Ιταλικό Πανετόνε -Homemade Panettone Recipe by Gabriel Nikolaidis and the Cool artisan!

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη μου επαφή με αυτό το γλυκό! Ήμουν περίπου 10 χρονών και έκανα μαθήματα ιταλικών με την κυρία Αφρούλα η οποία μας έφερε από την Φλωρεντία το πρώτο μας Πανετόνε! Θυμάμαι να μας λέει ότι είναι το παραδοσιακό γλυκό των Ιταλών και εγώ κάπως το έχω “σώσει” στο μυαλό μου ως η ιταλική βασιλόπιτα! Επίσης θυμάμαι το μάθημα με το μύθο για το πως δημιουργήθηκε το Πανετόνε. Ο αρχιμάγειρας του  Λουδοβίκου Sforza “il Moro”, ανέλαβε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και φυσικά τα γλυκά, καθότι τότε δεν υπήρχαν pastry chefs. Για κάποιο λόγο όμως ξέφυγαν τα γλυκά από την προσοχή του και κάηκαν! Για καλή του τύχη, ένα από τα παιδιά για όλες τις δουλειές ο Toni αποφάσισε να τον σώσει ανακατεύοντας το ζυμάρι που έμεινε, με αλεύρι, αυγά, βούτυρο, φρούτα και να φτιάξει ένα αυτοσχέδιο γλυκό που έφτασε τελικά στο επίσημο τραπέζι! Ο Λουδοβίκος κάλεσε τον αρχιμάγειρα και τον ρώτησε “ποιος το έκανε αυτό;” – “L’è ‘l pan del Toni” “το ψωμί του Τόνι” απάντησε και έτσι έμεινε στην ιστορία ως “pane di Toni”, δηλαδή το “panettone”.

 Εδώ και η συνταγή:

Υλικά

    • 600 γραμ. σκληρό αλεύρι
    • 75 γραμ. νερό
    • 100 γραμ. μαγιά φρέσκια
    • 150 γραμ. ζάχαρη
    • 150 γραμ. βούτυρο
    • 3 αβγά
    • 60 γραμ. φρουί γλασέ

Homemade Panettone italian, Recipe, συνταγή, πανετόνε, σταφίδες, φρουί γλασέ, ιταλικό κέικ, χριστουγεννιάτικο,Χριστούγεννα, Γαβριήλ Νικολαΐδης

Εκτέλεση

      • Βάζουμε το αλεύρι πάνω στο πάγκο και κάνουμε μία λακούβα.
      • Τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά μέσα στη λακούβα και την ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι.
      • Tρίβουμε και το βούτυρο και το ανακατεύουμε και αυτό.
      • Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. (Μέχρι τώρα δεν έχουμε βάλει καθόλου υγρό).
      • Προσθέτουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε.
      • Προσθέτουμε τα αβγά και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη σαν του τσουρεκιού.
      • Βουτυρώνουμε καλά δύο στρογγυλές φόρμες με διάμετρο 15 εκ. και ύψος 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα.
      • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40°C.
      • Βάζουμε μέσα τις φόρμες και περιμένουμε να φουσκώσει η ζύμη και να διπλασιαστεί.
      • Το βγάζουμε και το ακουμπάμε ελαφρά στον πάγκο.
      • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140°C και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
      • Όταν ψηθεί και το πατάμε πρέπει να επανέρχεται, σαν μαξιλάρι.

Tip:

    • Το ανακάτεμα των υλικών μπορούμε να το κάνουμε και στο μίξερ, με το γάντζο.

Homemade Panettone italian, Recipe, συνταγή, πανετόνε, σταφίδες, φρουί γλασέ, ιταλικό κέικ, χριστουγεννιάτικο,Χριστούγεννα, Γαβριήλ Νικολαΐδης

Ingredients

  • 600 g. flour
  • 75 gWater
  • 100 gFresh yeast
  • 150 gSugar
  • 150 gButter
  • 3 eggs
  • 60 gCandied fruit

Directions

  • Put the flour on the counter and make a puddle.
  • Ρub the yeast with your hands  into the puddle and mix with the flour.
  • Add butter and mix well.
  • Add the sugar and stir. (Until now we have not put any liquid).
  • Add the fruit and mix.
  • Add eggs and water and knead until you make a dough that looks like the briochedough.
  • Grease two well rounded shapes with a diameter of 15 cm. And a height of 20 cm
  • Preheat the oven at 40 °C.
  • Pour into the molds and wait for the dough to rise and double.
  • Preheat oven to 140°C and bake for 40-45 minutes. When cooked and the press must return as pillow.

Tip:

  • You may mix the ingredients in the mixer using the hook.

Serve With Love

http://coolartisan.net/2014/12/05/homemade-panettone-recipe/



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *