Γαλατόπιτα με κρέμα σοκολάτα-βανίλια (διώροφη), από την Αργυρώ μας!
Ό,τι ωραιότερο έχετε δοκιμάσει, με κριτσανιστό καραμελωμένο φύλλο και αφράτη κρέμα σοκολάτα-βανίλια.
Εκτέλεση
Για την κρέμα σοκολάτα-βανίλια
Σε ένα μπoλ βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Τα χτυπάμε καλά με σύρμα. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση για να ζεσταθεί. Παίρνουμε 2 φλιτζάνια χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα, μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, ώστε να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά με σύρμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει.
Μοιράζουμε την κρέμα-βανίλια σε δυο μπολ. Σκεπάζουμε το ένα με μεμβράνη εφαπτόμενη στην κρέμα, για να μην ξεραθεί η επιφάνεια. Στο άλλο μπολ προσθέτουμε, όσο ακόμα είναι ζεστή η κρέμα, την ψιλοκομένη σοκολάτα και απαλά ανακατεύουμε για να λιώσει. Διαλύουμε το κακάο στο γάλα, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στην κρέμα σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Στο μπολ βάζουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη, το κακάο και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε καλά.
Πώς φτιάχνουμε τη γαλατόπιτα στο ταψί
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 36 έως 40 εκατοστά. Απλώνουμε ακτινωτά τα 3 πολίτικα φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα, και τα πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα υλικά ενδιάμεσα.
Απλώνουμε ακόμα 3 φύλλα, που φροντίζουμε να προεξέχουν στα πλαϊνά του ταψιού. Τα βουτυρώνουμε ανάμεσα και τα πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα υλικά.
Απλώνουμε τα 3 τελευταία φύλλα ακτινωτά, βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα και τα πασπαλίζουμε με όσα αλεσμένα υλικά περίσσεψαν.
Αδειάζουμε την κρέμα βανίλια στα φύλλα. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα σοκολάτα. Αν θέλουμε, μπορούμε να μπλέξουμε τις δυο κρέμες και να σχηματίζουμε ένα σχέδιο σαν να πρόκειται για νερά σοκολάτας και βανίλιας.
Για να τελειώσουμε τη γαλατόπιτα, χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη και το κακάο σε μπολ και περιχύνουμε την επιφάνειά της.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα, καλύπτοντας σχεδόν τη μισή επιφάνεια της πίτας. Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη. Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο έχει περισσέψει. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς C στην κάτω σχάρα, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Πασπαλίζουμε άχνη και κακάο ή άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα.
Extra Tips
Αφήστε τη γαλατόπιτα για λίγα λεπτά, ώστε να κρυώσει ελαφρά και απολαύστε την ολόφρεσκη με τα κριτσανιστά φύλλα όσο ακόμα τρέμουν οι δύο κρέμες.
Αποφύγετε το ψυγείο γιατί θα νοτίσουν τα φύλλα και θα σφίξει πολύ η κρέμα.
https://www.argiro.gr/recipe/galatopita-me-krema-sokolata-vanilia-diorofi/
Αφήστε μια απάντηση