Εκμέκ κανταΐφι με μπανάνες και σοκολάτα, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και το sintagespanos!
Υλικά για ταψί 25×35 ή 30×30 εκ. περίπου, όχι μεγαλύτερο
Για τη βάση κανταΐφι:
350 γρμ. κανταΐφι
270 γρμ. βούτυρο αγελάδας, ή φρέσκο βούτυρο το λιωμένο, για πιο έντονο άρωμα
Για το σιρόπι:
800 γρμ. ζάχαρη
570 ml. νερό
1 ξύλο κανέλας
1/2 λεμόνι με τη φλούδα
Για την γέμιση:
50 – 60 γρμ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
2 – 3 μπανάνες κομμένες σε λεπτές φέτες
σάλτσα σοκολάτας*
*Για την σάλτσα σοκολάτας:
130 γρμ. σοκολάτα κουβερτούρα
90 γρμ. γλυκόζη
80 ml. γάλα
20 γρμ. βούτυρο γάλακτος
1 βανίλια, ή 1 κουτ. γλ. ουίσκι
Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής:
700 γρμ. γάλα
300 γρμ. κρέμα γάλακτος
7 κρόκους αυγών
280 γρμ. ζάχαρη
30 γρμ. αλεύρι
35 γρμ. κόρν φλάουρ
2 λοβούς φυσικής βανίλιας
Για γαρνίρισμα, σαντιγί:
500 – 600 γρμ. περίπου κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
4 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη, ή όσο γλυκιά την προτιμάτε
2 κουτ. γλ. σιρόπι βανίλιας, ή 1 κουτ. γλ. σιρόπι καφέ, ή 1 κάψουλα βανίλιας
70 γρμ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
Εκτέλεση συνταγής
Σιρόπι:
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
- Βάζουμε σε κατσαρολίτσα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα έρθει σε σημείο βρασμού.
- Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάση κανταΐφι:
- Λιώνουμε το βούτυρο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C. βαθμούς και βουτυρώνουμε καλά ένα μέτριο ταψί 25Χ35 εκ. περίπου.
- Ξένουμε το κανταΐφι πάρα πολύ καλά, το στρώνουμε στο ταψί, και το περιχύνουμε παντού καλά καλά με το βούτυρο.
- Το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. 30 με 35 λεπτά περίπου.
- Περιχύνουμε αμέσως το καυτό κανταΐφι με το κρύο σιρόπι, και το αφήνουμε στην άκρη για 3-4 ώρες, να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει. Είναι πολύ καλύτερα να το έχουμε ετοιμάσει από βραδύς.
Σάλτσα σοκολάτας:
- Σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με τη γλυκόζη, το γάλα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά, και προσθέτουμε το βούτυρο, την βανίλια, ή το ουίσκι, και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ή ελαφρώς χλιαρή.
- Ζεσταίνουμε στα μικροκύματα λίγα δευτερόλεπτα, όταν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε πιο ρευστή.
Κρέμα ζαχαροπλαστικής:
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, και το κορν φλάουρ, και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα. Σχίζουμε στη μέση τα φασολάκια βανίλιας, παίρνουμε τα σποράκια από μέσα, και τα ρίχνουμε στο γάλα μαζί και τα φασολάκια, και τοποθετούμε στη φωτιά.
- Το φέρνουμε σε σημείο βρασμού, κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το φασολάκι βανίλιας, και ρίχνουμε το 1/4 γάλα στο μίγμα κρόκων. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. και αδειάζουμε το μίγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
- Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να “δέσει” η κρέμα, και να αρχίσει να βγάζει μπουρμπουλήθρες.
- Τη κατεβάζουμε από τη φωτιά, την σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη, να εφάπτει επάνω στην κρέμα, και την αφήνουμε να κρυώσει. (Ελαφρώς χλιαρή).
Σαντιγί:
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το άρωμα, προσθέτοντας διαδοχικά την ζάχαρη άχνη, σε σφιχτή σαντιγί.
Ολοκλήρωση:
- Πασπαλίζουμε το κανταΐφι με το χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης, και στρώνουμε από πάνω από μια σειρά φέτες μπανάνας, την μια δίπλα στην άλλη. Κατόπιν περιχύνουμε από πάνω όλη τη σάλτσα σοκολάτας.
- Δουλεύουμε ελαφρώς με το σύρμα χειρός την κρέμα να μαλακώσει, και την αδειάζουμε επάνω στις μπανάνες.
- Την στρώνουμε ομοιόμορφα, χτυπάμε δυνατά μερικές φορές το ταψί μας στον πάγκο να κάτσει η κρέμα, και την σκεπάζουμε ξανά με μεμβράνη να εφάπτει επάνω στην κρέμα. Την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
- Καλύπτουμε από πάνω με αρκετή σαντιγί, και μετά με το κορνέ φτιάχνουμε διάφορα σχήματα. Περίπου 500 – 600 γρμ. σαντιγί, ανάλογα το πόσο μας αρέσει, και πασπαλίζουμε με το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
- Διακοσμούμε την ώρα του σερβιρίσματος αν θέλουμε με λίγο σιρόπι σοκολάτας, ή σάλτσα σοκολάτας, ή σιρόπι κεράσι, ή κερασάκια.
- Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο να διατηρηθεί παγωμένο
Συμβουλή:
- Την σάλτσα σοκολάτας μπορούμε να την έχουμε έτοιμη πολύ καιρό πριν, και να την έχουμε σε βάζο καλά κλεισμένο, και στο ψυγείο.
- Χρησιμοποιείται για διάφορες χρήσεις. Απλά ζεσταίνουμε ελαφρώς στα μικροκύματα όση ποσότητα θέλουμε, ώστε να ρευστοποιηθεί.
- Στην ίδια συνταγή σάλτσας, μπορούμε να προσθέσουμε 20-30 γρμ. επιπλέον γάλα, ώστε να γίνει ρευστό σιρόπι.
Αφήστε μια απάντηση