“Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι πιο συχνοί μύθοι για τον κορονοϊό”, από τον ‘Αγγελο Κλείτσα , Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο και το yourdoc.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε διευκρινίσεις σχετικά με «μύθους» που αναπαράγονται στο διαδίκτυο για τον κορονοϊό (Covid-19), αποκαλύπτοντας την αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς.

Υπάρχει σήμερα ειδική φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία του κορονοϊού (Covid-19); Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί σε ζεστά και υγρά κλίματα; Μπορούν τα κουνούπια με τα τσιμπήματα να μεταδόσουν τον ιό; Αυτά είναι μερικά από τα πιο συχνά ερωτήματα στα οποία απαντούν οι ειδικοί:

Μπορεί ο ιός να μεταδοθεί σε ζεστά και υγρά κλίματα;

Παρόλο που το κρύο και ο ξηρός αέρας τους χειμερινούς μήνες μπορεί να ευνοούν τη μετάδοση του ιού, δεν αποκλείεται η μετάδοση ακόμα και στα θερμά και υγρά κλίματα. Τα προληπτικά μέτρα ατομικής υγιεινής θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα και να μην εφησυχάζουμε.

Μπορεί ο κρύος καιρός και το χιόνι να σκοτώσουν τον κορονοϊό;

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχα διαλύματα είναι το σημαντικότερο μέτρο προστασίας.

Η κατανάλωση σκόρδου βοηθάει στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19;

Το σκόρδο μπορεί να διαθέτει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατευτική δράση έναντι του Covid-19.

Μόνο οι μεγαλύτεροι ή και οι νεότεροι είναι ευάλωτοι στο να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό;

Όλες οι ηλικίες είναι εξίσου πιθανό να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό. Οι μεγαλύτερες ηλικίες και τα άτομα με συνυπάρχουσες ασθένειες έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία να αρρωστήσουν σοβαρά αν προσβληθούν από αυτόν.

Είναι αποτελεσματικά τα αντιβιοτικά για την πρόληψη και τη θεραπεία του νέου κορονοιού;

Τα αντιβιοτικά δρουν έναντι των βακτηριών – όχι έναντι των ιών, ούτε έναντι του νέου κορονοϊού. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ένας ασθενής μπορεί να λάβει αντιβιοτική αγωγή παράλληλα με τα αντιικά φάρμακα και την υποστηρικτική αγωγή ώστε να καλυφθεί το ενδεχόμενο βακτηριακής συλλοίμωξης.

Μπορεί το ζεστό μπάνιο να προλάβει τη λοίμωξη;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν την προληπτική αξία του ζεστού μπάνιου στη λοίμωξη. Μάλιστα, το υπερβολικά θερμό νερό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θερμικά εγκαύματα. Ο ΠΟΥ τονίζει τη σημασία που έχει ο κανόνας : να μην ακουμπάμε με τα χέρια: μάτια, μύτη, στόμα.

Μπορεί να μεταδοθεί ο ιός με τα τσιμπήματα κουνουπιών;

Δεν υπάρχουν έως σήμερα σχετικές ενδείξεις. Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως με μεγάλα σταγονίδια σιέλου που εκτοξεύονται κατά την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα.

Βοηθάνε τα αυτόματα μηχανήματα στεγνώματος χεριών στην αδρανοποίηση του ιού;

Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Αφού πλύνουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό θα πρέπει να τα στεγνώνουμε είτε με χαρτί είτε σε αυτόματο μηχάνημα στεγνώματος χεριών.

Έχει προληπτικό ρόλο η χρήση ρινικών εκνεφωμάτων φυσιολογικού ορού στη μύτη;

Όχι, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιο όφελος.

Μπορεί η λυχνία απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας να αδρανοποιήσει τον ιό;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την ύπαρξη τέτοιου οφέλους και επιπλέον οι λυχνίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν δερματικό ερεθισμό.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί ανιχνευτές στην ανίχνευση ασθενών με τη νέα λοίμωξη;

Οι θερμικοί ανιχνευτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ασθενών που έχουν πυρετό, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης Covid-19 ή λοίμωξης από άλλο παθογόνο. Ωστόσο, οι θερμικοί ανιχνευτές δε μπορούν να ανιχνεύσουν ασθενείς που δεν παρουσιάζουν πυρετό ή βρίσκονται στην περίοδο επώασης του ιού.

Μπορούν τα σπέι αλκοόλ ή χλωρίνης στο σώμα να θανατώσουν τον κορονοϊό;

Όχι, δεν πρόκειται να θανατωθούν ιοί που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα.

Παρέχει προστασία το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκκκου έναντι του κορονοϊού;

Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Τα εμβόλια έναντι μικροβίων που προκαλούν πνευμονία όπως του πνευμονιοκόκκου και της γρίπης δεν προσφέρουν προστασία προς τον κορονοϊό. Ο ιός SARS-CoV-2 είναι καινούριος και απαιτεί εξειδικευμένο εμβόλιο – πολλά υποψήφια βρίσκονται στη φάση προκλινικών και κλινικών μελετών, αλλά δεν αναμένεται να είναι ευρέως διαθέσιμα στην αγορά πριν την παρέλευση μερικών μηνών.

Υπάρχουν σήμερα ειδικά αποτελεσματικά φάρμακα για τον κορονοϊό;

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο φάρμακο. Η θεραπεία του νέου κορονοϊού είναι συμπτωματική, ενώ πολλά αντιϊκά βρίσκονται υπό κλινική αξιολόγηση και σύντομα θα έχουμε διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

Άγγελος Κλείτσας
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος

Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος
Καλαμαριά, 55133
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 488688
Κιν. 6946061863
Email ad. [email protected]

 

http://yourdoc.gr/poy-syxnoi-mythoi-gia-ton-koronoio/?fb

 

Hand photo created by freepik – www.freepik.com

 

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *