“Στεφανιαία νόσος: Μειώστε τον κίνδυνο με… σοκολάτα”, από το onmed.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Με μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σχετίζεται η κατανάλωση σοκολάτας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σύμφωνα με νέα ανάλυση δημοσιευμένων ερευνών από Αμερικανούς επιστήμονες.

Μελέτες που διεξήχθησαν κατά το παρελθόν, έδειξαν ότι η σοκολάτα είναι ευεργετική τόσο για την αρτηριακή πίεση όσο και για τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Με τη νέα έρευνα οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο επηρεάζει τη στεφανιαία αρτηρία.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συνδυασμένη ανάλυση μελετών από τις τελευταίες πέντε δεκαετίες εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της στεφανιαίας νόσου. Η ανάλυση περιελάμβανε έξι μελέτες με συνολικά 336.289 συμμετέχοντες που ανέφεραν πόση σοκολάτα κατανάλωναν.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης σχεδόν εννέα ετών, 14.043 συμμετέχοντες ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο και 4.677 υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε σύγκριση με την κατανάλωση σοκολάτας λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, η κατανάλωση σοκολάτας περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με 8% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η σοκολάτα βοηθά τη διατήρηση της καλής κατάστασης των αγγείων της καρδιάς» είπε ο συγγραφέας της έρευνας Δρ. Chayakrit Krittanawong από το Κολλέγιο Ιατρικής Baylor, στο Τέξας των ΗΠΑ.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Krittanawong, η σοκολάτα περιέχει ωφέλιμα για την καρδιά θρεπτικά συστατικά όπως φλαβονοειδή, πολυφαινόλες κλπ. που φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο φλεγμονής και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL).

Η έρευνα δεν κατέληξε στο είδος και την ποσότητα σοκολάτας που έχει καρδιοπροστετευτική δράση, πρέπει όμως να αποφεύγεται η πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη σοκολάτα γάλακτος και να προτιμάται η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.

Στεφανιαία νόσος: Μειώστε τον κίνδυνο με… σοκολάτα

https://www.onmed.gr/ygeia/story/385822/stefaniaia-nosos-meioste-ton-kindyno-me-sokolata

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *