“Προ-διαβήτης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ένα αναψυκτικό την ημέρα”, από το onmed.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μόλις ένα κουτάκι αναψυκτικού με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε καθημερινή βάση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του προ-διαβήτη, μιας παθολογικής κατάστασης που αναγνωρίζεται ως «προάγγελος» του διαβήτη τύπου 2.

Προ-διαβήτης ονομάζεται η κατάσταση στην οποία τα επίπεδα του σακχάρου είναι μεν υψηλότερα από το φυσιολογικό, αλλά όχι σε βαθμό που να εξασφαλίσουν διάγνωση για διαβήτη τύπου 2. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, ο προ-διαβήτης είναι πιθανό να οδηγήσει στον διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα 10 ετών ή και λιγότερο. Να σημειωθεί ότι ο αρρύθμιστος προ-διαβήτης συνεπάγεται την έναρξη των μακροπρόθεσμων βλαβών που παρατηρούνται στον διαβήτη τύπου 2, κυρίως στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Ο προ-διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, όπως η διατροφή και η σωματική άσκηση.

Ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ταφτς ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.685 μεσήλικες για διάστημα 14 ετών και διαπίστωσαν ότι μόλις ένα αναψυκτικό με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης την ημέρα συνδέεται με 46% μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης προ-διαβήτη. Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά συνδέθηκαν επίσης με αυξημένους δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.

bigstock Cans Of Soft Drink 2009535

Ωστόσο, τα λάιτ αναψυκτικά δεν συσχετίστηκαν με αύξηση των επιπέδων σακχάρου ή κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Κανένας εκ των συμμετεχόντων δεν είχε διαγνωστεί με διαβήτη ή προ-διαβήτη στην αρχή της μελέτης και τους ζητήθηκε να δηλώσουν πόσα αναψυκτικά καταναλώνουν. Όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες –πάνω από μισό λίτρο την εβδομάδα– ήταν αυτοί που φάνηκε να κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν προ-διαβήτη. Οι ίδιοι ήταν περίπου 8% πιο πιθανό να παρουσιάσουν υψηλούς δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη. Η συσχέτιση μεταξύ ζαχαρούχων αναψυκτικών και προ-διαβήτη παρέμεινε σταθερή ακόμη κι όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως αλλαγές στο βάρος και άλλες διατροφικές συνήθειες, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Nutrition.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

«Αν και η μελέτη μας δεν αποδεικνύει κάποια σχέση αιτίας και αποτελέσματος, υποδεικνύει ότι η αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης των πρώτων προειδοποιητικών ενδείξεων για διαβήτη τύπου 2» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Νίκολα Μακεόουν. «Εάν δεν γίνουν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, τα άτομα με προ-διαβήτη θα εκδηλώσουν μακροπρόθεσμα διαβήτη. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις συστάσεις για περιορισμό της κατανάλωσης, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με αντικατάσταση των αναψυκτικών με νερό ή καφέ και τσάι χωρίς ζάχαρη» συμπληρώνει ο ερευνητής.

 

 

http://www.onmed.gr/ygeia/story/349289/pro-diavitis-poso-ayxanei-ton-kindyno-ena-anapsyktiko-tin-imera

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *