“Το χαρούπι, χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο. Από το παρελθόν στο μέλλον”, από την Διαιτολόγο -Διατροφολόγο Βασιλική Νεστορή και το diaitologia.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Το ξεχασμένο χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο, είναι ο καρπός της χαρουπιάς, ενός αειθαλούς δέντρου που ευδοκιμεί στις χώρες της Μεσόγειου αλλά συναντάται και σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Συρίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και ιδιαίτερα της Κύπρου η οποία αποτελεί μεγάλη παραγωγό χώρα. Ο καρπός αυτός έθρεψε γενιές και γενιές ανά τους αιώνες, από την αρχαία Ελλάδα έως την Συρία και από την αρχαία Αίγυπτο έως την εποχή του Χριστού. Ο λόγος της διάδοσης του; Τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά και η ευκολία παραγωγής του! Σήμερα παραμένει ξεχασμένο, στην χώρα μας δεν καλλιεργείται μαζικά παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και πάντα σε μικρές μονάδες καθώς επικράτησε στην σκέψη μας σαν τροφή για ζώα ή σαν λύση ανάγκης σε περιόδους πείνας και στέρησης.

χαρουπόμελο

χαρουπόμελο

Προϊόντα από χαρούπι

Το χαρούπι, ο καρπός της χαρουπιάς, μοιάζει με μακρύ φασόλι που όταν είναι ακόμη άγουρο έχει πράσινο χρώμα, ενώ κατά την πλήρη ωρίμαση του χάνει μεγάλο ποσοστό της υγρασίας του και παίρνει σκούρα καφέ απόχρωση. Στον πυρήνα του ο κάθε λοβός της χαρουπιάς έχει 5-6 ισομεγέθης μικρούς και σκληρούς σπόρους που ονομάζονται κεράτια :

  • Οι λοβοί του χαρουπιού : αφού καθαριστούν, ψηθούν και ξηρανθούν, αλεσθούν και αφού αφαιρεθούν τα κεράτια, φτιάχνουν το αλεύρι από χαρούπι ή αλλιώς χαρουπάλευρο. Επειδή οι λοβοί έχουν γλυκιά γεύση και καφετί χρώμα, θεωρούνται υποκατάστατο του κακάο και προσδίδουν την αίσθηση της σοκολάτας στα παρασκευάσματα όπου χρησιμοποιούνται. Από τους λοβούς επίσης μπορούμε να φτιάξουμε χαρουπόμελο, ένα προϊόν περίπου όμοιο με το πετιμέζι με εξίσου γλυκιά γεύση και θρεπτική αξία. Από το χαρουπόμελο αυτό μπορεί να φτιαχτεί φυσικό γλυκαντικό σιρόπι, τσάι, δροσιστικό γλυκό αφέψημα σερμπέτι, ακόμα και ρακή.
  • Τα κεράτια ή οι σπόροι ή αλλιώς φασόλια : μπορούν να αλεσθούν, να καβουρδιστούν και να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αλευριού επίσης ή την παρασκευή καφέ ή μπορούν ακόμα να φαγωθούν ωμά σαν στραγάλια ή πασατέμπο.
  • Από τα παραπροϊόντα της παραγωγής των προϊόντων χαρουπιού μπορούν να εξαχθούν βίο-καύσιμα υλικά.

 

χαρούπι

χαρούπι

Η θρεπτική αξία του χαρουπιού

Το αλεύρι από το φύτρο του χαρουπιού περιέχει :

  • Όπως είναι φυσικό περιέχει φυτικές ίνες, λιγνίνη και κυτταρίνη σε ποσοστό περίπου 10%-12%,
  • Αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες , τανίνες, και τερπένια,
  • Σάκχαρα σε αναλογία περίπου 50% εκ του οποίου το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σταφυλοσάκχαρο και λόγω αυτού έχει γλυκιά γεύση,
  • Περιέχει λίπος από 4,7% έως 5,7% (αν υπολογισθεί σε αλεύρι χαρουπιών ως έχει και όχι επί ξηρού προϊόντος),
  • Περιέχει πρωτεΐνες σε ποσοστό περίπου 55%-62% και αποτελεί καλή πηγή αμινοξέων γλουταμινικό οξύ, αργινίνη και ασπαραγινικό οξύ και για αυτόν τον λόγο μπορεί να καταναλωθεί ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας ή έντονης άσκησης,
  • Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και Β καροτίνη,
  • Δεν περιέχει καφεΐνη,
  • Δεν περιέχει γλουτένη,
  • Έχει πολύ λίγες θερμίδες : 180 θερμίδες στα 100 γραμμάρια καθαρού αλευριού από χαρούπι.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

χαρουπάλευρο

χαρουπάλευρο

Αναλυτικά τα ανόργανα στοιχεία του φύτρου του χαρουπιού σε mg/100g καθαρού προϊόντος

ανόργανα στοιχεία του φύτρου του χαρουπιού

ανόργανα στοιχεία του φύτρου του χαρουπιού

Δοκιμάστε λοιπόν το αλεύρι από χαρούπι και προσθέστε το στις συνταγές μαζί με κανονικό αλεύρι ή χρησιμοποιήστε το μόνο του ως υποκατάστατο της σκόνης κακάο για να προσδώσετε στον οργανισμό σας ακόμα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Χρησιμοποιήστε επίσης το χαρουπόμελο σαν το πετιμέζι ή το μέλι. Το χαρουπάλευρο και τα προϊόντα από χαρούπι, δεν θεωρούνται συμπληρώματα διατροφής και μπορούν να καταναλωθούν ασφαλώς από όλες τις ηλικιακές ομάδες ατόμων στα πλαίσια μιας γενικότερης υγιεινής διατροφής.

 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *