Κέικ σίκαλης με μέλι και ελαιόλαδο, από την Μαριλού Παντάκη και το madameginger.com!







Σήμερα ψήνουμε ένα λαχταριστό κέικ, χρησιμοποιώντας ένα από τα «νέα αλεύρια», το αλεύρι σίκαλης. Μετά τον επιτυχή πειραματισμό με το αλεύρι βρώμης, είπα να δοκιμάσω άλλο ένα κέικ αυτή τη φορά φουσκωτό και αέρινο. Τελικά δεν μπερδεύτηκα καθόλου με τις αναλογίες, γιατί χρησιμοποίησα το αλεύρι σίκαλης συμπληρωματικά στο Φαρίν Απ, οπότε χρειάστηκε ακριβώς την ίδια ποσότητα με αυτήν που θα χρησιμοποιούσα κανονικά. Το αποτέλεσμα? Πεντανόστιμο.
- Words | Recipe | Food Styling: Μαριλού Παντάκη
- Photography: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Δεν ξέρω αν είναι επειδή τόσα χρόνια έχουμε συνηθίσει τα λευκά αλεύρια, αλλά αυτά τα νέα αλεύρια μου φαίνονται πιο νόστιμα, πιο γήινα. Το συγκεκριμένο, ταίριαξε υπέροχα με τα αρώματα πορτοκαλιού και μελιού και την σχετικά βαριά γεύση του ελαιόλαδου. Είναι τέλειο για πρωινό αλλά και για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.
Η σίκαλη είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αφού καλλιεργείται εκεί, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, λόγω του ψυχρού κλίματος στο οποίο ευδοκιμεί.Το αλεύρι σίκαλης είναι υψηλής διατροφικής αξίας γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες και αποτελεί πηγή θειαμίνης.

Λαχταριστό Κέικ Σίκαλης με μέλι & ελαιόλαδο
- Μερίδες: 10-12
- Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
- Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Υλικά
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 3 αυγά
- 200 γρ. μελι
- 1 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
- 50 ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 200 γρ. Αλεύρι σίκαλης, Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 100 γρ. φαρίν απ
- 1 κ.γ. Baking powder
Εκτέλεση
1) Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, τα αυγά, το μέλι, την βανίλια, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό για 2-3 λεπτά.
2) Προσθέτουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, το Φαρίν απ και το baking powder και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά. Βοηθάμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλατικής, να ανακατευτεί καλά το μείγμα.
3) Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια καλά λαδωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175oC για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
4) Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε μία σχάρα.
ΤΙΡ: Μπορούμε να το σερβίρουμε με μέλι ή καραμέλα και ξηρούς καρπούς.












Αφήστε μια απάντηση