Γρανίτα με καφέ, από την Ντίνα Νικολάου!

Ένα ελαφρύ και δροσιστικό και χωνευτικό επιδόρπιο για  να κλείσει ιδανικά το γεύμα.

Χρόνος Προετοιμασίας:

15΄
Χρόνος Αναμονής:

Στο ψυγείο: 4 – 6 ώρες
Υλικά:
  • για 4 άτομα
  • ½ λίτρο νερό
  • 150 γρ. ζάχαρη (ή λιγότερη, αν θέλουμε)
  • ½ λίτρο δυνατός καφές φίλτρου, σε θερμοκρασία δωματίου (ή εσπρέσο φρέντο)
  • 1 σφηνάκι κονιάκ (ή σκούρο ρούμι)
  • 200 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι (προαιρετικά)

 

 

Εκτέλεση

 

Ζεσταίνω το νερό και τη ζάχαρη σε μια μέτρια κατσαρόλα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φτιάξω ένα μέτριο σιρόπι. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά.
Προσθέτω τον καφέ και το ποτό, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να κρυώσει εντελώς, σε θερμοκρασία δωματίου. Το μεταφέρω σε ένα ανοξείδωτο ή πλαστικό μπολ, κατά προτίμηση ρηχό, το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και το βάζω στην κατάψυξη για 4 – 6 ώρες, μέχρι το μείγμα να παγώσει καλά. 
Κάθε 30 λεπτά βγάζω το δοχείο από την κατάψυξη και ανακατεύω το μείγμα με ένα πιρούνι, για να θρυμματιστεί. 
Μοιράζω τη γρανίτα σε μπολ ή σε φαρδιά ποτήρια και τη σερβίρω. Αν θέλω, συνοδεύω με 1 – 2 κουτ. σούπας χτυπημένη κρέμα γάλακτος.

 

 

 

 

 

http://www.dinanikolaou.gr/recipe/1921&page=NaN

 

 

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *