Πανετόνε (Panettone), από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 Aγαπημένο των Χριστουγέννων, το πανετόνε (Panettone)  θα  το  βρει κανείς σε όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα  delicatessen, να δίνει  «ευρωπαϊκό αέρα» στις χριστουγεννιάτικες μέρες, αλλά και στα συνοικιακά σούπερ μάρκετ ως γρήγορη, γλυκιά ιδέα για δώρο.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

ΤΕΜΑΧΙΑ  2-4

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  1Ω 30Λ

ΑΝΑΜΟΝΗ   24Ω

ΕΚΤΕΛΕΣΗ    1Ω 30Λ

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ    4/5

 

ΥΛΙΚΑ(Για 3 μεγάλα πανετόνε 800 γρ. ή 30 μικρών 80 γρ.)

Για το προζύμι:

150 ml μερό, σε θερμοκρασία δωματίου

4 γρ. ξερή μαγιά

4 γρ. αλάτι

200 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ

Για τα μαριναρισμένα ξερά φρούτα:

240 γρ. σταφίδες, ξερές

180 γρ. πορτοκάλια γλασσέ, κομμένα σε κυβάκια ή ξύσμα από 4 πορτοκάλια

180 γρ λεμόνια γλασσέ, κομμένα σε κυβάκι ή ξύσμα από 3 λεμόνια

80 ml κονιάκ

Για τη ζύμη του πανετόνε:

30 γρ. ξερή μαγιά

50 ml χλιαρό γάλα

300 γρ. προζύμι

700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

190 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1  ½ κ.σ. βανίλια εκχύλισμα

1 κ.σ. αλάτι

200 ml γάλα, παγωμένο

12 κρόκοι αυγών

300 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια & σε θερμοκρασία δωματίου

2 κρόκους αραιωμένους σε λίγο νερό, για το άλειμμα

Άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες 268  13%
ΒΑΖΑΛίπος  10.7g    15%
ΒΑΖΑKορεσμένα   6g    30%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες   5g   10%
ΒΑΖΑYδατάνθ.   37.5g   14%
ΒΑΖΑΣάκχαρα   12.2g   14%
ΒΑΖΑΑλάτι    0,3g   0.00%
ΒΑΖΑΙνες    1.4g     6%

by Danai Petropoulou

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Εκτέλεση για το προζύμι: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με το γάντζο για δύο λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

2Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για τρία λεπτά και έπειτα σε μέτρια ταχύτητα για πέντε λεπτά μέχρι να πάρουμε μία λεία ζύμη.

3Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ, αδειάζουμε τη ζύμη μέσα, τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για τρεις ώρες.

4Στη συνέχεια τη ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μέσα στο μπολ, δίνουμε στρογγυλό σχήμα στο προζύμι, σκεπάζουμε ξανά το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει μέσα στο ψυγείο για δέκα ώρες.

5Την επόμενη μέρα, προτού ξεκινήσουμε να ζυμώνουμε το πανετόνε, βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο και το αφήνουμε για δύο ώρες.

6Εκτέλεση για τα μαριναρισμένα ξερά φρούτα: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά, τα σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και τα αφήνουμε για τουλάχιστον δύο ώρες να μαριναριστούν.

7Εκτέλεση για τη ζύμη του πανετόνε: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα 50 ml χλιαρό γάλα και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με το γάντζο για δύο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το παγωμένο γάλα, τα αυγά, τη βανίλια εκχύλισμα και ζυμώνουμε για 5 – 6 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

8Έπειτα ρίχνουμε μέσα στον κάδο το προζύμι και ζυμώνουμε για άλλα 7 λεπτά.

9Ρίχνουμε και το βούτυρο και το ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά.

10Τέλος προσθέτουμε και τα μαριναρισμένα ξερά φρούτα και ζυμώνουμε για άλλο 1 – 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

11Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη 800 γρ. το καθένα, τα πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας και τα βάζουμε μέσα στις ειδικές φόρμες για πανετόνε, διαμέτρου 17 εκατοστών.

12Αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 – 2 ½ ώρες και έπειτα αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου το πάνω μέρος τους με κρόκο αραιωμένο σε λίγο νερό.

13Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράσσουμε σε σχήμα σταυρού το πάνω μέρος του κάθε πανετόνε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30 – 35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο χρώμα. Μόλις ετοιμαστούν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη.

#tsoulotip: Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, η αναλογία είναι στο ζυμάρι 60 γρ. και στο προζύμι 8 γρ. Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή του πανετόνε, μόλις ψηθούν καρφώνουμε δύο καλαμάκια για σουβλάκια στο κάτω μέρος των πανετόνε και τα στηρίζουμε ανάμεσα σε δύο σκεύη, έτσι ώστε το πανετόνε να κρέμεται ανάποδα στον αέρα ώστε καθώς κρυώνει να μη χάσει τον όγκο του.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *