“Θα βοηθήσει το καλοκαίρι στον έλεγχο του Κορονοϊού;;”, από τον Νίκο Κατσαρό, Διευθυντή του Τμήματος Βιοϊατρικής του New York College, π.Διευθυντή Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Ένα μεγάλο ερώτημα για τον Κορονοϊό είναι εάν και κατά πόσον θα βοηθήσει το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τον θερμότερο καιρό – όπως γίνεται πχ με τη γρίπη.

Η απάντηση είναι αισιόδοξη.

Πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσον θα υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο είναι και το αντικείμενο νέας έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, που προορίζεται να βοηθήσει στην κατανόηση της αντίδρασης του ιού καθώς αλλάζουν οι εποχές.
«Ο κορονοϊός εξαπλώνεται παρόμοια με τη γρίπη- υπο μορφήν μικρών σταγονιδίων στον αέρα, οπου οι ιοί χάνουν τη μολυσματικότητά τους επειδή τα μόρια χάνουν τη δομική τους συνοχή,λόγω της θερμότητος, υγρασίας και ηλιακής ακτινοβολίας» σημειώνει ο Σαβίζ Σαφαριάν, καθηγητής ιατρικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και συνεχίζει. «Τα φυσικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης των σταγονιδίων σε διαφορετικές θερμοκρασίες και συνθήκες υγρασίας επηρεάζουν τη μολυσματικότητά του Κορονοϊού».


Ο Σαφαριάν, μαζί με τον γιατρό Μάικλ Βερσίνιν, έχουν λάβει χρηματοδότηση από το NSF (National Science Foundation) των ΗΠΑ για να μελετήσουν το πώς το εξωτερικό περίβλημα του ιού μαζί με τις ακτίνες(τις εξοχές που βλέπουμε στις εικόνες του Κορονοϊού,που είναι πρωτεϊνες) αντιδρά στις μεταβολές θερμοκρασίας και την ακτινοβολία.Συνεπώς εάν οι ακτίνες (πρωτεϊνες) δεν προσδεθούν γερά και δεν διεισδύσουν οι Κορονοϊοί στα κύτταρα του ανθρώπου,η μόλυνση δεν θα μεταδίδεται.

Σημειώνεται πως οι ιοί δεν μπορούν να «κάνουν κάτι» μόνοι τους, καθώς έχουν ένα απλό περίβλημα με γενετικές «οδηγίες» στο εσωτερικό τους: Όταν ένας Κορονοϊός εισέλθει στα κύτταρα ενός ανθρώπου, τα χρησιμοποιεί για να αναπαράγεται.


Παρά το γεγονός ότι στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία είναι καλοκαίρι και εκεί ο Κορονοϊός εξακολουθεί να μεταδίδεται, πιστεύεται ότι στο δικό μας καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, την αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία στο ορατό και στό υπεριώδες, την αυξημένη υγρασία, το γεγονός ότι θα έχει παραμείνει στις χώρες της Μεσογείου για περισσότερο απο είκοσι εβδομάδες ο Κορονοϊός  και επιπλέον με τα φάρμακα που θα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τότε,  έχουμε την βεβαιότητα ότι η ζωή θα έχει ομαλοποιηθεί.

Αυτό συμβαίνει  γενικά με τους ιούς και τους γνωστούς κορονοϊούς {SARS και MERS}.


Οι καθηγητές Qasim Bukhari και Yusuf Jameel, από το Massachusetts Institute of Technology,USA ανέλυσαν περιοχές του πλανήτη που είχαν προσβληθεί από τον Κορονοϊό και διαπίστωσαν ότι το 90% των μολύνσεων, συνέβαινε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 3 και 17 βαθμών Κελσίου και σχετικά υψηλή υγρασία μεταξύ 4και 9 gr ανά κυβικό μέτρο .

Νίκος Κατσαρός
Διευθυντής του Τμήματος Βιοϊατρικής του New York College
π.Διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *