Πως καταψύχουμε τα τρόφιμα; How to freeze foods properly!, by Akis and akispetretzikis.com!
Φίλοι μου! Υπάρχει καλύτερη περίοδος να μιλήσουμε για την… κατάψυξη από το
καλοκαίρι; Μας βοηθάει να διατηρήσουμε περισσότερο τα τρόφιμά μας, να κρατήσουμε στο… ύψος τους τα παγωτά μας, να προετοιμάσουμε φαγητά τα οποία στη συνέχεια θα μαγειρέψουμε σε χρόνο dt και –φυσικά– να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την υφή, τη σύσταση και τα θρεπτικά συστατικά πολλών «ευαίσθητων» -ιδίως στη ζέστη- τροφίμων!
Αλήθεια, όμως, έχετε φανταστεί πόσα πολλά τρόφιμα μπορούμε να καταψύξουμε και –πάνω απ’ όλα– γνωρίζετε τα μυστικά της σωστής κατάψυξης αλλά και… απόψυξης αυτών των τροφίμων; Αν όχι, το συγκεκριμένο ημερολόγιο ετοιμάστηκε για να σας λύσει κάθε απορία. Αν ναι, τότε μπορείτε να τσεκάρετε ή να… ξεσκονίσετε τις γνώσεις σας ρίχνοντας κι εσείς μια ματιά στον πίνακα που ακολουθεί. Εκεί, έχω συγκεντρώσει πολλά από τα τρόφιμα τα οποία μπορούμε να καταψύξουμε, συνοδευόμενα από πληροφορίες και tips σχετικά με τη σωστή συσκευασία και απόψυξή τους.
Άκης
Ζύμες, Σπιτικές σάλτσες, Σούπες & Ζωμούς
Είδος Τροφίμου | Χρόνος συντήρησης (-18°C) | Οδηγίες συσκευασίας | Μυστικά απόψυξης |
Ζύμη σφολιάτα | 2 μήνες | Δημιουργούμε μικρά «δισκάκια» ζύμης τα οποία τυλίγουμε (μεμονωμένα) σε μεμβράνη και στη συνέχεια σε αλουμινόχαρτο. | Βάζουμε στην ψύξη για μία νύχτα μέχρι να ξεπαγώσει. |
Σπιτική σάλτσα | 3 μήνες | Αφού κρυώσει, τη βάζουμε σε ειδικά σακουλάκια για τρόφιμα, με αεροστεγές κλείσιμο, τοποθετούμε το σακουλάκι «ξαπλωμένο» πάνω σε ένα ταψάκι και καταψύχουμε. Αφού η σάλτσα μας παγώσει, αφαιρούμε το ταψάκι και τοποθετούμε το σακουλάκι στην κατάψυξη. | Βυθίζουμε το σακουλάκι με τη σάλτσα σε χλιαρό νερό μέχρι να ξεπαγώσει και στη συνέχεια ζεσταίνουμε τη σάλτσα μας σε ένα κατσαρολάκι (μέχρι να αρχίσει να αχνίζει η σάλτσα μας). |
Σούπες, ζωμούς και βρασμένα λαχανικά | 3 μήνες | Καταψύχουμε σε ειδικά τάπερ οι σακούλες για τρόφιμα. Στην περίπτωση που υπάρχουν κομμάτια κρέατος ή λαχανικών, σιγουρευόμαστε ότι καλύπτονται από το ζουμί (διαφορετικά η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να «κάψει» το κρέας μας). | Βάζουμε στην ψύξη για μία νύχτα μέχρι να ξεπαγώσει και ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα (μέχρι να αρχίσει να αχνίζει το φαγητό μας). |
Ωμά κρεατικά
Είδος Τροφίμου | Χρόνος συντήρησης (-18°C) | Οδηγίες συσκευασίας | Μυστικά απόψυξης |
Ωμά κρεατικά, όπως λουκάνικα, μπέικον και κιμά | 3 μήνες | Τοποθετούμε σε ειδικές πλαστικές σακούλες ή τα καταψύχουμε στην συσκευασία τους. | Τα βάζουμε στην ψύξη μέχρι να ξεπαγώσουν. |
Ωμές μερίδες κρέατος | 6 μήνες | Τυλίγουμε μεμονωμένα την κάθε μερίδα σε μεμβράνη και στη συνέχεια σε μία πλαστική σακούλα για φαγητά. | Τοποθετούμε στην ψύξη μέχρι να ξεπαγώσουν. |
Ψάρια & Θαλασσινά
Είδος Τροφίμου | Χρόνος συντήρησης (-18°C) | Οδηγίες συσκευασίας | Μυστικά απόψυξης |
Ωμά φιλέτα ψαριού, γαρίδες και χτένια | 4 μήνες | Τυλίγουμε μεμονωμένα τα φιλέτα σε μεμβράνη και στη συνέχεια σε μία πλαστική σακούλα για φαγητά. Τις γαρίδες και τα χτένια τα καταψύχουμε απευθείας στις ειδικές σακούλες για τρόφιμα (ολόκληρα ή μόνο το «ψαχνό» τους). | Τοποθετούμε στην ψύξη μέχρι να ξεπαγώσουν. |
Μαγειρεμένα μύδια και καβουρόψιχα | 2 μήνες | Αφού τα μαγειρέψουμε και τα αφήσουμε να κρυώσουν, αφαιρούμε το βρώσιμο μέρος τους, το τοποθετούμε στις ειδικές πλαστικές σακούλες για τρόφιμα και το βάζουμε στην κατάψυξη. | Τοποθετούμε στην ψύξη μέχρι να ξεπαγώσουν. |
Πατάτα & Ψωμί
Είδος Τροφίμου | Χρόνος συντήρησης (-18°C) | Οδηγίες συσκευασίας | Μυστικά απόψυξης |
Πουρέ πατάτας και πατάτες ογκρατέν | 4 μήνες | Αφού κρυώσουν τα φαγητά μας, καταψύχουμε τον πουρέ σε κυβάκια (τις ειδικές θήκες) και τις πατάτες ογκρατέν σε ειδικά σκεύη τα οποία μπορούν να μπουν από την κατάψυξη στον φούρνο. | Τοποθετούμε στην ψύξη μέχρι να ξεπαγώσουν και ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα ή τον φούρνο. |
Πατάτες ψητές | 4 μήνες | Τοποθετούμε τις πατάτες σε έναν δίσκο και τις βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσουν. Στη συνέχεια τις μεταφέρουμε στις ειδικές πλαστικές σακούλες για τρόφιμα και τις φυλάμε στην κατάψυξη μέχρι να τις χρειαστούμε. | Βγάζουμε τις πατάτες από την κατάψυξη, τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις τοποθετούμε κατευθείαν στον φούρνο. |
Ψωμί | 1 μήνα | Βάζουμε το ψωμί στην ειδική πλαστική σακούλα για τρόφιμα ή το τυλίγουμε καλά με μεμβράνη. | Ξεπαγώνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Μία ολόκληρη φρατζόλα ψωμί θα χρειαστεί περίπου 5 ώρες για να ξεπαγώσει. Την μπαγκέτα μπορούμε να τη βάλουμε απευθείας στον φούρνο για να τη ζεστάνουμε, αφού προηγουμένως την τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο, ενώ οι πιτούλες και οι φέτες ψωμιού (π.χ. το ψωμί του τοστ) μπορούν να ψηθούν απευθείας στην τοστιέρα. |
Φρέσκα μυρωδικά
Είδος Τροφίμου | Χρόνος συντήρησης (-18°C) | Οδηγίες συσκευασίας | Μυστικά απόψυξης |
Φρέσκα μυρωδικά | 2 μήνες | Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε τα μυρωδικά μας τα καταψύχουμε ως εξής: Τα πολύ λεπτά τα ψιλοκόβουμε μέσα σε θήκες για παγάκια, τα καλύπτουμε με νερό και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Τα πιο ξυλώδη μυρωδικά τα καταψύχουμε ολόκληρα μέσα σε ειδικές πλαστικές σακούλες για τρόφιμα. | Δεν χρειάζεται να ξεπαγώσουν. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα κατευθείαν από την κατάψυξη. |
https://akispetretzikis.com/el/diary/pws-katapsychoyme-ta-trofima
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
How to freeze foods properly!
Hello friends! Summer is the perfect time to talk about … the freezer! It helps you preserve your food, it keeps your ice cream nice and frosty, it helps prepare foods which you can cook in no time at all and – of course – to keep the texture and the many “sensitive” (especially those sensitive to heat) nutrients in food unaltered!
Have you ever imagined how many foods you can freeze? And above all, do you know the secrets of freezing and defrosting these foods? If not, this particular diary was written in order to answer all of your questions. If you do know some secrets, you can look at the charts below and freshen up your knowledge or maybe even learn something new!
I’ve concentrated many of the types of foods that you can freeze, along with information and tips about their proper packaging before storing in the freezer and then the proper way to defrost them.
Akis
Doughs, Homemade Sauces, Soups & Stocks
Types of Food | Preservation (18°C/64°F) | How to Pack Food | Defrosting Secrets |
Puff Pastry Dough | 2 months | Make small “discs” of dough and individually wrap them in plastic wrap and then aluminum foil. | Place in refrigerator overnight, until it defrosts. |
Homemade Sauces | 3 months | When cool, transfer to resealable food bags or freezer bags and lay flat on a small baking pan and freeze. When the sauce has frozen, remove from baking pan and continue freezing. | Submerge the frozen sauce bag in lukewarm water until it defrosts. Then heat in a saucepan until smoke starts to rise from the sauce. |
Soups, Stocks and Boiled Vegetables | 3 months | Freeze in freezer bags or specialty Tupperware. If there are pieces of meat or vegetables, make sure they are submerged in sauce, or else the low temperature can cause freezer burn on the meat. | Submerge the frozen sauce bag in lukewarm water until it defrosts. Then heat in a saucepan until smoke starts to rise from the sauce. |
Raw Meat
Types of Food | Preservation (18°C/64°F) | How to Pack Food | Defrosting Secrets |
Raw Meats such as sausages, bacon and ground meats | 3 months | Place in freezer bags or in their own packaging. | Place in refrigerator until defrosted. |
Portions of Raw Meats | 6 months | Individually wrap each portion in plastic wrap and then place in a freezer bag. | Place in refrigerator until defrosted. |
Fish and Seafood
Types of Food | Preservation (18°C/64°F) | How to Pack Food | Defrosting Secrets |
Raw Fish Fillets, Shrimp and Scallops | 4 months | Individually wrap each portion in plastic wrap and then place in a freezer bag. Place the shrimp and scallops directly into freezer bags, with or without shell. | Place in refrigerator until defrosted. |
Cooked Mussels and Crab Meat | 2 months | Once cooked, allow them to cool, remove the shells, place in freezer bags and freeze. | Place in refrigerator until defrosted. |
Potatoes and Bread
Types of Food | Preservation (18°C/64°F) | How to Pack Food | Defrosting Secrets |
Mashed Potatoes and Potatoes Au Gratin | 4 months | Once cooked, allow to cool and place the mashed potatoes in cube sized portions in specialized container and the potatoes au gratin in special freezer to oven containers. | Place in refrigerator until defrosted. Then heat in a pot or in the oven. |
Baked Potatoes | 4 months | Place the baked potatoes on a tray and freeze. Then place in freezer bags and freeze until needed. | Remove from freezer, transfer to a baking pan and heat in oven. |
Breads | 1 month | Place bread in freezer bag or wrap with plastic wrap. Freeze.
| Defrost at room temperature. A whole loaf will need about 5 hours to defrost. You can wrap the baguette in aluminum foil and then straight into the oven. Pita bread and sandwich bread can be toasted as is. |
Fresh Herbs
Types of Food | Preservation (18°C/64°F) | How to Pack Food | Defrosting Secrets |
Fresh Herbs | 2 months | Once washed and dried, finely chop the thin herbs and place in ice tray. Cover with water and freeze. For thicker herbs with woody stems, place whole in freezer bags and freeze. | Herbs do not need to be defrosted. You can add them to the pan or pot straight from the freezer. |
Αφήστε μια απάντηση