Σακχαρώδης διαβήτης και υπογλυκαιμία: «Ο κανόνας του 15» από τον Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα (το απλό σάκχαρο που δίνει ενέργεια στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού). Ο διαβήτης αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά μια ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα.

Η υπογλυκαιμία είναι ένας από τους παράγοντες που θα πρέπει να προσέξει ένας διαβητικός. Συγκεκριμένα, υπογλυκαιμία είναι η κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο του αίματος πέφτει κάτω από 70ml/dl και μια σειρά από συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους: πείνα, εφίδρωση, πονοκέφαλος, ζάλη, θολή όραση, τρέμουλο, ναυτία, ταχυκαρδία, υπνηλία, έλλειψη συγκέντρωσης, νευρικότητα, συμπεριφορά μεθυσμένου, αδυναμία, ξαφνική κούραση.

Σημειωτέον ότι τα παραπάνω συμπτώματα είναι τα πιο κοινά, ωστόσο μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί, ο ασθενής μπορεί να εφαρμόσει τον «κανόνα του 15»σε 3 βήματα:

1. Μετρήστε το σάκχαρό σας και βεβαιωθείτε ότι η τιμή είναι κάτω από 70ml/dl, γιατί πολλές φορές τα συμπτώματα δεν είναι πάντα αντιληπτά

2. Καταναλώστε αμέσως 15 γρ. γρήγορου υδατάνθρακα.

3. Περιμένετε 15 λεπτά και μετρήστε ξανά το σάκχαρό σας. Αν και πάλι το σάκχαρο αίματος είναι κάτω από 70ml/dl καταναλώστε άλλα 15 γρ. γρήγορου υδατάνθρακα και ξαναπάτε στο βήμα 2.

Γρήγοροι υδατάνθρακές είναι εκείνοι που ανεβάζουν πολύ γρήγορα το σάκχαρο. Τα 15γρ γρήγορου υδατάνθρακα αντιστοιχούν στα εξής:

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

– 15γρ λευκή ζάχαρη ή μέλι (3 κουταλάκια του γλυκού ή 1 κουταλιά της σούπας ή 2 – 3 φακελάκια)
– ½ ποτήρι χυμό (120ml)
– 3 – 4 δισκία γλυκόζης (κάθε δισκίο περιέχει 4γρ)
– ½ κουτάκι αναψυκτικό με προσθήκη ζάχαρης
– 1 αθλητικό ποτό (1 κουτάκι περιέχει περίπου 16γρ)

Για άμεση αντιμετώπιση μιας σοβαρής υπογλυκαιμίας χορηγείται 1mg γλυκαγόνης ενδομυϊκά ή υποδόρια. Συνεπώς είναι σημαντικό να μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας οι φίλοι και η οικογένεια του εκάστοτε ασθενή, καθώς και να γνωρίζουν πώς να την αντιμετωπίσουν.

 

Άγγελος Κλείτσας
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος

Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος
Καλαμαριά, 55133
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 488688
Κιν. 6946061863
Email ad. [email protected]

http://www.yourdoc.gr/%CF%83%CE%B1%CE%BA%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BC%CE%AF/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *