβήτης και τα πιο κοινά συμπτώματά του”, από το διαιτολογικό γραφείο Θαλή Παναγιώτου και το allazwdiatrofi.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σακχαρώδης διαβήτης, τι είναι τελικά; Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του διαβήτη τύπου I και II και πως γίνεται η διάγνωση του;

Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται πως πάνω από 200 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από διαβήτη Παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα ο σακχαρώδης διαβήτης εξελίσσεται σε επιδημία, με τις προβλέψεις για την αύξηση των περιστατικών μέχρι το 2030 να προβληματίζουν πολύ τους επιστήμονες.

Ο σακχαρώδης διαβήτης επιδρά σε θέματα υγείας που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει μόνο μία αιτία που μπορεί να προκαλέσει διαβήτη αλλά υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά το βαθμό εμφάνισης του. Πέρα από την κληρονομικότητα, οι εξωτερικοί παράγοντες όπως το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το σωματικό βάρος και η ηλικία μπορούν να χαρακτηριστούν ως παράγοντες επικινδυνότητας αυξάνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση του.

«Η παχυσαρκία που σχετίζεται με τον αυξημένο καθιστικό τρόπο ζωής

και εμφανίζεται όλο και πιο συχνά μπορεί

 να πυροδοτήσει την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.»

 

 

   

Τι είναι τελικά ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης ή αλλιώς σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο για να γίνει πιο κατανοητό τι συμβαίνει όταν κάποιος έχει διαβήτη είναι σημαντικό να καταλάβουμε μια βασική διαδικασία του οργανισμού μας. Όταν καταναλώνουμε φαγητό ή ποτό, ο οργανισμός μέσω μηχανισμών διασπά τις καταναλισκόμενες τροφές και τις μετατρέπει σε γλυκόζη. Με την παρουσία της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα που βρίσκεται στα κύτταρα και στα όργανα του οργανισμού, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν όμως αυτή η φυσιολογική διαδικασία διαταράσσεται συζητάμε για σακχαρώδη διαβήτη.

Πιο αναλυτικά, στον σακχαρώδη διαβήτη παρατηρείται ανεπάρκεια στην έκκριση της ινσουλίνης από το πάγκρεας ή μειωμένη έκκριση με αποτέλεσμα η γλυκόζη να παραμένει στο αίμα και να μην οδηγείται στα κύτταρα. Για αυτό το λόγο οφείλονται οι υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα  στις αιματολογικές εξετάσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και  τύπου ΙΙ;

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 1:

Γνωστός ως νεανικός διαβήτης ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης εμφανίζεται συνήθως στην παιδική- εφηβική ηλικία ή στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Πάσχοντες με διαβήτη τύπου Ι δεν παράγουν καθόλου ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει πως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται ανεξέλεγκτα χωρίς να μπορεί να την χρησιμοποιήσει ως πρωταρχική του πηγή ενέργειας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως όταν τα  β-κύτταρα του παγκρέατος φτάσουν στο σημείο να λειτουργούν σε βαθμό κάτω του 10%.

Συχνά συμπτώματα που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου I
Πολυουρία Έλλειψη Ενέργειας
Πολυδιψία Έντονη Κόπωση
Πολυφαγία Απώλεια Βάρους
Υπεργλυκαιμία

Η πολυουρία οφείλεται στην αποβολή γλυκόζης στα ούρα που παρασύρει μαζί της νερό. Μαζί με την πολυουρία που συνεπάγεται αποβολή μεγάλων ποσοτήτων νερού, εμφανίζεται και αυξημένη πρόσληψη νερού – πολυδιψία, για να αναπληρωθούν οι απώλειες.

Η απώλεια βάρους στα άτομα με διαβήτη τύπου Ι παρατηρείται συχνά ενώ καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φαγητού. Ο οργανισμός αδυνατεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας και καταβολίζει το λίπος και τους μύες με αποτέλεσμα να επέρχεται μείωση βάρους, καθώς και το αίσθημα κόπωσης. Αντιμετωπίζεται με χορήγηση ινσουλίνης μέσω ενέσεων ή αντλίας.

Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2:

Σε αυτή τη περίπτωση το πάγκρεας παράγει μεν ινσουλίνη αλλά δυστυχώς όχι σε τέτοια επάρκεια όσο χρειάζεται ο οργανισμός ή τα κύτταρα του οργανισμού δεν επιτρέπουν στην ινσουλίνη να εισάγει τη γλυκόζη από το αίμα σε αυτά.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Συχνά συμπτώματα σακχαρώδη διαβήτη τύπου IΙ
Κόπωση Ξηροστομία
Μειωμένη Ενέργεια Υπεργλυκαιμία
Πολυουρία Θολή όραση
Πολυφαγία Πολυδιψία
Διαταραχές της αισθητικότητας των κάτω άκρων

Η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2, καθώς και των πιο πρώιμων διαταραχών (προδιαβήτης), γίνεται με την εύρεση αυξημένης τιμής γλυκόζης στο αίμα. Πολλοί ασθενείς έχουν συνυπάρχουσες ασθένειες, όπως καρδιακή νόσο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία όπως υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL χοληστερόλη και αυξημένη LDL χοληστερόλη. Επίσης, είναι πιθανό να έχουν μεταβολικό σύνδρομο το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακού κινδύνου καθώς το άτομο  εμφανίζει παχυσαρκία, ινσουλινοαντοχή, υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη προϋπάρχει του διαβήτη τύπου 2, συνήθως αρκετά χρόνια και ο διαβήτης εμφανίζεται όταν πια το πάγκρεας, μετά από χρόνια εξαντλητικής υπερλειτουργίας, δε μπορεί να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς και η παραγωγή ινσουλίνης πέφτει.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, και εν συνεχεία η υπεργλυκαιμία του διαβήτη, οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα  (καρδιακή προσβολή και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και αν ο διαβήτης δεν προληφθεί ή δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα μπορεί επίσης να προκαλέσει νεφρική νόσο, αμφιβληστροειδοπάθεια με απώλεια όρασης, νευροπάθεια και αγγειοπάθεια των άκρων.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου IΙ και πως γίνεται η διάγνωση του;

Η διάγνωση του γίνεται με μία ή περισσότερες εξετάσεις αίματος τυχαία μέτρηση γλυκόζης, καμπύλη σακχάρου και γλυκόζη νηστείας. Στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι η διάγνωση συνήθως είναι πιο άμεση από αυτή του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς τα συμπτώματα εξελίσσονται γρηγορότερα και εντονότερα. Συχνά ο διαβήτη τύπου ΙΙ γίνεται αντιληπτός όταν έχουν αρχίσει ήδη οι σοβαρές επιπλοκές του οργανισμού.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαχείρισης του διαβήτη. Οι πιο βασικές στρατηγικές αναφέρουν την περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρής, απλών σακχάρων, αλατιού, λίπους, επιλογή σύνθετων υδατανθράκων και τροφών πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης, μέτρια, συστηματική άσκηση βοηθά σημαντικά στον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Η καλή συνεργασία με το γιατρό σας καθώς με ένα Διαιτολόγο είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της φροντίδας της υγείας σας σε συστηματικό έλεγχο.

 

https://allazwdiatrofi.gr/sakxarodis-diabetes-ta-pio-koina-simptomata/?fb

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *