“Μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες; Τι να προτιμήσω; ” από την Μαίρη Σελανικλή, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή και το mednutrition.gr!

 

Καταρχήν θα ήθελα να καταρρίψω το μύθο ότι ο κουραμπιές παχαίνει, ενώ τα μελομακάρονα όχι! Και τα τρία αυτά γλυκά παχαίνουν, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Άλλωστέ είναι γνωστό το ρητό “Παν μέτρον άριστον”.

Οι δίπλες περιέχουν λιγότερες θερμίδες, διότι περιέχουν μόνο αλεύρι, αυγό και το λάδι στο οποίο τηγανίζονται. Αντίθετα, για την παρασκευή των κουραμπιέδων χρησιμοποιείται βούτυρο, το οποίο εκτός του ότι είναι θερμιδογόνο, περιέχει και πολλά κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία μας! Επίσης ο κουραμπιές περιέχει ζάχαρη και ζάχαρη άχνη. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το μελομακάρονο, το οποίο περιέχει ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, καθώς επίσης και ζάχαρη και μέλι.

Συμπερασματικά, παρόλο που οι δίπλες έχουν λιγότερες θερμίδες τα μελομακάρονα είναι ποιο υγιεινά, λόγω του ελαιολάδου. Φυσικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι τα πάντα εξαρτώνται και από τον τρόπο παρασκευής τους. Εάν δηλαδή κατά την παρασκευή τους οι ποσότητες της ζάχαρης, του λαδιού και του βούτυρου μειωθούν έστω και λίγο, το θερμιδικό περιεχόμενο αυτόματα μειώνεται.

Θερμίδες

Μελομακάρονα 150 Kcal

Κουραμπιέδες με αμύγδαλα και ζάχαρη 210 Kcal

Δίπλες (1 μέτρια με μέλι και καρύδια) 130 Kcal

 

 

http://www.mednutrition.gr/



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *