Παρφέ μπανάνα σοκολάτα, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Parfait θα πει τέλειο. Βελούδινο στη γεύση παγωτό κι απόλυτα ισορροπημένο, συνδυάζει τη βελούδινη υφή με το τραγανό του μπισκότου και της σοκολάτας. Με δυο λόγια γίνεται ανάρπαστο στις φιλικές μαζώξεις. Αν θέλετε μπορείτε να το στήσετε και σε τσέρκι σαν τούρτα

Υλικά για ένα οβάλ πυρίμαχο μεσαίου μεγέθους

Για το κράμπλ

  • 150γρ. αλεύρι μαλακό
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 100γρ. βούτυρο παγωμένο σε κυβάκια

Για το παρφέ μπανάνας

  • 375γρ. σάρκα από ώριμες μπανάνες
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 280γρ. κρέμα γάλακτος
  • 6 κρόκοι αβγών
  • 170γρ. ζάχαρη
  • 110γρ. νερό
  • 1 βανιλίνη
  • 75γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για τα σοκολατάκια μπανάνας

  • 100γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 1 μπανάνα σε φέτες
  • Μερικές οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος. Κόβουμε την μπανάνα σε φέτες, τσιμπάμε
  2. Για το κραμπλ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψάκι με χαρτί ψησίματος. Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ξεκινάμε να το δουλεύουμε και να το τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να ενωθούν και να γίνουν ένα μίγμα σαν ψίχουλα. Το αδειάζουμε πάνω στο ταψί, το απλώνουμε και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  3. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και λιώνουμε τις μπανάνες μαζί με το χυμό του λεμονιού στον πολυκόφτη.
  4. Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη και το νερό πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε ελαφρά να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει. Παράλληλα ξεκινάμε να χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ. Όταν κάνει έντονες φουσκάλες το σιρόπι (αν έχουμε θερμόμετρο πρέπει να φτάσει 120οC, το ρίχνουμε στα αβγά σε συνεχή ροή σαν κορδόνι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, να πήξει και να κρυώσει το μίγμα.
  5. Ενώνουμε τα 3 μίγματα (πουρές μπανάνας, χτυπημένοι κρόκοι, σαντιγί) και την τριμμένη σοκολάτα σε ένα ενιαίο μίγμα ανακατεύοντας με απαλές και κυκλικές κινήσεις μιας σπάτουλας.
  6. Απλώνουμε όσο κράμπλ χρειάζεται στον πάτο πυρίμαχου σκεύους. Αφήνουμε το παρφέ στην κατάψυξη.
  7. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Βγάζουμε τις μπανάνες με την οδοντογλυφίδα από την κατάψυξη και τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα. Τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί ψησίματος να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα. Γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά.
  8. Διακοσμούμε την επιφάνεια του γλυκού με τα σοκολατάκια της σοκολάτας, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κράμπλ και σερβίρουμε αμέσως κόβοντας σε κομμάτια.

 

https://sweetly.gr/2020/05/parfait-banana-sokolata/?fb

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *