“Ο Κορονοϊός ΔΕΝ διαδίδεται δια μέσω των τροφίμων”, από τον Νίκο Κατσαρό, Διευθυντή Τμήματος Διατροφολογίας New York College!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority,EFSA) ανακοίνωσε ότι επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορονοϊούς όπως ο SARS-CoV και ο MERS- CoV δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση του Κορονοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων είτε τα παραγόμενα στην χώρα,είτε τα εισαγόμενα από τα εξωτερικό . Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο νέος Κορονοϊός είναι διαφορετικός από τους δύο προηγούμενους,οσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Center of Disease Control) δηλώνει οτι ο Κορονοϊός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται ή καθοϊονδήποτε τρόπο ελευθερώνουν σταγονίδια.

Ο Κορονοϊός εγκαθίσταται στους βρόγχους και τους πνεύμονες και εκεί πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας τα γνωστά συμπτώματα,βήχα, πυρετό,κλπ.
Παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα τεκμηριώνουν ότι ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων.

Ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω του πεπτικού συστήματος, ωστόσο εάν μολυσμένο από τον Κορονοϊό άτομο μολύνει το τρόφιμο μέσω βήχα,φταρνίσματος κλπ. με μεταφορά σταγονιδίων στο τρόφιμο,τότε είναι δυνατόν να μεταδοθεί η μόλυνση και εφόσον ο Κορονοϊός περάσει στην αναπνευστική οδό.

Επίσης από τα χέρια μολυσμένου υπαλλήλου μπορεί να μεταφερθεί ο Κορονοϊός στην συσκευασία του τροφίμου ή την πλαστική σακούλα, γιαυτό καλό είναι να χρησιμοποιούμε τα τρόφιμα για μαγείρεμα ή ψυγείο τουλάχιστον τριάντα λεπτά αφότου τα αγοράσαμε και ακόμα πιο σίγουροι είμαστε εάν ο υπάλληλος φορούσε γάντια και ήξερε να τα χρησιμοποιεί, για το τελευταίο δεν μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι.

Ο Κορονοϊός δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες πάνω από 63 βαθμούς Κελσίου για τέσσερα λεπτά και συνεπώς κατά το μαγείρεμα ο Κορονοϊός θανατώνεται.Εάν βέβαια η προετοιμασία ή το σερβίρισμα γίνει από μολυσμένο άτομο τότε η μόλυνση είναι πιθανή.

Επειδή πολλά «εάν» και πολλές “συμβουλές” ’έχουμε ακούσει το τελευταίο διάστημα μία συμβουλή χωρίς ,εάν κλπ, είναι:

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας

-Φρούτα και λαχανικά με διάφορα χρώματα,καθημερινά,πηγή Βιταμίνης C και προβιταμίνης Α.

-Ελαιόλαδο,πηγή Βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών,πολυφαινόλες κλπ.

-Θαλασσινά,πηγή Ψευδαργύρου ,Σεληνίου και υγιεινών πρωτεϊνών.

-Γιαούρτι, τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι όχι μόνο προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά επιπλέον ενδέχεται να βελτιστοποιούν την άμυνα την οργανισμού, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

-Μέλι αντί για ζάχαρη, το μέλι πέραν του ότι παρουσιάζει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, έχει βρεθεί ότι βοηθάει στη θεραπεία του βήχα σε παιδιά ενώ παράλληλα η καθημερινή του κατανάλωση εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα.

-Κατανάλωση υγιεινών πρωτεϊνών μέχρι δύο φορές την εβδομάδα,π.χ.φρέσκο κοτόπουλο,κόκκινο κρέας κλπ.

=Ελέγχουμε το άγχος μας, τόσο το χρόνιο άγχος όσο και οι παροδικές στρεσογόνες καταστάσεις συνδέονται με μειωμένη άμυνα του οργανισμού, μέσω διαφόρων μηχανισμών.

-Παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες C,D.Ε και αντιοξειδωτικά ω-3 για τους επόμενους τρείς μήνες.

Ακολουθούμε την Μεσογειακή Διατροφή και <<Προσέχουμε για να Έχουμε την Υγεία μας>>.

Νίκος Κατσαρός
Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College,  Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *