Ζουμερά ρολά κανέλας, από την Luise και το Radicio!

Νοστιμότατη συνταγή που μας έρχεται από την Αμερική, για ζουμερά, αρωματικά και αφράτα ρολά κανέλας. Για πρωινό ή κολατσιό, είναι ταιριαστό συμπλήρωμα για τον καφέ ή το τσάι. Επίσης θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους στα πάρτι! Από το radicio.com. 
5.0 αστέρια από 6 άτομα 

Προετοιμασία: 45 λεπτά και 4 ώρες αναμονή | Μαγείρεμα: 40 λεπτά | Σύνολο: 1 ώρα και 25 λεπτά και 4 ώρες αναμονή 
Συνταγή για: 12 μεγάλα ρολά   
Διατροφικά στοιχεία για 1 ρολό Θερμίδες: 540 θερμίδες | Λιπαρά: 21 γρ.


Υλικά συνταγής για τη ζύμη: 
Αυγά3 μεγάλα 
Ξινόγαλο3/4 κούπας 
Ζάχαρη1/4 κούπας 
Ξερή μαγιά2 1/4 κουταλάκια τσαγιού (1 φακελάκι περίπου) 
Αλάτι1 1/4 κουταλάκι τσαγιού 
Αλεύρι4 1/4 κούπες (και λίγο επιπλέον για πασπάλισμα) 
Βούτυρο85 γρ. 
Υλικά συνταγής για το ζουμερό γλάσο: 
Βούτυρο85 γρ. 
Καστανή ζάχαρη3/4 κούπας (προσοχή, όχι μαύρη ζάχαρη) 
Γλυκόζη3 κουταλιές σούπας 
Κρέμα γάλακτος2 κουταλιές σούπας 
Αλάτι1 πρέζα 
Υλικά συνταγής για τη γέμιση: 
Καστανή ζάχαρη3/4 κούπας 
Τριμμένη κανέλα2 κουταλάκια τσαγιού 
Τριμμένο γαρύφαλλο1/4 κουταλάκι τσαγιού 
Αλάτι1 πρέζα 
Βούτυρο2 κουταλιές σούπας 
Υλικά συνταγής για την επικάλυψη: 
Καστανή ζάχαρη3/4 κούπας 
Βούτυρο42 γρ. 
Γλυκόζη3 κουταλιές σούπας 
Αλάτι1 πρέζα 
Εκχύλισμα βανίλιας1 κουταλάκι 
Καρύδια3/4 κούπας 

Οδηγίες:  Για την ζύμη: 1. Βγάζετε αρκετή ώρα πριν τα υλικά από το ψυγείο για να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε να πέσει η θερμοκρασία του. Αν δεν έχετε ξινόγαλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα, στο οποίο θα προσθέσετε ένα κουταλάκι άσπρο ξύδι, θα το ανακατέψετε και θα το αφήσετε να σταθεί για 5 λεπτά. 2. Βάζετε στο μίξερ με το εξάρτημα για ζύμωμα τα αυγά και τα χτυπάτε, να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε το ξινόγαλο και χτυπάτε να αναμειχθούν. 3. Προσθέτετε την ζάχαρη, την μαγιά και το αλάτι. Τα χτυπάτε λίγο ακόμη. 4. Προσθέτετε 2 κούπες αλεύρι και το βούτυρο. Χτυπάτε να γίνει ομοιογενής ζύμη και προσθέτετε άλλες 2 κούπες αλεύρι. 5. Ζυμώνετε για 5 λεπτά. Σταματάτε το χτύπημα και ελέγχετε την ζύμη: πρέπει να είναι απαλή, αλλά να μην κολλά στα χέρια. Αν κολλά, προσθέτετε και το υπόλοιπο 1/4 κούπας αλεύρι. 6. Συνεχίζετε το ζύμωμα στο μιξερ για άλλα 5 λεπτά. Αλευρώνετε ελαφρά τον πάγκο και αδειάζετε την ζύμη. Την ζυμώνετε με το χερι για 1 λεπτό. Αν κολλά στον πάγκο προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη (1 κουταλιά την φορά, μέχρι να μην κολλά). 7. Λαδώνετε ένα μπολ ελαφρά. Κάνετε μπάλα την ζύμη και την βάζετε στο μπολ. Την λαδώνετε κι αυτή ελαφρά, την σκεπάζετε και την βάζετε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, 2 – 2 1/2 ώρες περίπου. Για το ζουμερό γλάσο: 8. Βάζετε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά για το γλάσο και το βάζετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο και να αναμειχθούν τα υλικά. 9. Αδειάζετε το γλάσο σε ορθογώνιο ταψί, όχι μεγαλύτερο από 30Χ40 εκατοστά. Ενώ είναι ακόμη ζεστό, με σπάτουλα ή κουτάλι το απλώνετε σε όλο τον πάτο του ταψιού. Κρατάτε το ταψί κατά μέρος μέχρι να το χρησιμοποιήσετε. Για τη γέμιση: 10. Ανακατεύετε σε μπολάκι όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το βούτυρο. Το βούτυρο το λιώνετε ξεχωριστά και το κρατάτε μέχρι να το χρειαστείτε. Για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο: 11. Αλευρώνετε τον πάγκο ελαφρά και αδειάζετε πάνω την φουσκωμένη ζύμη. Την πατάτε να ξεφουσκώσει και με πλάστη την ανοίγετε σε ένα ορθογώνιο φύλλο, 30Χ50 εκ. περίπου. 12. Βουτυρώνετε με το βούτυρο που λιώσατε το φύλλο, εκτός από 2 εκ. σε μια στενή άκρη. Φροντίζετε να περισσέψει ελάχιστο βούτυρο και με αυτό βουτυρώνετε ολόγυρα στα τοιχώματα, το ταψί με το γλάσο. 13. Πασπαλίζετε το βουτυρωμένο φύλλο με τη γέμιση, όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε, εκτός από την άκρη που δεν βουτυρώσατε. 14. Τυλίγετε σε σφιχτό ρολό, ξεκινώντας από την στενή, βουτυρωμένη άκρη και τελειώνοντας στην άκρη που δεν έχει βούτυρο και γέμιση. Τσιμπάτε την άκρη της ζύμης για να στερεώσετε το ρολό και το γυρίζετε με την ένωση προς τα κάτω. Δουλεύετε το ρολό με τα χέρια σας, για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφο σε πάχος και να πάρει μήκος 38 εκ. περίπου. 15. Με πριονωτό μαχαίρι και με προσοχή, κόβετε το ρολό στη μέση και κάθε μισό ξανά στη μέση. Έτσι θα πάρετε 4 ίσια κομμάτια, τα οποία θα κόβετε στα 3 (συνολικά 12 κομμάτια των 3 εκ. περίπου το καθένα) 16. Βάζετε τα ρολά στο ταψί με το γλάσο, σε τέτοια απόσταση, ώστε να ακουμπούν ελαφρά το ένα με το άλλο. ρολά κανέλας - ψήσιμο 17. Σκεπάζετε το ταψί και το αφήνετε σε ζεστό μέρος, να φουσκώσουν τα ρολά, τόσο, ώστε να γίνουν σχεδόν τετράγωνα και να ενωθούν μεταξύ τους (περίπου 1 1/2 ώρα). 18. Βάζετε τη σχάρα στην χαμηλή θέση του φούρνου και προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου και ψήνετε τα ρολά για 25 περίπου λεπτά, να ροδίσουν. Τα βγάζετε και τα αφήνετε μερικά λεπτά πάνω σε σχάρα να κρυώσουν ελαφρά. 19. Εν τω μεταξύ απλώνετε τα καρύδια σε ταψί και τα βάζετε για 5 λεπτά στο φούρνο, να ψηθούν ελαφρά. Τα βγάζετε και αφήνετε μέχρι να τα χρειαστείτε. 20. Αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία των ρολών, με προσοχή τα αναποδογυρίζετε σε άλλο ταψί ή μεγάλο μεταλλικό δίσκο ή μεγάλη πιατέλα. Όσο γλάσο μείνει στο ταψί, το βγάζετε με σπάτουλα και το απλώνετε πάνω στα ρολά. Για την επικάλυψη: 21. Βάζετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το αλάτι και τα βάζετε στη φωτιά. Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι το μείγμα να πάρει βράση. 22. Κατεβάζετε από την φωτιά και προσθέτετε την βανίλια και τα καρύδια χοντροκομμένα. Ανακατεύετε και μοιράζετε το μείγμα πάνω από τα ρολά (περίπου μια κουταλιά πάνω από κάθε ρολό) 23. Με μαχαίρι χωρίζετε τα ρολά και τα σερβίρετε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου. ρολά κανέλας - σερβίρισμα Μαγειρεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2015 από την Luise       https://www.radicio.com/%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82/



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *