“Πότε μπορεί μια δίαιτα να είναι επικίνδυνη;”, από τον ‘Αγγελο Κλείτσα , Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο και το yourdoc.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στις μέρες μας έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, τόσο στα παιδιά και στους έφηβους όσο και στους ενήλικες. Τα διατροφικά πρότυπα του γενικού πληθυσμού επιδεινώνονται με αποτέλεσμα να προκαλούνται βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό.

Η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας ενέργειας μέσω των τροφίμων σε σχέση με αυτή που καταναλώνουμε, μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε σοβαρά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοπόρωση, η υπνική άπνοια κ.λπ.

Ως αποτέλεσμα πολλοί στρέφονται σε δίαιτες αμφιβόλου ποιότητας με την πεποίθηση ότι θα χάσουν γρήγορα το περιττό σωματικό βάρος και θα αποκαταστήσουν τα διατροφικά λάθη. Σπάνια όμως είναι αποτελεσματικές οι δίαιτες στη μακροχρόνια διατήρηση του χαμηλού σωματικού βάρους, ενώ επιπλέον εκείνες για την ταχεία απώλειά του μπορεί να προκαλέσουν και σημαντικές παθολογικές επιπλοκές.

Οι δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους συνδέονται με καταστάσεις όπως ανάπτυξη χολόλιθωνσύνδρομο χρόνιας κόπωσης, δυσκοιλιότητα, διάρροια, παγκρεατίτιδα, αδυναμία συγκέντρωσης, τριχόπτωση, ανωμαλίες περιόδου, διαταραχές ηλεκτρολυτών, ουρική νόσο, ορθοστατική υπόταση, καθώς και καρδιακές αρρυθμίες. Οι προσπάθειες απώλειας βάρους, συνεπώς, είναι χρήσιμο να γίνονται υπό ιατρική παρακολούθηση και να μην υπερβαίνουν τα τέσσερα κιλά το μήνα.

Στην περίπτωση που η δίαιτα παρατείνεται ενώ το άτομο προσέγγισε το ιδανικό βάρος, μπορεί να υπάρχει το ενδεχόμενο του συνδρόμου νευρογενούς ανορεξίας, το οποίο είναι συχνότερο σε γυναίκες. Στα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνονται η δυσανεξία στο ψύχος, η αναστολή της εμμήνου ρήσεως, οι καρδιακές αρρυθμίες, γαστρεντερικές διαταραχές, υπόταση, υποθερμία και απολεπιζόμενο δέρμα.

Η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι χρονοβόρα και απαιτητική ενώ είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό μεθόδων και προσεγγίσεων του θέματος. Για την αποφυγή αποτυχίας και δημιουργίας αισθήματος απογοήτευσης χρειάζεται να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως η ειλικρινής πρόθεση του ασθενούς να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και η υιοθέτηση ρεαλιστικών στόχων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι δίαιτες με ταχεία απώλεια βάρους δεν υπερέχουν στη μακροχρόνια διατήρησή του συγκριτικά με δίαιτες βραδύτερου ρυθμού απώλειας.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

Άγγελος Κλείτσας
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος

Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος
Καλαμαριά, 55133
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 488688
Κιν. 6946061863
Email ad. [email protected]

 

http://yourdoc.gr/pote-mia-diaita-einai-epikindynh/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *