Εκμέκ κανταΐφι με μπανάνες και σοκολάτα, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και το sintagespanos!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Ένα αλλιώτικο εκμέκ κανταΐφι γεμιστό με μπανάνες και σάλτσα σοκολάτας. 
Μια καταπληκτική παραλλαγή εκμέκ κανταΐφι.  Μοναδικές συνταγές όπως πάντα, από τις SintagesPanos, για τους φίλους μου, και όχι μόνο!!
Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγα χοντροκομμένα αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα… 

Υλικά για ταψί 25×35 ή 30×30 εκ. περίπου, όχι μεγαλύτερο

Για τη βάση κανταΐφι:
350 γρμ. κανταΐφι
270 γρμ. βούτυρο αγελάδας, ή φρέσκο βούτυρο το λιωμένο, για πιο έντονο άρωμα

Για το σιρόπι:
800 γρμ. ζάχαρη
570 ml. νερό
1 ξύλο κανέλας
1/2 λεμόνι με τη φλούδα

Για την γέμιση:
50 – 60 γρμ.  φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
2 – 3 μπανάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
σάλτσα σοκολάτας*

*Για την σάλτσα σοκολάτας:
130 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα
90 γρμ. γλυκόζη
80 ml. γάλα
20 γρμ. βούτυρο γάλακτος
1 βανίλια, ή 1 κουτ. γλ. ουίσκι

Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής:
700 γρμ. γάλα
300 γρμ. κρέμα γάλακτος
7 κρόκους αυγών
280 γρμ. ζάχαρη
30 γρμ. αλεύρι
35 γρμ. κόρν φλάουρ
2 λοβούς φυσικής βανίλιας

Για γαρνίρισμα, σαντιγί:
500 – 600 γρμ. περίπου κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
4 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη, ή όσο γλυκιά την προτιμάτε
2 κουτ. γλ. σιρόπι  βανίλιας, ή 1 κουτ. γλ. σιρόπι καφέ, ή 1 κάψουλα βανίλιας
70 γρμ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

Εκτέλεση συνταγής

Σιρόπι:

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  1. Βάζουμε σε κατσαρολίτσα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα έρθει σε σημείο βρασμού.
  2. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βάση κανταΐφι: 

  1. Λιώνουμε το βούτυρο.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C. βαθμούς και βουτυρώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί 25Χ35 εκ. περίπου.
  3. Ξένουμε το κανταΐφι πάρα πολύ καλά, το στρώνουμε στο ταψί, και το περιχύνουμε παντού καλά καλά με το βούτυρο.
  4. Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. 30 με 35 λεπτά περίπου.
  5. Περιχύνουμε αμέσως το καυτό κανταΐφι με το κρύο σιρόπι, και το αφήνουμε στην άκρη για 3-4 ώρες, να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει. Είναι πολύ καλύτερα να το έχουμε ετοιμάσει από βραδύς.

Σάλτσα σοκολάτας:

  1. Σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με τη γλυκόζη, το γάλα.
  2. Ανακατεύουμε πολύ καλά, και προσθέτουμε το βούτυρο, την βανίλια, ή το ουίσκι, και ανακατεύουμε να λιώσει.
  3. Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ή ελαφρώς χλιαρή.
  4. Ζεσταίνουμε στα μικροκύματα λίγα δευτερόλεπτα, όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε πιο ρευστή.

Κρέμα ζαχαροπλαστικής: 

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, και το κορν φλάουρ, και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα. Σχίζουμε στη μέση τα φασολάκια βανίλιας, παίρνουμε τα σποράκια από μέσα, και τα ρίχνουμε στο γάλα μαζί και τα φασολάκια, και τοποθετούμε στη φωτιά.
  4. Το φέρνουμε σε σημείο βρασμού, κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το φασολάκι βανίλιας, και ρίχνουμε το 1/4 γάλα στο μίγμα κρόκων. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. και αδειάζουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
  5. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να “δέσει” η κρέμα, και να αρχίσει να βγάζει μπουρμπουλήθρες.
  6. Τη κατεβάζουμε από τη φωτιά, την σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη, να εφάπτει επάνω στην κρέμα, και την αφήνουμε να κρυώσει. (Ελαφρώς χλιαρή).

Σαντιγί:

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το άρωμα, προσθέτοντας διαδοχικά την ζάχαρη άχνη, σε σφιχτή σαντιγί.

Ολοκλήρωση:

  1. Πασπαλίζουμε το κανταΐφι με το χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης, και στρώνουμε από πάνω από μια σειρά φέτες μπανάνας, την μια δίπλα στην άλλη. Κατόπιν περιχύνουμε από πάνω όλη τη σάλτσα σοκολάτας.
  2. Δουλεύουμε ελαφρώς με το σύρμα χειρός την κρέμα να μαλακώσει, και την αδειάζουμε επάνω στις μπανάνες.
  3. Την στρώνουμε ομοιόμορφα, χτυπάμε δυνατά μερικές φορές το ταψί μας στον πάγκο να κάτσει η κρέμα, και την σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη να εφάπτει επάνω στην κρέμα. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
  4. Καλύπτουμε από πάνω με αρκετή σαντιγί, και μετά με το κορνέ φτιάχνουμε διάφορα σχήματα. Περίπου 500 – 600 γρμ. σαντιγί, ανάλογα το πόσο μας αρέσει, και πασπαλίζουμε με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
  5. Διακοσμούμε την ώρα του σερβιρίσματος αν θέλουμε με λίγο σιρόπι σοκολάτας, ή σάλτσα σοκολάτας, ή σιρόπι κεράσι, ή κερασάκια.
  6. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο να διατηρηθεί παγωμένο

    Συμβουλή:

  • Την σάλτσα σοκολάτας μπορούμε να την έχουμε έτοιμη πολύ καιρό πριν, και να την έχουμε σε βάζο καλά κλεισμένο, και στο ψυγείο.
  • Χρησιμοποιείται για διάφορες χρήσεις. Απλά ζεσταίνουμε ελαφρώς στα μικροκύματα όση ποσότητα θέλουμε, ώστε να ρευστοποιηθεί.
  • Στην ίδια συνταγή σάλτσας, μπορούμε να προσθέσουμε 20-30 γρμ. επιπλέον γάλα, ώστε να γίνει ρευστό σιρόπι.
https://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2017/01/ns.html#more
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *