“Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την στέβια”, από την Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγο -Διατροφολόγο και το Balancediet.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
 • Η Στέβια είναι ένα φυτό που είναι ευδοκιμεί στη Νότια Αμερική.  Είναι γνωστή ως πηγή φυσικών γλυκαντικών ουσιών.  Είναι γεγονός ότι οι ιθαγενείς της Νοτίου Αφρικής την χρησιμοποιούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια  ως γλυκαντική ουσία.  Ακόμη τα φύλλα του φυτού Στέβια  χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαρμάκων. 

  Η Στέβια χρησιμοποιείται για την  απώλεια  σωματικού βάρους,  στον σακχαρώδη διαβήτη, στην υψηλή αρτηριακή πίεση, για την μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος,  για αντισύλληψη,  για την ενδυνάμωση των μυϊκών συσπάσεων που αντλούν το αίμα από την καρδιά και για το αίσθημα καύσου του στομάχου.

  Στα τρόφιμα χρησιμοποιείται ως μη θερμιδογόνα γλυκαντική ύλη και ενισχυτικό γεύσης.   Στις ΗΠΑ η Στέβια, αρχικά ήταν διαθέσιμη ως «συμπλήρωμα διατροφής», ενώ και  μέχρι και το 2008 δεν επιτρεπόταν  ως να χρησιμοποιηθεί ως «πρόσθετο τροφίμων». Το 2008 η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αναγνώρισε την Ρεμπαουδιοσίδη Α (μία από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στο φυτό Στέβια που την  καθιστά γλυκιά) ως ασφαλή  (GRAS).

  Η Στέβια είναι επίσης διαθέσιμη ως γλυκαντική ύλη στην Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Ταϊβάν, Ρωσία, Ισραήλ, Μεξικό, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Κολομβία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή.

   

  • Υπέρταση. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη 750-1500 mg ανά ημέρα στεβιοσίδης (μία χημική ένωση στην Στέβια), μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη πίεση) και τη διαστολική πίεση (μικρή πίεση), εντός μίας εβδομάδας από την έναρξη της θεραπείας. Ωστόσο, άλλη έρευνα δείχνει ότι η λήψη στεβιοσίδης σε δόσεις έως 15 mg ανά κιλό σωματικού βάρους δεν μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με ήπια υπέρταση.
  • Διαβήτης.  Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι 1000 mg ημερησίως στεβιοσίδης, ενδέχεται να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου αίματος μετά από γεύματα κατά 18% σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.  Ωστόσο, άλλη έρευνα δείχνει ότι η λήψη 250 mg στεβιοσίδης, τρεις φορές την ημέρα δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή τα επίπεδα της HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) μετά από τρεις μήνες θεραπείας σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 διαβήτη.
  • Αντισύλληψη
  • Καύσο στομάχου
  •  Απώλεια βάρους.
  •  Κατακράτηση υγρών
  •  Καρδιακές παθήσεις.

  Σίγουρα απαιτούνται περισσότερα στοιχεία προκειμένου να αξιολογηθεί την αποτελεσματικότητα της Στέβιας για τις χρήσεις αυτές.

  Η Στέβια και χημικές ουσίες που περιέχονται σ’ αυτήν συμπεριλαμβανομένων της στεβιοσίδης  και της ρεμπαουδιοσίδης Α, είναι πιθανότατα ασφαλείς, όταν χρησιμοποιούνται  ως γλυκαντικές ουσίες στα τρόφιμα.  Όπως προαναφέρθηκε στις ΗΠΑ,  η ρεμπαουδιοσίδη Α , έχει αναγνωρισθεί  ως GRAS – Γενικά Αναγνωρισμένη ως Ασφαλής για τη  χρήση της  ως γλυκαντική ουσία στα  τρόφιμα.  Ενώ η στεβιοσίδη έχει χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στον τομέα της έρευνας σε δόσεις έως 1500 mg ανά ημέρα για 2 χρόνια.

  Μερικά άτομα  που χρησιμοποιούν  Στέβια ή στεβιοσίδη ενδέχεται να νιώσουν φούσκωμα ή ναυτία. Ενώ  άλλοι  έχουν αναφέρει αίσθημα ζάλης, μυϊκούς πόνους, μούδιασμα και απώλεια αισθήσεων.

  Εγκυμοσύνη και θηλασμός:  Δεν γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με την  χρήση της Στέβιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Για το λόγο αυτό καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση της .


  Αλλεργία στην αμβροσία και στα σχετικά φυτά
  :  Η Στέβια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην οικογένεια των φυτών Asteraceae / Compositae. Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει το αγριόχορτο, τα χρυσάνθεμα τους κατιφέδες τις μαργαρίτες, και πολλά άλλα φυτά.

  Eνημέρωση :

  Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  Διαβήτης: Μερικές  έρευνες δείχνουν ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες που περιέχονται στη Στέβια μπορεί  να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και  να επηρεάσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.  Ωστόσο, άλλες έρευνες δεν συμφωνούν.  Εάν πάσχετε διαβήτη και χρησιμοποιείται Στέβια ή οποιοδήποτε άλλο  γλυκαντικό που περιέχεται σ’αυτή, παρακολουθήστε στενά το  σάκχαρο του αίματος σας  και κοινοποιείστε τα πορίσματά σας στον γιατρό σας.

  Χαμηλή πίεση του αίματος: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, αλλά όχι ισχυρά στοιχεία,  ότι ορισμένες από τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στην  Στέβια μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Υπάρχει μια ανησυχία ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν  μείωση της  αρτηριακής πίεσης σε άτομα που έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε χαμηλή αρτηριακή πίεση συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν κάνετε χρήση της Στέβια  ή άλλων γλυκαντικών ουσιών που περιέχονται σ’αυτήν.

  Αλληλεπιδράσεις  με φάρμακα

  • Το λίθιο αλληλεπιδρά με  τη Στέβια

  Η Στέβια μπορεί να δρα ως διουρητικό. Λαμβάνοντας Στέβια μπορεί να μειωθεί η ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το λίθιο. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τη συγκέντρωση του λιθίου  στο σώμα  με  αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών που σχετίζονται με το λίθιο.  Εάν λαμβάνετε λίθιο μιλήστε με τον ιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν.   Ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξει η δόση του λιθίου.

  • Φάρμακα για τον διαβήτη (αντιδιαβητικά φάρμακα) αλληλεπιδρούν με την Στέβια

  Η  Στέβια ενδέχεται να  μειώνει το σάκχαρο του αίματος σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.  Τα φάρμακα κατά του διαβήτη, επίσης, χρησιμοποιούνται για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.   Λαμβάνοντας Στέβια σε συνδυασμό  με φάρμακα κατά του διαβήτη μπορεί να προκληθεί   ακόμη μεγαλύτερη μείωση του σακχάρου στο αίμα.  Παρακολουθείτε στενά το σάκχαρο του αίματος σας.   Η δόση του αντιδιαβητικού φαρμάκου σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει.

  •  Τα αντιυπερτασικά φάρμακα αλληλεπιδρούν με την Στέβια

  Η Στέβια μπορεί να  μειώσει την αρτηριακή πίεση σε κάποια άτομα. Λαμβάνοντας Στέβια μαζί με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Μην λαμβάνετε  πάρα πολύ Στέβια εάν παίρνετε αντιυπερτασικά φάρμακα.

  Η κατάλληλη δόση της Στέβια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγεία του ατόμου, και διάφορες άλλες προϋποθέσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να  προσδιορίζουν το κατάλληλο εύρος των δόσεων για τη Στέβια. Λάβετε υπόψη ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα κατ “ανάγκην ασφαλή και η δοσολογία μπορεί να είναι σημαντική. Να είστε βέβαιοι ότι ακολουθείτε τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης πριν από τη χρήση.

   

  http://www.balancediet.gr/%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%B2/

   


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *