“Προστασία από τον κορωνοϊό: Πρέπει να αλλάξω κάτι στο μαγείρεμα;”, από το icookgreek.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

DOCTOR FOOD | Τι ισχύει για την κουζίνα και σε ποιες καθημερινές συνήθειες είναι καλό να δείξουμε ιδιαίτερη σχολαστικότητα, προκειμένου να περιορίσουμε τη διάδοση και να αυξήσουμε την προστασία απέναντι στον νέο κοροναϊό.

Με δεδομένο ότι ο κοροναϊός έφτασε σήμερα και στη χώρα μας καθώς 38χρονη Ελληνίδα διαγνώσθηκε με τον ιό και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (σε καλή κατάσταση όπως τονίζουν οι γιατροί), είναι σημαντικό να παραμένουμε έγκυρα ενημερωμένοι και ψύχραιμοι σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις μας και να κάνουμε αυτά τα λίγα που έχουμε να κάνουμε, περιορίζοντας όσο περνάει από το χέρι μας τη διάδοση της νόσου.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε δημοσιεύσει τα ατομικά μέτρα προστασίας. Εδώ θα περιοριστούμε στην κουζίνα μας.

Πρέπει να αλλάξουμε κάτι στο μαγείρεμα λόγω κοροναϊού;

Αρκετοί αναρωτιούνται τι γίνεται με το μαγείρεμα και συγκεκριμένα τη διαχείριση ωμών ζωικών προϊόντων. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Φραγκούλη, γενικό οικογενειακό ιατρό, αν. αρχίατρο του ΕΔΟΕΑΠ, για λόγους προστασίας και από τον κοροναϊό (οδηγίες ΕΟΔΕΑΠ) «κατά τη διαχείριση ειδικά ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, που ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων».

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων;

Ας θυμηθούμε τους βασικούς:

1) Καλό σαπούνισμα των χεριών

Είναι το πρώτο στη γενική λίστα των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό και πάγιο μέτρο στις λίστες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων. Ζεστό νεράκι και μπόλικο σαπούνι (ή αντισηπτικό) θα γίνουν πολύ καλοί σας σύμμαχοι ειδικά όταν έχετε να κάνετε με φαγητό. Σαπουνίζετε τα χέρια σας προσεκτικά και στο εσωτερικών των νυχιών για αρκετά δευτερόλεπτα πριν και μετά τη διαχείριση τροφίμων.

2) Καλό ψήσιμο

Όχι στα μισοψημένα κρεατικά, ειδικά αυτή την περίοδο. Φροντίζουμε το τρόφιμο να έχει ψηθεί σε βάθος και δεν μένουμε στην εξωωτερική του εικόνα που μπορεί να παραπλανεί.

3) Πλένουμε τις επιφάνειες κοπής και εργασίας

Πλένετε καλά τις επιφάνειες κοπής, καθώς και τα μαχαίρια που χρησιμοποιείτε, με ζεστό νερό και σαπούνι μετά την προετοιμασία σας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή όταν έχετε χρησιμοποιήσει ωμό κρέας, εντόσθια κ.λπ. Απολυμαίνετε τις επιφάνειες και τους πάγκους εργασίας.

4) Δεν μπλέκουμε ωμά με ψημένα τρόφιμα ή τρόφιμα προς κατανάλωση

Ποτέ μην βάζετε άλλα τρόφιμα που πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα πάνω σε επιφάνειες που έχετε χρησιμοποιήσει για επεξεργασία ωμών ζωικών προϊόντων. Όπως ισχύε πάντα, έτσι και τώρα το σωστό είναι να κόβονται πχ τα λαχανικά σε διαφορετική επιφάνεια κοπής από εκείνη του ωμού κρέατος, ακόμη κι αν έχει πλυθει.

5) Αλλάζουμε τακτικά τις πετσέτες και τα σφουγγαράκια κουζίνας.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η απάντηση είναι ότι σε σχέση με το μαγείρεμα, η άφιξη του κοροναϊού μας καλεί να γίνουμε πιο σχολαστικοί, πιο προσεκτικοί και πιο συνεπείς με τους κανόνες που ίσχυαν πάντα για την ασφαλή διαχείριση τροφίμων.

https://tinyurl.com/sdpbvv3

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *