“ΕΦΕΤ: Καμία ένδειξη μετάδοσης κορωνοϊού από την κατανάλωση τροφών”, από το icookgreek.com!







ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ & ΤΡΟΦΙΜΑ | Τι αναφέρουν επιστημονικοί φορείς απ’ όλο τον κόσμο που παρακολουθούν την εξέλιξη του SARS-CoV-2 σε σχέση με τις τροφές
Επιστήμονες και Αρχές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και σύμφωνα με όσα παρατηρούν δεν έχει υπάρξει έως σήμερα αναφορά μετάδοσης μέσω των τροφίμων, αναφέρει σε εκτενή ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.
Σύμφωνα με την δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν σε προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορωνοϊούς (SARS-CoV, MERS-CoV), δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση μέσω κατανάλωσης τροφών. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων να αποδεικνύεται ότι ο νέος κορωνοϊός είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους όσον αφορά τη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν.
Οι επιφάνειες
Επιπλέον, σύμφωνα και με τον Οργανισμό Αξιολόγησης Επικινδυνότητας της Γερμανίας (BfR), επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν μολυνθεί άνθρωποι με τον νέο τύπο κορωνοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων. Δεν υπάρχουν, επίσης, γνωστές αναφορές σχετικά με λοιμώξεις από άλλους κορωνοϊούς που οφείλονται σε κατανάλωση τροφίμων ή σε επαφή με ξηρές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που έχουν πρόσφατα μολυνθεί από ιούς είναι, παρόλα αυτά, δυνατή μέσω μολύνσεων από τις αποχρέμψεις. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορωνοϊών στο περιβάλλον.
Ευαίσθητος στο μαγείρεμα
Σύμφωνα με την Eθνική Αρχή για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων, το Περιβάλλον και την Εργασία της Γαλλίας (ΑΝSES), με την έως σήμερα γνώση, αποκλείεται η άμεση μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 μέσω της πεπτικής οδού.
Κατ’ αναλογία με άλλους γνωστούς κορωνοϊούς, αυτός ο ιός είναι ευαίσθητος στις θερμοκρασίες μαγειρέματος. Έτσι, η θερμική επεξεργασία στους 63°C για 4 λεπτά μειώνει τη μόλυνση ενός προϊόντος διατροφής.






Ίσως σας ενδιαφέρουν :
"Νέος κορωναϊός: Τι θα πρέπει να προσέχουμε", από τον ‘Αγγελο Κλείτσα , Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολό...
Όταν επιλέγω να φοράω μάσκα...
"Κορονοϊός: Πώς απολυμαίνουμε τους χώρους του σπιτιού για να μείνουμε με ασφάλεια για αρκετές μέρες"...
"Παγκόσμιοι πόλεμοι και ο κορωνοϊός: τα εμβόλια", από τον Νίκο Κατσαρό, Διευθυντή Τμήματος Βιοϊατρι...
"Κορονοϊός: Χρήσιμες συμβουλές καθημερινότητας", από τον Νίκο Κατσαρό, Διευθυντή Τμήματος Διατροφολ...
"Σχέση Παχυσαρκίας – COVID-19", από την Μαρία Περπερίδη Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, M.Sc, και...
Αφήστε μια απάντηση